Mónus József: „A mában kell történelmet írjunk a tetteinkkel!”

Mónus József (Fehér farkas) többszörös világrekorder tradicionális távlövőíjásszal beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?                                                                  

Az, amit ennyi év után sem tudtam megbocsátani magamnak a következő: amikor az általános iskolába elkísért nagymamám több alkalommal és egyszer azt mondtam neki: „Mama, ne tessék már ide jönni, hiszen ide nem jönnek ilyen öregek”. Bárcsak a mai napig jönne velem bárhová!

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Szüleim elváltak. Az édesanyám, nagymamám és nagyapám nevelt fel, de a legfontosabb gondolat, amit nagyapámtól tanultam: „A zászlóra mindig vigyázz, és soha ne feledd, a zászlónak lobogni kell!”

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

A mában kell mi magunknak is történelmet írnunk tetteinkkel a múlt tiszteletéért. Annyi ember élt-halt ezért a nemzetért, hogy kötelességünk megmutatni a világnak a magyar nemzet büszkeségét, élni akarását! A világnak egy útja van csak: a béke útja. Viszont a békéhez meg kell mutatnunk az erőnket, egységünket. Felül kell emelkednünk a kicsinyességeken, önzőségeken, és vállvetve egymás mellé kell állnunk céljaink érdekében. Viszont a békében is el kell mondanunk, ami fáj számunkra. Az nem lehet, ha magyarnak születtünk, hogy a régi történelmi földjeinken nem emelhetjük fel a magyar zászlót! Az nem lehet, ha magyarnak születtünk, hogy a régi történelmi földjeinken nem énekelhetjük el a magyar himnuszt! Az nem lehet, ha magyarnak születtünk, hogy a régi történelmi földjeinken megbecsteleníthessék sírjainkat!

A cikk még nem ért véget! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét: BEDŐ IMRE február 6-án Ez motiválja ma a nagybetűs férfiakat! címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre:

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Erre nem tudok válaszolni, nem gondolkodtam ezen soha, nem értek hozzá.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Természetesen igen.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Ez véleményem szerint mindig a helyzettől függ. Számtalan nehéz helyzetben a sírás nem megengedett, és számtalan helyzetben még egy férfitól is megengedett. Harcban, küzdelemben nyilvánvalóan nem szabad sírni, a hidegvér megőrzésén múlhat az életed, ekkor minden idegszáladra, minden figyelmedre szükség van a győzelemhez. De nehéz helyzet a fájdalom olyan formája is, amikor például búcsúznunk kell nem önszántunkból személyektől, dolgoktól, állatoktól. Ekkor szerintem teljesen rendjén is lehet. Ez mindig a személy érzelmi állapotától és a helyzettől függ, akkor és ott.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Mindenki úgy tegyen hozzá a közös élethez, ahogyan személyisége, fizikuma, rátermettsége, egyénisége alapján végzett cselekedetei mindkettőjük előnyére szolgáljon. A harmónia, a másikkal szembeni figyelmesség, szeretet, boldogság csak úgy működik, ha a másik válláról való kölcsönös teher levétele érződik tetteinkben.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Bármit, amire megkér a feleségem. Mégis alapvetően mivel „csavarhúzóval a kezemben születtem”, a javítás-szerelés alapvetően az én feladatom.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Végigjártam a világot Kínától-Mongóliáig, Törökországtól Amerikáig, Kanadától Ausztráliáig. Megharcoltam sok ezer harcos ellen a magyar zászló becsületéért, és aki kiállt ellenem világversenyen harci céllövészetben vagy távlövészetben, mindenkit legyőztem a világon. Ehhez viszont leírhatatlan mennyiségű munka volt szükséges. A győzelem egyik titka pontosan az volt, hogy mindig annyi munkát fektettem a cél érdekében a felkészülésbe, hogy a lelkem megnyugodhatott: nem tudtam volna többet tenni. Mindent beleadtam. Így nem is volt a lelkemen teher, az utolsó kilőtt nyílvesszőnél sem remeghetett meg a kezem. Úgyhogy azokat a pillanatképeket, amikor a rengeteg munkában összeroskadtam esténként, mind elfelejtettem, amikor a győztes jogán 192 alkalommal emeltem fel a magyar zászlót a dobogó legmagasabb fokán!

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

A házasság egy kölcsönös érdekszerződés a felek között, akik közösen, megosztva az élet terheit szeretnének gyermekeket felnevelni azért, hogy végigmenjenek azon az úton, amely úton az őseink indultak el valaha a boldog jövő reményében.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Azt gondolom, nem. Nyilván, a hibáink nélkül a saját utunk egyszerűbb lenne, de ha erre a kérdésre gondolok, akkor eszembe jut nagymamám szavajárása: „Ha tudnánk, hogy elesünk, leülnénk előtte!” Ez nagyon igaz mondás.

Van-e szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Hősökre mindig szükség van. Ez mindig így volt és így is lesz az idők végezetéig. Hősök azok az emberek, akik összehasonlíthatatlan mértékben kiemelkednek közösségük életéből. A hősök példák, példaképek, valakiknek a vágyálmai, következésképpen követendő célok is egyben. Az életcél pedig a tudatos, gondolkodó ember egyik ismérve. Kevés hős van a közösségek számához képest, ezért a személyük nagyon meghatározó. Az egyszerű ember jellemzőit, azaz becsület, tisztesség, szeretet tulajdonságait egészítik ki további jellemzőkkel, mint például kitartás, hősiesség, önfeláldozás. 

Hősies cselekedetet bárki tehet nyilvánvalóan több módon is minden egyéb előzmény nélkül, pillanatnyi helyzet függvényében, de a hőssé váláshoz azt gondolom minden esetben a közösség értékelési rendje is szüksége. Azaz közösség nélkül legfeljebb hősiesen cselekedhetünk, a döntést a közösség fogja meghozni, ha az Isten is úgy látja jónak!

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Minden gyermekkori vágyam teljesült. Boldog ember szerettem volna lenni, és az is lettem. Nagyon sokáig tudtam a születésemkori családom tagjaival együtt élni. Rengeteg boldoggal ajándékoztak meg engem, ami által ma én lehetek Mónus József, a Farkas.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Ez a lista számomra elképesztően hosszú lenne. Atilla apjától, Bendegúztól kezdve sorolhatnám a nagy történelmi korokat és hősöket, kultúrákat, földrajzi helyeket a legszűkebb családom tagjaiig bezárólag.

Mit jelent önnek a „szent”?

Mindenek fölöttit.

NÉVJEGY

  • Többszörös világrekorder tradicionális távlövőíjász. Beceneve: Fehér farkas
  • Hajdúnánáson született, 1965. október 5-én.
  • Gépész üzemmérnökként végzett a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán. Az íjászatot gyermekével együtt kezdte elsajátítani 2006-ban.  Legnagyobb lövése 918 méter.
  • Eredményei: 28 világrekord, 192 győzelem, 6 világbajnoki cím, 4 Eurázsia Bajnoki aranyérem, Európa Bajnok.
  • Kitüntetései: Hajdú-Bihar megye legjobb férfi sportolója (2008), Duna Tv Mentor oklevelese (2009), 2014 Hajdú-Bihar megye Prima Primissima díjasa (2014), Hajdúnánás Városáért kitüntető oklevél (2014), az USA Távlövő Íjászbajnoka és Vadászhegyes Távlövő Íjászbajnoka (2014, 2015), Gubcsi Lajos EX LIBRIS díjasa (2015), Hajdú-Bihari Napló legnépszerűbb férfi sportolója (2014, 2015), Kovács-Pál díj- Hajdú Bihar Megye közgyűlés díja (2014), Magyar Nemzetért Érdemérem ezüst fokozata (2016), Magyar Arany Érdemkereszt (2016), Magyar Kultúra Lovagja (2018), Bocskai díj (2019), Tiszteletbeli Székely cím (2019), Hajdúnánás Díszpolgára (2019), Gránit Oroszlán Példaképdíj döntőse (2019).
  • Nős, egy fia van.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotók: Mónus József László hivatalos Facebook-oldala

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk