„Mindig a gyengébbnek kell szurkolni” – interjú Lovasi Andrással

Lovasi András énekessel, zenésszel, dalszerzővel beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Biztos volt nagyobb is, de hirtelen az jutott eszembe, amikor a vontatható zenélő egerem drótkarját megpróbáltam a pofazacskómba belülről beakasztva kiegyenesíteni, de az egyenesedés helyett a drót inkább átszúrta, és mint egy viszonylag nagysúlyú piercing lógott az egész játék a bal orcámon.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Amikor meccset néztünk, és nem a válogatottunk játszott, volt, hogy megkérdeztem, kinek kell szurkolni, apám azt mondta, hogy: „Mindig a gyengébbnek kell, fiam”.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a gyermekeinek?

Csak idézetek jutnak eszembe nálam okosabb emberektől.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Nem hiszem, hogy ez olyan kardinális kérdése a tanításnak. Lehet így is, úgy is jól csinálni. Ahol külön oktatják a diákokat, azok általában elitiskolák, nyilván nehéz ezen az alapon hasonlítgatni más koedukált intézményekhez, mert nem biztos – sőt –, hogy a jobb eredményeik a nemek miatti elkülönülés miatt adódnak.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Jogos nem, de indokolt, vagy érthető, talán olyat igen.

Cikkajánló: A házasság értelme valahol az otthon fogalma körül keresendő – interjú Kovács Ákossal
Kattints ide: Körkérdés rovat! Nézd meg, kikkel készítettünk interjút, ajánljuk, hogy olvasd el, és ha tetszett, kérjük, oszd meg másokkal is!

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Igen, azt hiszem az mindenkinek jobb. Persze, ha jönni akar az a sírás, akkor nem kell mindenáron elfojtani. A sírás sokszor felold, megtisztít.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Ez inkább személyiségek függvénye. A férfiaknál talán kevésbé látványos, milyen szerepre vannak predesztinálva egy családon belül, de egy ambiciózus, becsvágyó nőnek a hagyományos családmodellbe kényszerítés maga lehet a pokol, viszont, ha a családi tűzhely melege meg a gyereknevelés a szenvedélye, akkor meg minek kéne valami munkahelyre kényszeríteni? Nem a mi dolgunk előírni mi a helyes; az biztos, hogy az nem jó, ha felülről-oldalról egy modell mellett kardoskodnak az okosok.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Igen, mosogatok – a feleségem rühelli –, mosok, takarítok, kertészkedek.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Néha, ha elfáradok.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Valószínű ez egy önmagáért, meg az utódokért kialakult egység, nem hiszem, hogy sokat kell gondolkodni rajta, egyszerűen az emberek többsége nem szeret magányosan élni, és erre egy kézenfekvő megoldás a család.

Interjúajánló: „Ne neveljék a gyerekbe, hogy férfi és nő egyforma!” – interjú Bodrogi Gyulával
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Nem kezdeném újra.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Nekem nincs, de úgy látom, a gyereksorban tartott embertömegeknek mindig kellenek ilyen figurák.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Egész sok.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Leginkább Jézus. De ez még összejöhet, nem?

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Hogy nem rángatjuk bele a szent dolgokat a hétköznapi konfliktusainkba, az érdekérvényesítésbe. Ezért nem szeretem, ha a politikusok például „magasabb” szempontokra hivatkoznak, egy olyan meló közben, ami semmi másról nem szól, csak a pillanatnyi hatalom megszerzéséről, megtartásáról. Ilyenkor a „szent” dolgok egyszerű csomagolóanyagokká válnak.

NÉVJEGY

  • Énekes, zenész, dalszerző
  • Pécsett született, 1967. június 20-án.
  • Legfontosabb munkái: kb. 300 dal. 1987-ben alapította a Kispál és a Borz együttest, 2005-ben a Kiscsillag zenekart. 2001-ben Bandi a hegyről címmel, 2019-ben Tüzijáték délben címmel jelentetett meg szólólemezt. 
  • Díjai: Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt (2001), Budapestért díj (2005), Kossuth-díj (2010).
  • Nős, három gyermek édesapja.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotó: Lovasi András hivatalos Facebook-oldala

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk