Az apák szerepéről a PromoBox Országos Szülésznő és Nővér Konferenciáján

Újévtől minden, Magyarországon született gyermek Apja (és anyja) megkapja az Apavilág nevű kis könyvet. Bedő Imre jelentős részt vállalt a 90 000 példányban megjelenő, apákat tájékoztató és motiváló, az apaság praktikus és lelki nagyszerűségét bemutató kiadvány megírásában. Örülünk, hogy a Férfiak Klubja építő szellemisége így minden újdonsült családba eljut!

A családmarketinggel foglalkozó PromoBox Kft. hatodik éve rendezi meg az Országos Szülésznő és Nővér Konferenciát, melyen a legkorszerűbb babaápolási ismeretekről, a családmarketing újdonságairól is hallhatnak az újszülöttek világrajövetelében segédkező szülésznők, csecsemős nővérek. Az idei konferencián kiemelt téma volt az apák szerepe az újszülöttek gondozásában.

A PromoBox Országos Szülésznő és Nővér Konferenciájára minden év novemberében kerül sor. Idén a konferencia megnyitó beszédét Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Család- és Népesedéspolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárság) tartotta. A következőket emelte ki: „A jelen demográfiai mutatók, valamint a jövőbeni riasztó előrejelzések ismeretében kiemelt társadalmi érdek, hogy a »kívánt és vágyott« gyermekek megszülethessenek, ezzel megállítva a három évtizede tartó népességfogyást. A gyermekvállaláshoz többek között stabil háttérre és kiszámítható családtámogatási rendszerre van szükség. Az anyák szülésélménye is befolyásolhatja a családtervezést. Világra hozni és világra segíteni egy újszülöttet felemelő élmény. Azoknak a szép, ugyanakkor felelősségteljes munkáját köszönjük most meg, akik gondoskodásukkal, szakértelmükkel segítik a leendő szülőket a szülésre felkészülésben, a szülés során, valamint a gyermekágyi időszak első napjaiban.”

A konferencia kiemelt témájaként az apák szerepéről hallhattak a résztvevők. ApaVilág címmel egy új kiadványt mutattak be, mely arra ösztönzi az újszülöttek apukáit: már az első napoktól foglalkozzanak a csecsemővel, kapcsolódjanak be mielőbb a gyermek gondozásába.

Fejérdy Zsófia, a PromoBox Kft. tulajdonos ügyvezetője hangsúlyozta: „Cégünk minden szülészeten ingyenesen átvehető BabaCsomagja nagyon népszerűvé vált az utóbbi években. Olyan értékek kerülnek bele és jutnak el minden magyar újszülött családjához, mint az EMMI Babaköszöntő Ajtódísze, a Magyar Állami Operaház Útravaló CD-je, hasznos kiadványok és termékminták. Piacvezető családmarketinggel foglalkozó cégként folyamatosan keressük, hogyan tudnánk még több hasznos ajándékot átadni a magyar családoknak. Mivel az apák bevonása a gyermek gondozásába már a születéstől kezdve rendkívüli fontosságú, megerősíti a családi összetartozást, a férfit és a nőt szülőpárrá kovácsolja össze, ezért döntöttünk úgy, hogy az újszülöttjükkel ismerkedő édesapák számára készítünk kiadványt, támogatva őket az apai szerep megélésében.”

Az ApaVilág című kiadványt 2017 januárjától minden magyarországi édesapa, gyermeke születését követően, a PromoBox BabaCsomagban ingyenesen megkap majd. A kiadványban a praktikus tanácsok mellett (hogyan fogjuk meg a csecsemőt, hogyan büfiztessünk, mit tegyünk, ha sír) neves édesapák vallanak apaságukról, és önálló fejezet foglalkozik az apaság lelki hátterével is.

A konferencián Az Apának születünk, vagy apává válunk? címmel Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója és Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center ügyvezető igazgatója beszélgetett az apaszerep fontosságáról Király Nóra ötgyermekes édesanya, a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítójának kérdéseire reagálva.

A konferencia zárásaképpen Fejérdy Zsófia átadta a PromoBox elismerését a Zalaegerszegi Szent Rafael Kórház és a Dombóvári Szent Lukács Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályain, valamint a Budapesti Honvéd Kórház koraszülött osztályán dolgozó nővérek részére.

Vélemények az ApaVilág című kiadványról

A kiadvány szakmai partnereként közreműködő Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója így fogalmazott a kiadvány kapcsán: „Az erkölcsi alapok megerősítésének, a jövő generációk családalapítási képességének, értékeink továbbadásának legfontosabb hordozója a család, férfi ágon az apa és az apa-anya kapcsolat fenntartásának mintája. Az apák bátorítása, a családban való részvételüket gátló média-sztereotípiák lebontása, a férfiak apaságban való támogatása minden erőfeszítést megér. Ezzel jövőt építünk, hisz ezáltal gondoskodunk arról, hogy gyermekeink is normális, életvidám, tervekkel teli, optimista társadalomba nőjenek bele. És kapcsolódni tudjanak, majd a maguk részéről is örökíteni tudják az értékek örökítésének boldogító módját!”

A babagondozással kapcsolatos fejezetek a Rózsakert Medical Center közreműködésével készültek. Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „Magzati ultrahang specialistaként évtizedek óta veszek részt családok meghatározó életpillanataiban, amely ma már elképzelhetetlen az édesapa jelenléte nélkül. Két klassz gyerekem van, Lili 24, Móric 10 éves, akiket én segítettem világra, de apaként mindig is inkább egy motiváló coachnak tekintettem magam. Közvetlen közelről látom, ahogy változik az apaszerep, a nagyobb korkülönbség miatt én is változtam. Az apák ma már nem csak néha besegítenek az anyának, hanem szerepet vállalnak a gyerekek életében. Már nem csak az anyaság kérdései izgalmasak, hanem beszélhetünk az apák érzéseiről, szerepéről is, ezért tekintem egészen rendkívülinek az ApaVilág kiadványt.”

Király Nóra a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítója moderátorként működött közre a kerekasztal beszélgetésen. Az ötgyermekes édesanya az apák szerepéről elmondta: „A Fiatal Családosok Klubja a családalapításra egy nő és egy férfi közös döntéseként tekint: ideális esetben közös a gyermek iránti vágy, közös a várakozás, és szerencsére már a születés pillanataiba is egyre jobban »bevonódnak« az édesapák. Szervezetünk igyekszik elérni, hogy a »családfő« kifejezés új értelmet nyerjen, hogy a jövőben ne »csak« családfenntartóként tekintsünk az apukákra, hisz hagyományos »pénzkereső« szerepük mellett ma már egyre nagyobb részt vállalnak a gyermek körüli teendőkből is. Erőfeszítéseiket épp úgy kell(ene) értékelni, mint az anyukákét, az apasággal kapcsolatos félelmeiknek, esetleges elakadásaiknak pedig sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni!”

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nagyapaként is újraélhette már az apaság csodáját. Az ApaVilág című kiadvány kapcsán hangsúlyozta: „Nehéz hitet, családi elhivatottságot, üzletet, nemzetpolitikát összhangba hozni. Boldog ember, akinek sikerül. Fejérdy Zsófiának sikerült, ezért nagyszerű üzletasszony és ezért is annyira szeretnivaló.”

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója személyes hangvételű interjúban vall apaságáról az ApaVilág című kiadványban: „Ha az ember apa lett, akkor már az is marad. Operaigazgatóként is az, innen talán érthető, ha azt vallom: nincs az a perc vagy energia, amelyet túlzás volna a gyerekek kultúrához szoktatásával tölteni. Az opera és a balett főleg nehezebb műfajok, nem a popzene primér szívritmus-dobhangját használják, cserébe viszont az értő helyzetbe hozott közönséget mélyebb, maradandóbb élménnyel ajándékozzák meg. Az én küldetésem, hogy a PromoBox-szal évek óta meglévő együttműködésben úgy mutassam az apai énemet, hogy annak haszna legyen a jövő operalátogatóinak kinevelésében is. Az a szerepem, hogy amíg a mandátumom tart, minden magyar kisgyerek operai apukája próbáljak lenni. Ez ám a kihívás!”

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk