Pál István „Szalonna”: „Egy család életében a férfié legyen a vezető szerep”

Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas népzenésszel, érdemes művésszel, a Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetőjével beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Tíz-tizenegy éves lehettem, amikor vetettem a szüleimmel egy kis motorbiciklit, melyet azzal a feltétellel vásároltak nekem, hogy csak akkor ülhetek rá, ha már leér a lábam a földre. Egyszer, amikor szüleim távol voltak, kitoltam a motort a házból, egy pad mellett nagy bátorsággal ráültem, majd nekiindultam Péterfalva utcáinak. Néhány perc után vált számomra nyilvánvalóvá az a tény, hogy mindkét oldalon hiányzik 20-20 cm a lábam és a talaj között. Miután teljesen összetörtem magam a megállás pillanatában, rájöttem, hogy ez nagyon rossz ötlet volt. Ezzel hamarosan hazatérő családom is egyetértett.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

A gyerekekkel való foglalkozást, és azt, hogy mennyire fontos egy pedagógus a közösség életében. A kultúra, hagyományaink, és a zene az, ami valóban közösséget formál.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

Az, ahogyan felnőttem családom körében, olyan tartalommal tölti meg az életemet, amely útravalóul szolgál leendő gyermekeim neveléséhez. Nagyon sokat tanultam a debreceni református kollégium közösségében is, amit szintén átadnék gyermekeimnek, az a keresztény hagyományunk.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

A fentebb említett, református kollégiumban szerzett tapasztalataim szerint a kollégiumi különválasztás helyes út a napközbeni közös tanórák után.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Soha, semmilyen körülmények között nem tartom elfogadhatónak.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Hiszem, hogy egy család életében minden esetben a férfinak kell a vezetőnek lennie, aki szeret, megölel, megdorgál, de mindig utat mutat. Helyesnek tartom, hogy az élet legtöbb területén egy férfi megőrizze a hidegvérét, de saját életemben is volt olyan pillanat, amikor könny hullott a szememből. Amikor az ember elveszít egy számára nagyon kedves személyt, ilyenkor a sírás érthető és elfogadható egy férfi részéről is.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

A férfi dolgozzon többet; a nő érezze azt, hogy a családfő mindent, amit csinál, a családjáért teszi. Természetesen hiszek a családon belüli egészséges munkamegosztásban, amelyben ez nem alá- és fölérendelt szerepet jelent, és nem az anyagi körülmények határozzák meg. A családban a nő az otthon melegét teremtse meg elsősorban. Az természetes, hogy ma már nem ugyanaz az állapot, mint száz évvel ezelőtt, mégis fontosnak tartom, hogy a munka egyik fél részéről se menjen soha a jó családi légkör rovására.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Be kell vallanom, nem vagyok egy házitündér. De édesapám példáját is látva, magamon is azt érzem, hogy ahogy idősödöm, napról napra fontosabb számomra a kert, a természet és az, hogy a házban magam is meg tudjak oldani olyan feladatokat, amelyekre régebben szakembert hívtam volna. De hogy konkrét példával éljek: a bevásárlást, a reggeli készítést egyre nagyobb örömmel végzem. Vasalni is szeretek. De elboldogulok egy-egy kisebb házkörüli szerelnivalóval is, ha szükséges.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Életemben a sok munkát igazából nem problémának érzem, hiszen olyan szakmát kaptam örökségül, amely napi 24 órában örömet jelent számomra. Embereknek örömet szerezni azzal, ami a hivatásod, a legcsodálatosabb dolgok közé tartozik a világon. Mindemellett azt látom, ha az ember nem találja meg az egészséges arányt a munka és a családi élet között, nem tudja hosszú távon örömmel végezni hivatását sem.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

A házasság értelme a gyermek, és egymás feltétel nélküli szeretete, elfogadása.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Több időt töltenék azzal, akinek igazán fontos vagyok, és aki nekem is az.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

A mai világban legjobban a családok hétköznapi hőseire van szükség: anyákra és apákra.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Egész gyerekkoromban futballista akartam lenni, így hihetetlen öröm volt, amikor egyik születésnapomra megkaptam egyik nagy kedvencem, Steven Gerrard mezét. Zenei karrierem során bár nem gyerekkori vágyam volt, álomszerűnek élem meg, ahogyan zenei hagyományunkban fejlődhettem.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

David Oistrakh-kal (orosz karmester és hegedűművész, a szerk.) és Puskás Öcsivel szívesen találkoznék, mindkettőjük játéka meghatározó az életemben.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Nemzet, család, hivatás.

NÉVJEGY:

  • A Magyar Állami Népi Együttes művészeti igazgatója, vezető prímása.
  • Visken (Kárpátalja) született, 1980. június 7-én.
  • Tanulmányok: Tiszapéterfalvi Általános- és Középiskola, Tiszapéterfalvi Zeneiskola, Bodrogolaszi Általános Iskola, Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Vállalkozási Főiskola, Nyíregyházi Tanárképző Főiskola, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest.
  • Legfontosabb díjak: Európa-díj a népművészetért; Népművészet Ifjú Mestere; Bezerédj-díj; Liszt Ferenc díj; Magyar Köztársaság ezüst érdemkeresztje; Magyarország Érdemes Művésze-díj; Magyar Örökség Díj; Budavár díszpolgára.
  • Nőtlen, gyermeke nincs.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk