Mitől férfi a férfi?

A férfiakkal az a baj, hogy anyjuk van. Hogy egy nő mellett nőnek fel. Nem véletlenül választották le a spártaiak a gyerekeket az anyjukról. Mert anya mellett elpuhulnak.

Mitől férfi a férfi? Sok helyen kérdezik. Nem túl nőies, hogy ezt nekem kell leírni (szeretem, ha a férfiak mondják meg nekem, hogy mi a pálya…), de leírom.

A férfiakkal az a baj, hogy anyjuk van. Hogy egy nő mellett nőnek fel. Nem véletlenül választották le a spártaiak a gyerekeket az anyjukról. Mert anya mellett elpuhulnak.

Komolyra fordítom a szót és visszatérek a XXI. századba, ahol nem választjuk le a gyereket anyáról és jobb esetben 18, rosszabb esetben 35 éves koráig ágyba kapják a vajaskiflit párizsival, szalámival kitudja mi a kedvence annak a kis „édes gyermekemnek”.

Nem kell harcolni menni, aratni, fát vágni, disznót vágni. Minden kéznél van. Az étel, a meleg, a nő. Szerintem ennyi paraméterváltozás éppen elég volt ahhoz, hogy a férfiak nagy általánosságban elpuhuljanak a mai világban.

Ennek ellenére van szerencsém, olyan férfiakkal dolgozni, akik magas teljesítményt nyújtva férfiként viselkednek. Persze nem tudom otthon milyenek, de nekem attól férfiak, hogy amikor helyzet van akkor felnőtt férfi módjára beleállnak és harcolnak. Legtöbbször éppen ezért meg is oldják a kihívásaikat, de ha nem akkor se mennek le kisfiúba és kezdenek el magyarázkodni, hanem felelősséget vállalnak és megoldást keresnek. 

Tudatosan élnek és saját maguk tűzik ki a célokat maguknak. Magasra teszik a lécet, mert hisznek magukban.
Mindegy mi a cél! Csak legyen!

A mai világban már az is magas léc, hogy eltartsa valaki a családját úgy, hogy közben jelen is tudjon lenni otthon. Hogy nem hajtja bele a fejét teljesen az igába és bólogat mindenkinek, hanem tudja mit ér és mire képes és annyit vállal és olyan szinten, hogy az neki is jó legyen ne csak a munkáltatójának. Ha nem így tesz, kiég, kihasználják, romlik a teljesítménye és elfogy. Először a családjában nem lesz jelen aztán a saját életében.
A férfi az, aki tudja, hogy mekkora a felelőssége a saját világában. És vállalja is azt!

De mitől lesz ilyen férfi egy férfi?

Visszatérhetünk az anyákra. Mivel a férfiak nők mellett nőnek fel ezért mindig is függeni fognak Tőlük. A szeretetüktől a puhaságuktól a figyelmüktől a szépségüktől és ez jó. Mert egy férfi attól igazán férfi, ha érez is és ezt csak anya tanítja meg neki. Bevési az első három évben azzal, hogyan bánik a kisfiával. Aztán ez a kisfiú, ha felnő meg tudja mutatni, hogyan kell szeretni és megtartani azt a nőt, akit majd választ. Aztán a gyerekeit.

Mert amikor felmászik egy férfi egy óriás magas hegyre és átugorja azt a magas lécet, amitől férfinak érezheti magát, akkor mégiscsak jó, ha valaki tapsol is. Akiért fel kell mászni. Mert ha nincsen mögötte senki, akivel örülhet a férfiasságának akkor csak egy hideg teljesítménykényszeres szenvedélybeteg. Egy üres páncél.

Szóval a „férfi kérdés” a mi kezünkben van kedves nőtársaim. Akármikor azt hallom, hogy a férfi legyen férfi és akkor majd én is nő lehetek mellette, csak fogom a fejem, hogyan toljuk el magunktól a felelősséget. A mi felelősségünk, hogy milyenek a férfiak a mai világban és a saját életünkben. Születésüktől kezdve a nőre figyelnek! Először anyára aztán ránk, a nőre. Nem tudnának felnőni ha anya nem szeretné és erősítené meg őket és nem tudnak igazán férfiak lenni akkor sem ha mi társként nem erősítjük meg őket.

Elég sok kultúrában most kapnák fel az első követ és kezdenének megkövezni ezért a nőközpontú kijelentésért.
Pontosan tudom, hogy az egyetlen energia, ami az életért felelős az a szeretet és erre az anyák tanítják meg a gyermekeiket. 

Szóval jól szeressünk, hogy férfivá érjenek a fiaink és aztán jól szeressenek minket a férfiak.
A másik út Spárta… (és mivel újra egyre keményebb a világ és fordulunk a XXI. századból visszafelé, egyre több fiú ezt az utat kell, hogy járja…csak az a férfi, aki így nő fel, rombol, és nem teremt…)

Sz Nikol
Fotók: United States Marine Corps Official Page / Foter / CC BY-NC
World Bank Photo Collection / Foter / CC BY-NC-ND
Chema Concellon / Foter / CC BY-NC-ND

Küldés
Hozzászólások (11)
 • ...

  Bűbájboszi

  2015. március 11 22:20
  Egyetértek a leírtakkal, azonban nagyon fontos összetevő, a Férfi jelenléte is a gyermek(ek) életében, hisz ő lesz a példakép, ő lesz a minta. Nőként én csak a Női oldalt, a Női minőséget tudom átadni neki(k). A Férfit nem. Ehhez szükséges a Férfi jelenléte. Ha nem is szülőként, de min. egy nagybácsi, nagypapa, stb. személyében. Vagyis a végeredmény, csak együtt tudjuk megoldani. :) Ági
 • ...

  Férfiak Klubja

  2015. június 27 10:32
  A férfi minta egyre inkább hiányzik. A túl sok munka, a 60% (!!!) feletti válási arány, a férfi pedagógus hiánya mind mind azt eredményezik, hogy mára generációk nőnek fel olyan férfi minta nélkül, amelyik a mindennapi férfias hozzáállást, kompromisszumkészséget, a nővel való közös építkezésnek való férfias alárendelődés gyakorlatát mutatná úgy a lányoknak(!!!), mint a fiúknak. Ezért is hívjuk a Férfiak Klubjába azokat a férfiakat akikkel együtt közösségi férfi mintát teremtünk és mutatunk. Ezzel kapaszkodót nyújtunk a gyermekeiket egyedül nevelő anyáknak és terepet biztosítunk az elvált apák számára is, hogy értékeikkel hozzájáruljanak a közös mintához. Még 10 éve én sem gondoltam volna, hogy ilyen módon kell fiatalok és középkorúak (akár önmagunk) számára férfias önfejlődési terepet biztosítanunk. De ma úgy tűnik, hogy az utolsó órában vagyunk. A cikk viszont a női szerepet írja körül és hitelességét növeli, hogy női tollból származik. Köszönjük Nőtársainknak, hogy oly sok módon támogatják a Férfiak Klubja társadalomépítő munkáját!
 • ...

  Ildy0310

  2015. június 27 10:51
  Rendkívül jól megfogalmazott bejegyzés, köszönet érte. Amikor majd az embertársak felismerik és megélik a szeretet gyógyító erejét, akkor fogják megérteni az élet eseményeiben rejlő lényeget és célt, és képesek lesznek arra, hogy elengedjék a régi, elavult szemléletmódot és meggyőződéseket ...
 • ...

  Somogyvári Ákos

  2015. június 27 12:41
  Azért ezt a "jobb esetben 18 éves koráig ágyba kapják a vajaskiflit párizsival" dolgot nem tudom, hogy melyik univerzumban képzeli el a kedves szerző. 18 éves korára maximum érettségije van a tagnak, ami még segget törölni sem jó, hiszen kemény a fedele. Ha OKJ-s képzésre megy tovább, akkor minimum 20 éves, mire munkát kap - persze az még a családalapításhoz mindig kevés, egyetem esetén 21-re nő ez a kor, és még ott sem mindegy, hogy milyen szakon tanult az illető. Persze megértem, ha a kedves szerző számára az a férfiideál, aki 18 éves korától kezdve munkanélküli segélyen és alkalmi munkán él, de valahogy a 21. századi hölgyek mintha nem az ilyet részesítenék előnyben. Persze azt is tudom, hogy a mai férfiideál messze áll a becsületes, tisztességes munkával megkeresett pénztől, a lopás, csalás, mindenféle drogok által felfújt izmok pedig nincsenek korhatárhoz kötve. Az írás többi részével egyébként egyetértek.
 • ...

  Pufferzsola

  2015. június 27 14:04
  A férfi mintaképe lehet negatív is! Magamról tudom, hogy ugyan elég hányattatott gyerekkorom volt, de apám se volt az a tipikus minta. Ha értelmes a gyerek, és felfogja mi jó és mi nem, akkor felismeri, hogy ebben az esetben az apa egy negatív példa, ami megmutatja, mi lesz a következménye annak ha pl valaki italfüggő lesz, vagy nemtörődöm. Bár nem jó, mert sokkal jobb ha egy erős pozitív példa áll a gyerek előtt de a negatívból is lehet tanulni. Igazából olvastam egy elég tanulságos cikket ami arról szólt, hogy a mai modern technika passzívvá teszi a férfiakat. Tudjátok mit? Igaza van. Nézzétek meg a mai fiatalokat! Sokkal kevesebbet olvasnak, nem művelődnek, csak elfogadják amit beléjük töm a média! Gyúrnak mert azt sugározzák nekik hogy a tökéletes alkat a menő, és a férfias, aztán ha jön egy új divathóbort, igazodnak. Pillanatok alatt váltanak szakállas hipster-ből hungaristára, majd rapper fazonra. Nincs egyéniségük. Én rengeteget olvastam/olvasok, szeretek a mai napig, és sokszor csak egy üres, szürke masszának látni az egészet. Ha felnő, milyen értéket ad át az ilyen fiatal? Kevés az egyéniség, emiatt nincs ambíció, ami után menjen, amit kövessen. Példaképet ha találnak is, valószínűleg a média által felkínált palettából fog választani, ami megint hibás képet fog eredményezni. Sajnálatos, de egyre kevesebb a kihívást kereső és kreatív fiatal. Mondom ezt én úgy hogy 26 évesen már mögöttem van 4 év munka. Mondjuk minden ismerősöm szerint öregesen gondolkodom, biztos velem van a baj :D
 • ...

  Petya BlueWings

  2015. június 27 14:52
  üzemanyag = Szeretet motorolaj = Szex Vagy fordítva ??? :D Vajh miért imádják a férfiak a kocsikat ennyire ? Tán csak nem azért mert ugyanúgy működnek ? (apropó, normáliséknál az olajat 10000-enként vagy max évente cserélik ... :P )
 • ...

  spico

  2015. június 27 15:48
  Igen,, mint ahogy a világunkban minden igaz és annak az ellentéte is. Hasonlít ahhoz is, hogy a Nőnek helyt kell állnia a család rendezésben, szakácsnak, mosómacinak lennie, takarítónőnek és anyának lenni, melegszívű és megértő lelkű Társnak, és szeretőnek, mint a legjobb kurva. Nyilván ilyen nincs, és a nő ezáltal le van alacsonyítva az elvárásokba, amiben a hagyományok bekockásították. A férfit is berögzült elvárásokba helyezték, és ma már nehéz kibogozni milyen is az igazi férfi. Az írás jól szemlélteti. De véleményen szerint, - mert én is egy anyás gyerek voltam, - egy anya, legfőbb erénye, pont a szeretet olyan beültetése a lélekbe, ami által a férfi esszencia nemesítődik... pont amitől a férfi nem rombolóvá, hanem Teremtővé válik. Ez nem kell hogy elveszítse a határozottságot, a tudatosságot, a férfi erőt, ami alapvetően meghatározza, ki mit sugároz ki. A Nő "szerepe" hogy a férfit elvezesse a lelkéhez, és megéreztesse vele, a férfi pólust,, és ez az anyával kezdődik. Hiszen a férfi az ellenpólus jelenlétében tud igaz férfivá válni, mint ahogy egy Nő egy férfi mellett válik igaz Nővé...és vica versa. A mintákat mindkét nem magában hordja, mind a megnyilvánult és a meg nem nyilvánult oldalon. Mindennek ott van a látható felszíni része, és a rejtett felszínalatti, ami láthatatlan. Mind a Nőnek, mind a Férfinak mint minőséget fel kell ismernie, látóvá válnia a láthatatlanra. Áldás!
 • ...

  Tóth Zoltán

  2015. június 27 17:49
  Ebben a szivárványprofilképes világban úgy kell minden szavatok mint egy falat kenyér !!
 • ...

  Zia

  2015. június 27 18:14
  Köszönöm. Másoktól is hallottam illetve nekem is volt egy olyan kapcsolatom, ahol a párom az anyjának akart megfelelni. A kapcsolat végéhez nagyban hozzájárult, hogy a kedves mama nem tudott elfogadni, ezért ő úgy döntött, hogy elmegy. Sajnos a kedves anyósok sok kapcsolatban belezavarnak, mert szerelmesek a fiukba és soha nem lesz nekik elég jó egy nő sem, aki a fiuk mellett van. Bízom benne, hogy ez változik. Hisz látom, hogy azok az anyák, akik elég tudatosak, már a fiaikat is másképp nevelik. Ahogy majd én is ha fiam születik :-)
 • ...

  Polyak2

  2016. október 01 09:51
  "Spártában nem elég a szívre hallgatni. Nincs helye az érzéseknek.. Nincs helye a gyengeségnek.. Csak az erősek nevezhetik magukat spártainak.. csak a kemények , csak az erősek. " (300.című film.)
 • ...

  bal01

  2017. január 27 11:06
  Nagy öröm számomra hogy rátaláltam erre az oldalra. Több tönkrement kapcsolatom után, immár a 40-hez közel jutottam el oda hogy magamba nézzek, és elindultam az önismeret és önfejlesztés rögös útján. Ezen az úton csak további frusztrációkat okozott az, hogy szinte az összes "hogyan légy igazi férfi" tipusú előadás, írás, videó arról szól, hogy a férfi hogyan tud megfelelni a nő igényeinek, mi mindent kell megtennie azért, hogy a nő valahogyan elviselje és megtűrje őt maga mellett. Nem az elfogadásról, egyenrangú kapcsolat kialakításáról, hanem a "valahogyan elviselésről" szólnak az ilyen előadások. A férfi hallgassa meg a nő minden baját, szó nélkül viselje a nő kitöréseit, még vágjon is hozzá jó arcot, nehogy a nőt megsértsük akár egy fintorral is, emellett a férfi legyen gondoskodó, segítsen a házimunkában stb stb. Érdekes.... Korábbi kapcsolataimban PONTOSAN így működtem. És mindnek az lett a vége hogy a nő semmibe nézett. Így visszatekintve már mindent értek, és valahol megértem a korábbi társaim viselkedését. Végre egy oldal, ami a valódi értékeket közli, ami bátorít a valódi férfi-lényeg élesztésében. Ami arra bátorít, hogy ne barátnője legyünk a nőnek, hanem TÁRSA. Jó és hasznos ez a cikk is, a kommentekkel kiegészítve!
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk