75 éve bombázták porig Drezdát

1945. február 13-án indították meg a szövetséges csapatok Drezda bombázását, amely a második világháború legpusztítóbb légicsapása volt. A várost a földig rombolták, lényegében minden épület megrongálódott...

1945. február 13-án indították meg a szövetséges csapatok Drezda bombázását, amely a második világháború legpusztítóbb légicsapása volt. A várost a földig rombolták, lényegében minden épület megrongálódott. (Bizonyos tekintetben a drezdai pusztítás a hirosimain és nagaszakiin is túltesz.) Ez pedig azért is megdöbbentő, mert a várost övező ipari létesítmények közül több is érintetlen maradt. Így élhette túl Drezda bombázását a népszerű színész, Terence Hill, aki a város mellett található vegyi gyárban volt éppen ott dolgozó olasz édesapja és német édesanyja társaságában. A kis Mario Girottinak – Hill polgári neve – édesapja Assisi Szent Ferenc írásaiból olvasott fel, miközben a szomszéd városra hullottak a bombák. Girolamo Girotti nem hitte, hogy egy vegyigyárban túlélhetik a támadást.

A múltév végén került a mozikba a Mű szerző nélkül című film, amely szintén kapcsolódik Drezda bombázásához. Bizton állíthatjuk, hogy ez az utóbbi idők egyik – ha nem egyenes a – legjobb filmje. Egy remek dramaturgiával és színészi játékkal megvalósított (kelet)-közép-európai dráma és thriller (a film műfaji besorolása szerint), amelyben mi, magyarok is közelmúltunkra ismerhetünk. A rendező az a Florian Henckel von Donnersmarck, akinek A mások élete című filmje – kénytelenek vagyunk megint csak ezt mondani – minden idők egyik legjobb történelmi filmje. A Mű szerző nélkül pedig nem csak mint történelmi film zseniális, hanem a képi művészet lényegéről is komoly mondanivalója van.

Neo

Ajánló: Szobába zárva akkor és most 
Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkon: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

*

*

Olvasd cikkeinket, férfi és női szerzőink írásait, nézd meg a neves férfiakkal, nőkkel készült interjúinkat, előadásainkat, és nagyon sok kérdésre választ fogsz kapni! Férfi. Érték. Minta. Példa. Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Fotó: id. Richard Peter, 1945 – Wikipédia

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk