A családfő – Ki hordja a nadrágot?

VITAINDÍTÓ GONDOLATOK
A családfő nem azt a fickót jelenti, akinek „mindig, mindenben, akkor is” igaza van.
A családfő az, akit a család annak tekint.
A családfőség elsősorban nem jogokat, hanem felelősségeket és kötelezettségeket jelent.
A családfő nem napi 24 órában, hanem vészhelyzetben, döntési helyzetben nyilvánul meg.
Vészhelyzet ritkán adódik, de akkor a feltétlen engedelmeskedés életbevágó.
A feltétlen engedelmesség ellenpárja a magabiztos és felelősségteljes családfői döntés.
A magabiztos, felelősségteljes családfő viseli döntései minden terhét, kockázatát.
Jó és rossz közül minden épeszű tud a jó mellett dönteni.
Az igazi döntés a rossz és a még rosszabb közötti döntés!
Dönteni kell! A rossz döntés is jobb, mint a nem döntés! A rossz döntés kijavítható.
Dönteni kell! A rossz döntés kijavítható, a nem döntés tönkretesz.
A döntés meghozatalához és elfogadásához kell egy családfő és egy család.
A gordiuszi csomó olyan bemerevedett helyzetet jelent, amiből ki kell billenteni a családot.
Felelősségteljesen, határozottan kell a döntéseket hozni. Az élet nem állhat meg.
A családfő egy praktikus intézmény! A családfő NEM hatalmi intézmény!
A családfőt övező körítés, rituálé, jelképrendszer (asztalfő, tisztelet, cím viselésének joga) békeidőben fontos.
A családfőt övező „körítés” azért fontos, hogy ha majd szükséges lesz, akkor megnyilvánulhasson a praktikus haszna.
A családfő praktikus intézményét a nők működtetik!
A férfi számára megalázó, ha a nő a családfő – deklaráltan.
Az a férfi, aki nem érzi megalázónak, ha kimondva is a nő a családfő, nem is igazán férfi.
A „ki viseli a nadrágot” kérdése nem azt jelenti, ki a családfő, hanem, hogy ki a férfi? A férfi vagy a nő?
A férfi legbelső férfiképének és felelősségvállalásának alapja az atyaság, a családfőség!
Az a nő, aki a családfő praktikus intézményét nem akarja férjére bízni, ne menjen ahhoz a férfihoz!
Keressen magához illő férfit, vagy maradjon egyedül, aki nem akarja férjére bízni a családfőséget.
Ha a nő férfihez ment férjhoz, akkor a maga és családja hasznára üzemeltesse a családfő rendszerét!
Ha a nő azt akarja, hogy a férje a tenyerén hordozza, engedje őt férfinak lenni.
Ha a nő férfihoz ment férjhez, mégis állandóan támadja a családfői státuszt, a csata állandósul.
Ha a nő állandóan támadja a családfői státuszt, férjében a férfit lehetetleníti el!.
A családfő a család egyensúlyának, biztonságának, fejlődésének, örökkévalóságának jelképe.
A családfő a család örökkévalóságának jelképe: viselkedjen ennek megfelelően!
A gyermekáldás első időszaka minden férfi számára óriási vállalás és változás.
Küldés
Hozzászólások (24)
 • ...

  kissgeza80

  2013. december 28 19:05
  Szerintem a fenti gondolatok közül az egyik legfontosabb a FELELŐSSÉGTELJESSÉG fogalma. Az egyik lényeges tulajdonság szerintem, ami férfivá tesz egy férfit, hogy tud dönteni, és döntése következményeiért vállalja a felelősséget. Mindenki hibázik, de csak kevesen vállalják fel a hibáikat.
 • ...

  Joe

  2014. január 05 13:24
  "A családfő-Ki hordja a nadrágot?" Ezzel, vagy akár más kérdéssel kapcsolatban minden egyes ember legyen az férfi vagy akár nő különböző képen fog vélekedni. Mivel nincs két egyforma ember ezért a vélemények sem lesznek teljesen azonosak, csak egymáshoz hasonlóak, eltérőek vagy teljesen eltérőek. Ennek okát a szocializálódásban kell keresni. Minden ember a születésétől kezdődően az élete végéig szocializálódik. Az első és a legfontosabb közeg, az a család. A családon belül elsajátított minta nagyon befolyásolja az ember fejlődését és gondolkodását. A második közeg, ami a családtól már független iskola, barátok, ismerősök, munkahely, különböző csoportosulások egyház, párt, stb, és végül a média. Ezek mind-mind hatással és befolyásolással vannak az ember fejlődésére, szocializálódására. De a legfőbb ágens a család.
 • ...

  Shikama

  2014. január 06 16:19
  Nos én úgy vélem sok férfi "kényelmességből" vagy épp "lustaságból" hárítja át a család vezetését a feleségének. Csak aztán mikor már ez érezhetően befolyásolja a mindennapi kapcsolatot köztük akkor "kapcsol" , hogy mégsem jó ez így de akkor már késő mert a nő teljes irányítása alatt tartja a gyerekeket a pénzt stb. Én szerintem a sok munka és elfoglaltság mellett a férfinak elsősorban férjnek kell lennie akit a nő a feleség bizalommal követ és komoly viták nélkül elfogadja a döntéseit. Ha ez megvan akkor a férfi az élet többi részén illetve területén (munkahely) is jobban helyt tud állni.
 • ...

  drerdofi

  2014. január 13 23:58
  A férfi, a családfő, az apa, egy mintára épülő rendszer. A szülői apai minta a minta, ehhez kapjuk a feleség családképét -szerintem. Az após elfogadása, mintája ezért mérvadó, fontos a múltban, a jelenben, és megházasodáskor az új család kialakulásában. Nézzetek körül Ti is!!
 • ...

  Férfiak Klubja

  2014. január 17 19:27
  Amit talán érdemes megvitatni, hogy ma ezt a fogalmat egy hatalmi eszközzé degradálták, holott ez sokkal több annál. És sokkal szebb. Itt feltűnik a praktikus érték. Van-e más is? Hatalmi eszközként bemutatni inkább arra jó, hogy egy újabb gumicsontot dobjanak Férfi és Nő közé. Vajon, ha egyre több pár rájönne, hogy ennek az intézménynek milyen szépségei vannak, nem "üzemeltetnék" többen örömmel a családfő intézményét?
 • ...

  Férfiak Klubja

  2014. január 18 14:53
  Az a mondat, hogy a családfő praktikus intézményét a nők működtetik, azt jelentheti, hogy a Nők teszik a Férfit családfővé vagy Ők azok, akik nem tekintik annak. A Férfi ezt kierőszakolni nem tudja. Mégiscsak lehet, hogy a nők működtetik ezt a intézményt?
 • ...

  Férfiak Klubja

  2014. január 18 15:00
  A családfői rendszer sajnos nem férfi-ágon "öröklődik", csak ezen az ágon nem is tud. Azért sajnos, mert ettől bonyolutabb. Mindig a férfi-női közös ág együttműködésének eredménye. Ezért nehéz akár egy helyes apai-anyai (párkapcsolati) mintát is "továbbvinni" férjként (feleségként) egy másik család lányával (fiával). Ezért volt jobb, ha kulturális ágon maradtak fenn ezek az intézmények, azaz az együtt élő nagyobb népcsoportra közösen volt jellemző egy-egy ilyen viselkedésforma, mint a családfőség és annak működése, Ők meg együtt ápolták, tartották fenn ezeket...
 • ...

  ngabor

  2014. január 20 09:14
  Érdekes, elgondolkodtató kérdeés
 • ...

  Szilágyi Péter

  2014. január 23 07:28
  Véleményem szerint igen! A családfői posztot a nők osztják vagy nem osztják ki a férfiakra, méghozzá, ha minden helyénvaló, a férfi elfogadásának pillanatában! A családfőnek nem az a reszortja, hogy minden döntést maga hozon meg, hanem hogy mindig meghallgassa a teljes család véleményét, s ezek alapján válassza ki a nekik legmegfelelőbb lehetőséget, egymaga válalva a felelőséget termésuetesen... Szerintem dolga még, hogy a családon belüli szerepek megfelelően működjenek mint a jelenben, úgy majdan a jővőben is! A családfő dolga a család boldogulása, jóléte, a biztonság megteremtése, és a jővő megalapozása... A nő szerepe nagyon fontos szerintem ebben a témában... A nő feladata, hogy a családfő tekintélye megmaradjon családon belül, s erős családkép áradjon a külvilág felé, mutattva mily remek is a család első embere! Ezek azok a bizonyos szerepek, amiket nem lehet behatárolni egy kifestéssel, vagy elmosogatással! Ezek számítanak igazán vélemènyem szerint!
 • ...

  Szilágyi Péter

  2014. január 23 08:15
  És pardon a sok helyesírási vétés miatt... XD
 • ...

  tombiraider

  2014. január 28 11:31
  "Ha a nő azt akarja, hogy a férje a tenyerén hordozza, engedje őt férfinak lenni. Ha a nő állandóan támadja a családfői státuszt, férjében a férfit lehetetleníti el!." Számomra ezek voltak itt a legfontosabb gondolatok.
 • ...

  rendőrcsávó

  2014. február 08 09:12
  Ahhoz hogy egy férfiből családfő válhassék, elsősorban egy család kell. A szó klasszikus értelmében. Férj-feleség és nem élettársi kapcsolat és nem együttélés és sorolhatnám. A család fontos része a gyerek. Ha a család megvan akkor szükséges kellő tudás, bátorság, erő és felelősség. Nem tudok családfőnek elképzelni 40kg-os tesze-tosza, tutyi-mutyi férfiakat, 40IQ-val. Sajnálom. Szerintem ezek e férfiak soha nem lesznek családfőként elfogadva a család számára. Sajnos ma egyre kevesebb igazi férfit, igazi családapát és igazi családfőt látok. Ennek okát naphosszat lehetne taglalni.
 • ...

  nagylaufer

  2014. február 09 20:04
  Azt gondolom, hogy nem egyértelműen lehet a családfői intézményt a nőre osztani. Erősen függ a férfi egyéniségétől és erejétől..
 • ...

  hunya

  2014. február 11 09:54
  A párok közös együtt gondolkodása - gondoskodása az ami családfői szerepet szépen fel tudja építeni a férfit ebben a nemes, felelősségteljes szerepkörben megtartani. Nem feltétlen kell a hozott értékekre támaszkodni: ugyanolyan erősen megvannak az emlékképeimben, h mit szeretnék s mit nem szeretnék az apukámtól "kapott" és látott családfői szerepből örökíteni.
 • ...

  Ternei Tünde

  2014. augusztus 22 19:00
  Hú, némelyik kérdésbe beleborzongtam. Fiúk, akarjátok ti ezt? Akartok minket a tenyereteken hordozni, komoly döntéseket egyedül meghozni, egyedül cipelni a család minden terhét és felelősségét? A szüleim békés demokráciában élnek 45 éve. Minden döntést együtt hoznak meg nagy összetartásban és egyetértésben. Néha vitáznak, kicsit összevesznek, de mégis működik. Mert szeretik egymást. Ezt a családfő misztikumot én feleslegesnek és a férfi számára megterhelőnek érzem. Én nem akarok minden terhet rátok pakolni. Olyan erős vagyok, mint a bivaly. Kérek azokból a zsákokból én is! Mi csak szeretni akarunk benneteket, nincsenek ilyen elvárásaink. Akkor nézünk fel rátok, ha felemeltek minket a tiszteletetekkel. Nem kell, hogy páncélos lovagok legyetek. Mi nemes lelkű emberre vágyunk, aki képes tiszta szívvel szeretni minket és a gyermekeinket. Nem kell istennek lennetek, mert mi sem vagyunk istennők...
 • ...

  Férfiak Klubja

  2014. augusztus 22 19:33
  A férfiak alapvetően másképp működnek. Hasznosak, nélkülözhetetlenek akarnak lenni. Érezni akarják, hogy van olyan különleges "szuper-erejük", amiért felnéznek rájuk. Mi arra bíztatjuk a férfiakat, hogy tegyenek is ezért meg mindent, mert sokat kell tenni azért, hogy felnézzenek ránk. Értem én amit mond, kedves Ternei Tünde, de ez egy női hozzáállás. Ha valamelyik férfi csak úgy elvan azzal, hogy mellette a nő cipeli a zsákot (mert erős mint egy bivaly), nem akar férfias részt vállalni, olyan dolgokat tenni, ami az Ő különlegessége és a családban egyedivé teszi, csak tiszteletével emeli a nőt, nemes lelkűvé válik és csak azt szeretné, hogy szeressék és megsimogassák a buksiját, akkor az valószínűleg kipusztul. Kevés férfit motivál ez. Mint ahogy kevés Nőt motivál Petőfi "Egy gondolat bánt engemet" című verse, az ilyen gondolatok: "Legyek fa, melyen villám fut keresztül, Vagy melyet szélvész csavar ki tövestül; Legyek kőszirt, mit a hegyről a völgybe Eget-földet rázó mennydörgés dönt le… … Ott essem el én, A harc mezején, Ott folyjon az ifjui vér ki szivembül, S ha ajkam örömteli végszava zendül, Hadd nyelje el azt az acéli zörej, A trombita hangja, az ágyudörej, S holttestemen át Fújó paripák Száguldjanak a kivivott diadalra…" Nagyon különböző rugók mozgatnak, éppen ezért beszélünk ezekről. köszönjük, hogy véleményeddel lehetőséget adtál arra, hogy erről a szemszögről is vitatkozzunk kicsit… :) Kérdés, hogy valójában milyen férfi kell a nőknek? Tudjuk, hogy percenként más… :) De ha mindent lecsupaszítunk, akkor vajon tényleg milyen "csontvázra" van szükség? Pl. nem a rózsaszín nyaralásról beszélve, hanem akár a hétköznapokban, de leginkább a nehéz, kiélezett helyzetekben, amikor tényleg két ember kell? A aranyos, akit könnyebb elviselni, de nehezebb tisztelni, vagy egy karakteresebb, akire jobban lehet számítani, de el is kell viselni a karaktere alapjait? (Az pl. nem kérdés, hogy a férfiaknak el kell viselniük a nő-társaik karakterének alapjait…:) )
 • ...

  Ternei Tünde

  2014. augusztus 22 21:25
  Való igaz, hogy mi nem szívesen engedjük el háborúba fiainkat és férjeinket. Mi békét akarunk mindenek felett. Teljes mértékben egyetértek. A matriarchális társadalmak azért merültek feledésbe, mert valójában semmi sem történt. Teljes ingerszegény eseménytelenség. Semmi háborúskodás, semmi vér, sehol egy forradalom, amelyről dicshimnuszok születhetnének. Csak béke, jóllakottság, nyugalom. Ugyan kit érdekelhet ez az unalom... Sorait olvasva felmerült bennem a kérdés: a családnak van szüksége a családfő meghatározó, minden kérdést eldöntő személyére, vagy valójában magának a családfőnek az önbecsülése végett? Tetszett, amit a szolgálatról írt egyik hozzászólásban. Ezt tartom a legfontosabbnak. Az önfeláldozó szolgálatot. Minden más, amit büszkeségből, hiúságból, tekintélyelvűségből alakítunk ki, nem tesz minket ....ööööö illetve bocsánat, Önöket férfivá. És még valami. Bocsássák meg a hozzászólásaimat. Éhes fenevadként vetettem rá magam a vitatémákra. Sajnos kevés olyan fórum van, ahol kifejthetem a véleményemet. (Eléggé filozofikus alkat vagyok.) Illetve megtehetem, de a kutyát sem érdekli. Megtisztelő az Önök figyelme és köszönöm a választ.
 • ...

  Abaházi

  2014. október 09 15:14
  A kölcsönös tisztelet lenne a megoldás itt is és az élet más területein is!
 • ...

  rozamajor

  2015. február 09 13:17
  ÓÓÓ az a hatalmi játszma...addig van gond amikor egymást akarjuk megváltoztatni, és nem én akarok megváltozni, ha gondom van a házastársammal. A családban jó az ha van családfő, de ez a felállás elsősorban partnerséget jelent, elfogadást, a másik kölcsönös tiszteletben tartását. A férfi - női szerep sokkal inkább együtt tud érvényesülni, mint külön - külön. Ha sérelem ér - mert ez megesik akkor ne akarjak az áldozat szerepében sajnálni - sajnáltatni magam, hanem lássam be, hogy én is megbánthatom a másikat.Tehát a férfi - női képességek, úgy vannak megalkotva, hogy egymást építik - erősítik, és ha ez valósul meg a családban akkor tud létre jönni egy egészséges légkör.Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek gondok, szóváltások, akár krízis helyzetek, de ha helyén van a másik tisztelete, elfogadása, ezekből a kényes helyzetekből is együtt tudnak kijönni...A teher viselésben bizony van különbség. A nőre mondják azt, hogy a gyengébb nme, ez bizonyos mértékig igaz is. De a szeretet légkörének a kialakításában még is a nőké az főszerep, noha ez is közös munka kell hogy legyen. Ez nem csak úgy majd kialakul - ezen dolgoznunk kell. Befejezésül, mert nagyon sokat lehetne erről kinek - kinek a tapasztalatai szerint értekezni, a család akkor működik igazán a helyén, ha van családfő. A gyerekek is ahogy nőnek egyre inkább hozzátesznek a családi döntésekhez, és minnél közösebben hozzák meg a döntést a családfővel az élen annál jobb.
 • ...

  Ildici

  2015. február 11 11:51
  Ezzel teljesen egyetértek, a családfő szerepe nem az, hogy egyszemélyes döntéseket hozzon, mert az diktatúra. Nyilván legelőször a társával vitatják meg a helyzetet, beszélik meg, hogy milyen döntéseket hozhatnak, aztán a gyermekek véleménye is fontos lehet, ha már érdemben tudnak hozzászólni a történésekhez. A pontot a végén az I-re a családfő adja meg, úgy, hogy vélhetően minden családtag részére megnyugtató döntés születik. Gyermekek számára problémás döntések esetén apa és anya azonos platformon kell hogy szerepeljenek.
 • ...

  Ildici

  2015. február 11 11:55
  Az aranyos, akit könnyebb elviselni is lehet határozott, ha látja, hogy dönteni kell. Vagy ez csak az én vágyálmom? Amúgy sztem olyan férfiakat szeretnénk, akinek az értékrendje, az esze és a szíve is a helyén van, ezzel mindent megmondtam.
 • ...

  BoSzi

  2015. február 19 21:55
  Ezt én is így látom és valóban sokáig lehetne sorolni az okokat, a miérteket. Ehelyett inkább azt javaslom nézzünk a dolgok mögé, keressük a megoldást az általunk helytelennek tartott folyamat megfordítására. Ahhoz viszont egy-két ember és egy-két csoport is kevés. Persze nem lehetetlen és lehet belőle mozgalom, szóval Hajrá! :-)
 • ...

  KoJutka

  2016. október 18 18:41
  Kérdés, hogy mi van akkor, ha én családfővé tenném, de a férfi számára ez a teher túl nehéz? Mert nem látott ilyet, mert nem szokott hozzá (mert már a szüleinél is másként működött, az apa nem "bírta" a terheket). Ilyenkor hogyan segíthetek? Ha a "pozíció" vonzó, de a vele járó plusz felelősség és teher meghaladja az egyén képességeit? Mit tehetek nőként?
 • ...

  King74

  2018. október 31 03:17
  Mindenki a saját elvrendszeréből indul ki. A saját mintázatából. Ostoba dolog egyedül vállalni a felelősséget, még akkor is, ha én vagyok a férfi. Aki egyedül dönt, az a másik emberből gyereket csinál. A házaspárt egyenjogú és egyen felelősségű felek alkotják. A döntéseik közösek, még akkor is ha a lovagregények mást írnak. Annak a nőnek akinek a véleményét nem veszik figyelembe egy párkapcsolatban, a létezését szüntetik meg. A férfi állandó egyedüli döntéseinek következménye, hogy a nyakába lehet varrni az összes felelősséget. Ez van akinek kényelmes és van aki ettől érzi magát értékesnek.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk