„Nem jó az embernek egyedül lenni” – interjú Cseke Péterrel

Cseke Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésszel, rendezővel, színházigazgatóval beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Talán az, hogy pokrócot kötve a hátamra a félemeletről leugrottam a barátaimmal együtt az udvaron lévő homokkupacra. Azóta is vonz a magasság, de soha nem mertem kipróbálni az ejtőernyős ugrást.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Elvált szülők gyerekeként, hatéves koromtól édesanyám nevelt, és bár felnőtt fejjel kapcsolatba kerültem apámmal, nagy útravalót, életbölcsességet nem kaptam tőle.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a fiának vagy a lányának, a jövő generációnak?

A nevelés – otthon a családban és pedagógusként is – komplex feladat. A legjobb módszernek a példaadást gondolom, többet ér a szavaknál. Én szerencsés vagyok, hiszen az unokákkal már mindez „jutalomjáték”, másfajta felelősség. Hiszem, hogy a szeretetteljes légkör a legfontosabb, amiben bizalom van gyermek és felnőtt között. Így van lehetőségünk átadni olyan értékeket, mint a hit, a kötelességtudat, a megbocsátás képessége vagy éppen a hazaszeretet.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

A mi kultúránkban nem látom túl sok értelmét a lányok és fiúk szétválasztásának, hiszen a két nem szövetsége alkotta családok jó működéséhez nagyon fontos, hogy jól ismerjük egymást. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen vagy éppen az elitképzésben gyakori. De véleményem szerint a modern korban ennek nincs sok haszna a mi földrészünkön.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Nem, az én filozófiám az, hogy „véghezviszi a csendes erő, amit nem tud az erőszak”. Az erő sosem jelenthet erőszakot, normális emberi kapcsolatok között erre nem is lehet építeni. Ha változtatni akarsz, csak szeretettel tedd. Csak avval lehet győzni.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Hiszem, hogy egy férfinak támasznak kell lennie. De hiszem azt is, hogy van helye a sírásnak egy egyensúlyra épülő kapcsolatban vagy a családban, a felelősség után. Tehát azt gondolom, egy férfinak erővel kell beleállnia a helyzetekbe, felelősséget kell vállalnia a hozzá tartozókért, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szíve és ne sírna, ha úgy hozza a sors.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Abban a munkamegosztásban hiszek, amiben a felek megállapodtak. Ha tudják, mit miért csinálnak és a közös életüket ez előre viszi. Ha értik a másik helyzetét és segítik egymást. Én a férj-feleség viszonyt egységnek tekintem, pontosan tudnom kell, mikor van a feleségemnek nagyobb szüksége rám és mikor nekem rá. Szerintem ez teljesen természetesen alakul egy kapcsolatban az élethelyzetek függvényében. Az a nem jó, ha ezt nem tudják megbeszélni vagy nem értékelik a másik munkáját. Mint minden egy családban, a munkamegosztásnak is dinamikusan változónak kell lennie.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Hogyne. A háztartás közös teher, nem hárítható egyik vagy másik félre sem. A kert nehezebb munkája mindig az enyém, bár feleségem, Detty is sokat szorgoskodik a kertben. A vásárlás nagyrészt az én dolgom, a kecskeméti évek gyümölcse, hogy a mosógép körül is megállom a helyem, ha arra van szükség.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Van egy nem hétköznapi életmódja egy színész-rendezőnek. Ez sokszor embert próbáló időszakokat jelent egy-egy bemutató előtt. Szerencsére a feleségem szakmabeli, így ezeket egymásnak minden körülmények között toleráljuk. Emellett az igazgatói munkám felelőssége megkíván egy folyamatos éberséget a hirtelen meghozandó vagy hosszú távú döntések terhe miatt. Ehhez jönnek még a közéleti feladataim és a család. Gondolatgazdag életet élek, ami nagy energiabefektetést igényel, de ezt én nagyon szeretem. Sosem tudni, honnan jön éppen új inspiráció, egyik szerepem áramlik a másikba és közösen teljesítenek ki. Örülök, hogy a családom mindig támogat, nélkülük nem lenne értelme. Ezért is, a családnak szentelt idő elsőbbséget élvez, de én a társulatomat is a családomnak számítom…

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

A házasságot Isten arra rendelte, hogy két ember egysége által megteremtse a jövőt. Nem jó az embernek egyedül lenni, a világ jó és rossz dolgai is erősebben rajzolódnak ki az élet szövetén, ha nem csak önmagáért felel az ember. Két lélek egysége kinyitja az élet csodáját, megteremti a társadalom alapegységét, a családot és kiteljesíti a lelket. Nem tudok elképzelni csodálatosabb dolgot, mint a szövetség, amit a feleségemmel kötöttem. Amikor van valaki, akinek mindennél fontosabb vagyok, akkor ő is mindennél fontosabb lesz a számomra, és így leszünk egymásnak a legfontosabbak. Örömök és bánatok forrása a házasság, de hiszem, hogy a házastársunk szeretetével feloldott bánat a leggyógyítóbb dolog a világon. Megemlítve a házasság csodálatos gyümölcseit, a gyerekeket és most már unokákat is.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

A „mi lenne ha” nagyon vonzó kérdéskör, mégis én hiszem, hogy ezt az utat rendelte nekem a Teremtő, és nem kell azon gondolkodni, mit kellett volna másként tenni. Nincs hiányérzetem.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Hősökre mindig, minden korban nagy szükség van. Ők azok, akikre felnézünk, akik példát mutatnak nekünk, akiktől tanulhatunk, akiknek az élete vagy egy-egy tette olyan színeket mutat meg, amit a hétköznapi ember ritkán lát. Mindig voltak és vannak hősök, abban látom a különbséget, hogy adott korban a társadalom kit tekint hősnek és hogyan meséli el a történetét. A jelenben minden korábbinál több fórumunk van a mesélésre, mégis a nagy zajban sokszor elveszik a lényeg. A színház szerepe ebben nagy. Új darabokkal, ősbemutatókkal van esélyünk a ma emberéhez a ma nyelvén közel vinni a hősöket. Érdemes csak a Puskás, a musical sikerére gondolni, vagy Szent Erzsébetre, akinek életéről most készülök egy musicalt rendezni, a címe: Az ég tartja a földet. Árpádházi Szent Erzsébet igazi hős volt, de hétköznapi hősök ma is járnak közöttünk. Ez nagy adomány.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Igen. Színházigazgató lettem. Már gyerekkoromban arra vágytam, hogy felnőttként olyan legyek, mint gróf Laci bácsi. Fogalmam sem volt négyévesen, hogy ő a Nagyváradi Színház igazgatója, csak felnéztem rá.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

A szüleim. Sok kérdésem lett hozzájuk, mióta nincsenek köztünk.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Sokszor nem vesszük észre, vagy nem látjuk meg, akik csendben, feltűnés nélkül, erényes, Istennek szentelt életükkel másokat szolgálnak. Szentek ma is élnek, járnak közöttünk.

NÉVJEGY – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató, egyetemi tanár, érdemes művész.

 • Nagyváradon született 1953. október 3-án.
 • Tanulmányait a Színházművészeti Főiskola színművész szakán végezte; majd a Színházművészeti Egyetem doktori képzést is elvégezte (DLA Doktor of Liberal Arts, 2012).
 • 1976–1981 között a debreceni Csokonai Színház, 1981–1990 között a Madách Színház, 1990–1992 között a Nemzeti Színház tagja, 1992–2008 között szabadfoglalkozású volt.
 • 2016-tól a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának docenseként a színész osztály vezető tanára. 2004-2008 között a Turay Ida Színház főrendezője. 2008 óta a Kecskeméti Katona József Színház (2020. január 1-től Nemzeti Színház) igazgatója.
 • Legfontosabb munkái:
  • Színészként: Macskák (Elvisz Trén), Páratlan páros (John Smith), Caligula (Caligula), Csongor és Tünde (Balga), Harmadik Richárd (Richárd), Székely János: Caligula helytartója (Probus), Vacsora négyesben (Gabe), Puskás a musical (Sebes Gusztáv).
  • Tévé és film szerepek: Kertész kutyája - (Trisztán), Egy szerelem három éjszakája (Viktor), Volpone (Mosca), Lumpáciusz Vagabundus (Gyalu, az ács), Hogyan csináljunk karriert? (Glumov), Sartorius úr házai (Trench).
  • Rendezések: Shakespeare: Harmadik Richárd, Rideg Sándor: Indul a bakterház, Karol Wojtyla: Az aranyműves boltja, Tormay Cécile: A régi ház, Agatha Christie: Az egérfogó, Kocsis L. Mihály: Újvilág passió, Szörényi-Bródy-Sarkadi-Ivánka: Kőműves Kelemen, Schwajda György: Ballada a 301-es parcella bolondjáról, Madách Imre: Az ember tragédiája junior, Donizetti: A csengő.
 • Legfontosabb díjai: Kossuth-díj (2021), Magyarország Érdemes művésze-díj (2020), Jászai Mari-díj (1990), Nádasdi Kálmán-díj (2014), Klebelsberg Kunó-díj, Megyei Príma díj.
 • Házas, két lánya és három unokája van.

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk