A feltaláló: harcolni az igazságért

Sajtóvetítésen láthattam Béres József életéről szóló filmet, amit február 6-tól, csütörtöktől játszanak majd országszerte a mozikban születésnapjának 100. évfordulója alkalmából. Rég láttam olyan filmet, ami alatt ennyire büszkének érezhettem magam magyarságomért. Izgalmas történet, objektív korrajz, gyönyörűen fotózott tájak, hiteles főszereplő és sok, rendkívül jól eltalált mellékszereplő.

Röviden a filmről: a legendás kutató a hatalommal vívott tízéves küzdelmét mutatja be, a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Izgalmas, fordulatokban és érzelmekben gazdag jelenetekben követhetjük nyomon a Béres csepp születésének történetét, a megszállott kutató folyamatos harcát az igazságért, amelyben legerősebb ösztönzője húga betegsége és legerősebb támasza a felesége és barátai.

A film a személyes drámán túl objektív látleletet nyújt a hatvanas-hetvenes évek szocialista Magyarországáról, az akkori rendszer működéséről, a társadalom egészét átható hazugságokról. A készítmény fejlesztése ugyanis titokban zajlik: a kutató, húga betegsége miatt, kénytelen versenyt futni az idővel, emberi szöveteken, majd saját magán letesztelni az akkor még engedély nélküli készítményt. Eközben a regnáló hatalom folyamatosan Béres József teljes ellehetetlenítésére tör: minden eszközt bevetve igyekeznek megtörni a kutató és a cseppek népszerűségét, megakadályozni azok használatát.

Börtönnel fenyegetik, kuruzslás vádjával bírósági eljárást indítanak ellene, de ő mindezek ellenére kiáll felfedezése mellett, és megnyeri a kirakatpert, mert humánus, igazságkereső és természetkedvelő személyisége sokakat az ügy mellé állított – mint például Balczó Andrást, Déry Tibort, Nagy Lászlót, Illyés Gyulát, Örkény Istvánt.

Béres József életét és a szocialista rendszert mi, negyvenes és idősebb korosztály természetesen ismerjük, mégis a moziteremben lélegzetvisszafojtva figyeltük, hogyan küzd meg az elszánt kutató a szocialista rendszerrel, a hatalom összes szintjén ráállított elvtársával, húga pedig a halálos betegséggel.

Csodáltuk Jóska életkedvét, kitartását, egyenességét, humorba csomagolt, de rendkívül éleslátással megfogalmazott odamondásait, mindig őszintén felvállalt gondolatait. Szurkoltunk neki, hogy az egereken, majd a titokban szerzett emberi szöveteken végzett kísérletezéseivel ne bukjon le, vele és feleségével együtt izgultunk, amikor egy éjszaka kipróbálta magán a készítmény.

Dühöngtünk, amikor bilincsben vitték el a rendőrök, és hamis tanúkat szerveztek be ellene. Megkönnyebbülten nevettünk fel, amikor egykori segédje és bizalmasa a beszervezés és saját állása, családja féltése ellenére végül elmondja az igazságot, és még meg is tetézi egy vaskos üzenettel az elvtársak számára.

A húszas-harmincas korosztálynak viszont nagy valószínűséggel ismeretlen a történet, úgy Béres József élete, mint a szocialista rendszer működése, de e gyönyörű képekben és érzelmekben gazdag film révén talán megérintődnek annyira, hogy érdekelni kezdje őket szüleik-nagyszüleik sorsa, múltja, és csodálattal, de legalább tisztelettel tudnak gondolni egy olyan emberre, akit a főszereplő színész, a Béres-hasonmás Gáspár Tibor így jellemez:

„a XX. század utolsó harmadának legnagyobb magyarja”.

A rendező elmondása szerint a filmet több mint hetven magyar moziban fogják játszani itthon és nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat: a volt szocialista országokban, Japánba és Törökországba is bizonyára elviszik. Remélem, a nyugat-európai és tengerentúli országokba is eljut, ahol nemcsak az ott élő magyarok lehetnek büszkék rá, hanem mindenki más is.

Sok Béres Józsefre volna szükség ma is, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig is meg kell(ett) küzdeniük azért, hogy megvalósítsák céljaikat. Hiszen, ahogy Béres József fogalmazott az ellene indított kirakatper során: „Nem az a tragédia, ha meghalunk egy igaz ügyért, hanem az, ha nincs olyan igaz ügy, amiért érdemes lenne meghalni”.

Antal-Ferencz Ildikó

Fotók: Pannonia Entertainment

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk