Világraszóló eszmék ma?

Az igaz, hogy minden tulajdonság, érték képviselhető férfiak és nők által egyaránt. Ami lényeges különbség, az a háttértartalom, amivel ezeket a fogalmakat feltöltjük.

Mással tölti fel a férfi, és mással a nő a barátság, a hűség, a hősiesség, a szenvedély, a kitárulkozás, az elmélyülés, a felelősség és megannyi más fogalom jelentését. Pedig azok motiválják, sarkallják az értékek megtartására, a nehézségek vállalására az embereket, amit ezen fogalmak mögöttes tartalmából sajátjukénak éreznek.

És itt vannak az eszmék. A férfiak motorjai!

Nézzük Petőfi Egy gondolat bánt engemet című versét:

Egy gondolat bánt engemet:
Ágyban, párnák közt halni meg!
Lassan hervadni el, mint a virág,
Amelyen titkos féreg foga rág;
Elfogyni lassan, mint a gyertyaszál,
Mely elhagyott, üres szobában áll.
Ne ily halált adj, istenem,
Ne ily halált adj énnekem!
Legyek fa, melyen villám fut keresztül,
Vagy melyet szélvész csavar ki tövestül;
Legyek kőszirt, mit a hegyről a völgybe
Eget-földet rázó mennydörgés dönt le... –
Ha majd minden rabszolga-nép
Jármát megunva síkra lép
Pirosló arccal és piros zászlókkal
És a zászlókon eme szent jelszóval:
„Világszabadság!”
S ezt elharsogják,
Elharsogják kelettől nyúgatig,
S a zsarnokság velök megütközik:
Ott essem el én,
A harc mezején,
Ott folyjon az ifjui vér ki szivembül,
S ha ajkam örömteli végszava zendül,
Hadd nyelje el azt az acéli zörej,
A trombita hangja, az ágyudörej,
S holttestemen át
Fújó paripák
Száguldjanak a kivivott diadalra,
S ott hagyjanak engemet összetiporva. –
Ott szedjék össze elszórt csontomat,
Ha jön majd a nagy temetési nap,
Hol ünnepélyes, lassu gyász-zenével
És fátyolos zászlók kiséretével
A hősöket egy közös sírnak adják,
Kik érted haltak, szent világszabadság!

Ez egy tipikus Férfi-induló. Megdobogtatja a Férfiszíveket! Ezt olvasva valami elindul bennünk. Azonosulni tudunk az eszmeiségével még ma is, csörrenni véljük a kardot az oldalunkon, pedig elég kevés relevanciája és realitása van. Ezek a sorok sok Férfiban ma is megteremtik az igazi kihívások romantikus hiányérzetét. Az összegyűlt erő tetteket kívánna… 

A Nők sokkal pragmatikusabbak. Az eszméket is praktikus oldalról közelítve lehet, hogy csak megmosolyogják ezeket a sorokat és lelkesedésünk láttán lelki kezeikkel megsimogatják a buksinkat. Nehéz elképzelni, hogy a nők tömegeinek a pulzusa duplázódik meg ezt olvasván. Ilyen ez, és ez így van rendjén.

Az eszmék a Férfiak irracionális, motiváló, lelkesítő – és kimondhatjuk - érzelmi(!) motorjai! Nehéz ezt megértetni, de ez ad szárnyakat…

És mi van ma, amikor nincsenek ilyen világraszóló lehetőségek? Amikor már szkeptikusan fogadjuk minden nagy változás előrejelzését? Amikor már azt sem hisszük el, amit kérdeznek? Amikor már generációk óta tartó “folyamatos életminőség javulás” ellenére állandóan érezzük a hanyatlást? Amikor minden a nagyok befolyása alá került és ők gondoskodnak is arról, hogy ne legyen illúzióink a “nép” lehetőségeit illetően? Milyen eszmék mozgassák meg a Férfiakat, ha nincsenek?

Látni kell, hogy az eszmék mindig a többség által lehetetlennek tartott, nehezen elérhető célok mentén sorakoztatták fel az embereket. A “régi” eszmék mai szemmel is ilyen nagyok, világraszólóak, majdnem lehetetlen megvalósítások mentén teremtek. A közösségek célkeresztjében a világszabadság, az egyenlőség, a testvériségért volt. Ezek voltak az emberiség nagy ügyei! És miért? Főleg azért, mert az alapok rendben voltak. A családok, a férfi-nő kapcsolat, a jövő generációk érték-örökítése nagyjából rendben volt. Ezen az alapon lehetett tovább nézni és tovább építkezni.

Vajon tényleg nincsenek ilyen világraszóló eszmék ma is, amiért dolgozni érdemes?

Ma, amikor az alapok estek szét, amikor az emberiség és a nyugati civilizáció jövőjét az emberi kapcsolatok szétesése és a jövő generációk elhanyagolása veszélyezteti, lehet, hogy éppen ezek újraépítése jelentheti az új világraszóló eszmét! Lehet, hogy ma – éppen úgy, mint régen – ezt a feladatot tartják sokan megoldhatatlannak! Lehet, hogy ide is Férfimunka kell? Lehet, hogy éppen Férfiágon kell tenni a társadalmi értékek helyreállítása, az alapok újrateremtése érdekében? Lehet, hogy ma ezen eszme mellett kellene felsorakozni mindazoknak akik erőt éreznek magukban? Lehet, hogy ehhez több belső erő kell, mint régen a kardrántáshoz? Kell ennél nagyobb kihívás? Van ma nagyobb kihívás, mint ez?

Ma is van eszme! Csak meg kell fogalmaznunk. Így. És még MA neki kell fogni tenni azért, hogy élhetőbb jövőt teremtsünk. Éppen úgy mint régen, a mi kis részünket kell hozzáadnunk az egészhez! Saját példánk, tulajdonságaink csiszolásával, örökítésével. És ha nehéznek érezzük egyedül tenni, tömörüljünk közösségbe. Összefogva azokkal, akik velünk jönnek. Mert ma, a Tv káprázatában, szétzilált erkölcsi normák, viselkedésminták világában értékeink megmentése, örökítése a világraszóló teljesítmény!  

Bedő Imre

*

Cikkajánló: Európa végveszélyben – mi lesz velünk, férfiak?
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: hans s / Foter / CC BY-ND
Foter / CC BY-SA

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk