Nagyszabású díjkiosztó gálán adtuk át a Gránit Oroszlán Példakép Díjakat

2018. november 19 19:00 - Budapest

A Férfiak Klubja 2018-ban már másodjára osztotta ki a Gránit Oroszlán Példakép Díjait. A győztesek Apa, Férfi pedagógus, Mester, Közéleti és - idén először - Felelős üzletember példakép kategóriában a férfiak világnapján, november 19-én elegáns és egyben megható gálaünnepségen vehették át az elismeréseket. A kitüntetéssel olyan férfiakat emeltek ki, akik a jövő generációt építik, akik élen járnak az értékek örökítésében, példamutatásban, nevelésben.

- Nem lehet mindenki gazdag, híres vagy szerencsés, nem születhet mindenki ezüstkanállal a szájában. Jó ember viszont bárki lehet, és ez a világ legigazságosabb dolga. Jó embernek lenni döntés kérdése, és ezt a döntést bármikor lehetőségünk van meghozni. Az igazi példaképek nem vágyják az elismerést, hisz, mint mondják, semmi különöset nem csináltak, csak tették a dolgukat. Érdemes ezt a szívünkbe vésni. Nem a példaképeknek van szüksége a világ elismerésére, a világnak van szüksége arra, hogy példaképei legyenek. Olyan emberek, akik képesek magasan tartani a mércét, és ezzel mindenki számára reményt adnak a sikeres életre. A díjjal éppen ez a célunk, hogy mutassuk fel a közvetlen környezetünkben élő példaképeket. Mert mindenki ismer legalább egy olyan férfit, aki a munkája, közösségszolgálata, áldozatkészsége alapján megérdemli közössége elismerését. A Gránit Oroszlán Példakép Díjat azért hoztuk létre, hogy a kisközösségek kimutathassák nagyrabecsülésüket ezek iránt a férfiak iránt - mondta Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója.

A New York Palace Budapest dísztermében tartott gálaünnepség fővédnöke Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, képviseletében Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár volt jelen. Továbbá Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár képviseletében részt vett Dr. Fülöp Péter politikai tanácsadó valamint Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet megbízott elnöke, a tavalyi döntősök, az idei öt kategória döntősei, az öttagú zsűri, a média képviselői, illetve a közel háromszáz meghívott vendég.

Az est nyitányaként beszédet mondott Bedő Imre és Dr. Beneda Attila.

A gála kezdetén Nyári Károly zongoraművész, énekes virtuóz zongorajátékával és különleges énekhangjával varázsolta el a közönséget.

A műsort Garami Gábor vezényelte le, a meglepetés sztárvendég Laár András volt, aki egyedi humorával szórakoztatta a vendégeket. Ezután fergeteges néptáncprodukció következett, melyet Szoboszlai Balázs, Farkas Máté, Karé Árpád és Kis Zoltán adtak elő. A rendezvény vendégei között köszönthették Tabáni István énekest, Fenyő Iván színészt, Németh Kristóf színészt.

Az egyhónapos jelölési időszakban beérkezett közel kétszáz ajánlásból öttagú zsűri választotta ki a döntősöket és a nyerteseket. A zsűrit idén Kósa Erika, üzletasszony, a Kósa Erika Akadémia megalapítója; Szily Nóra, újságíró, pszichológus, coach; Imre Géza, világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, kétszeres olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívó; az I. Gránit Oroszlán Példakép Díj közéleti kategóriájának győztese; Süveges Gergő, újságíró, coach és Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója alkotta.

Az Apa kategóriával a minőségi apa-gyermek idő nélkülözhetetlenségének hangsúlyozására hívták fel a figyelmet, és díjazták azokat a példákat, melyek más szemlélet módot ültethetnek el a társadalmunkban, és példa értékűek.

A döntőbe Kisari Károly, Pataki Béla, Sümeghy Béla jutott be.

A győztesnek járó díjat végül Kisari Károly vihette haza.

Amikor feleségével gyermeküket várták, nem sejtették, hogy kislányuk születésével nemcsak az ő életük változik majd, hanem másokéra is komoly hatással lesz. Eszter Down-szindrómával született. Amikor apukaként azt tapasztalta, hogy nemcsak, hogy nem tudja lányának azt nyújtani, amit szeretne, de a régiós korai fejlesztések terén még csak a megfelelő színvonalú intézmény sem volt adott, akkor a kétségbeesés helyett aktív megoldáskeresésbe fogott. Saját kezébe vette kislánya és ezzel megannyi Down-szindrómás gyermek sorsának az irányítását. 2000-ben a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke lett. Létrehozta a Csodavár Központokat Nyíregyházán és Budapesten, valamint a Mindenkinek becsengettek elnevezésű integrált oktatási programot.

A Férfi pedagógus kategória rendkívüli jelentőséggel bír. Az iskolában eltöltött idő mennyiségét tekintve a kutatások is alátámasztották a férfi pedagógushiány negatív hatásait.  Ennek tematizálására, presztízsük visszaállítására, felelősségük fontosságának értékelésére és elismerésére törekedtek a pedagógus példaképek bemutatásával.

A döntőbe Benedek Tibor Zoltán, Bódi László és Roma Ádám került.

A nyertes végül Benedek Tibor Zoltán lett, aki a szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola testnevelés és biológia szakos tanára, a sport, a mozgás szeretetére nevel.

A keresztény értékrend mellett a hűség, a kitartás és a közösségteremtés számára a legfontosabbak. Megtanította a hátrányos helyzetű tanulóknak is a sport jótékony hatását a tanulmányaik eredményesebbé tételére. Hitvallása: ép testben ép lélek.

A Mester példaképek hiánya egyre inkább érzékelhető napjainkban. Itt azokra a mindennapi hősökre gondoltak - nevelőkre, edzőkre, népművelőkre -, akik a „hivatalos üzemidőn” túl is hajlandóak olyan szabadidős foglalkozásokra a gyermekekkel, amelyeken az életük példáját, a mindennapokhoz való hozzáállás kultúráját is megmutathatják nekik.

Idén ebben a kategóriában a döntőbe jutott Borbély Balázs, Fodor Csaba és Dr. Forgách Péter.

A nyertesnek járó nagyobb üveg-gránit szobrocskát az Egyesült Államokban élő Dr. Forgách Péter kapta, távollétében a díjat családtagja, Gerendai Ágnes vehette át.

Szemészsebész-szakorvos, a Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány megálmodója, az amerikai magyar élet egyik prominens alakja, a Köztársasági Érdemérem kitüntetettje, tiszteletbeli konzul. Eddig több mint 200 magyar fiatalt segített hozzá amerikai diploma- vagy munkatapasztalat-szerzéshez, miközben motiválja őket arra, hogy Magyarországra hazatérve legyenek ők az etikus üzletvitel képviselői életük minden területén, így idézve elő pozitív változásokat a magyar társadalomban.

A Közéleti példaképek felelőssége nem csekély. Folyamatosan a figyelem középpontjában állnak, ezért példamutatásuk a közösség számára is meghatározó.  Művészek, sportolók, híres emberek, akik követhető emberi példaképek. A gyermekeink számára óhatatlanul is példát mutatnak, amely meghatározó lehet egész további életükre.

A közéleti kategória hármasát idén Dajka László (Több mint kamionos); Orlik Zoltán (a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének elnöke); Várkonyi Attila DJ Dominique (lemezlovas, műsorvezető) alkotta.

A díjat végül Várkonyi Attila DJ Dominique vehette át, aki fizika szakos végzettséggel rádiós műsorvezető, lemezlovas, MOB Fair Play díjas, Magyar Ifjúságért Díjas, miniszteri elismerő oklevélben részesült a magyar ifjúságért folytatott tevékenységéért, megkapta a Magyar Köztársaság Ezüstkeresztjét.

Érdekfeszítő beszélgetései hatalmas tudásról és naprakész felkészültségről vallanak, melyből igyekszik minél többet átadni a hallgatóknak. Az elesettek felé tevékeny szeretettel fordul, 25 éve szervez jótékonysági koncerteket. Patronáltja, Dalma gyógyulásáért minden követ megmozgat. A KézenFogva Alapítvány Nagykövete, számtalan alkalommal segített sérült gyermekeknek és felnőtteknek támogatást biztosítani.

A Felelős üzletember példakép olyan vállalkozók, cégvezetők, menedzserek, üzletemberek számára létrehozott kategória, akik a saját érdekeiken túl messze távolabb látnak, és komolyan veszik, hogy felelősségük van az egész társadalommal szemben. Ez nem csak szavakban, de tettekben is megnyilvánul.

A három döntős: Novák Tibor, Semsei Rudolf és Dr. Szász Péter.

A győztesnek járó elismerést Novák Tibor kapta meg, aki tradicionális családi vállalkozás, a Nobilis Zrt. tulajdonosa és vezetője.

A cég egy kis, öreg nyári konyhából indulva mára vezető vállalkozássá lett, hatalmas forgalmat bonyolítva szárított almából és meggyből. Megállapodást kötött az árva gyerekeket nevelő SOS Gyermekfaluval, és termékei árának bizonyos százalékát automatikusan odautaltatja. Azt vallja, azért támogatja kiemelten a gyerekeket, mert, ha valaki egy életút elején segít, akkor annak az embernek egész életére szólóan tudott valamit adni. A Kérlek Segíts Alapítvány támogatója, de rendszeresen segíti a mozgássérülteket, az egyházakat, a művészetet.

Fotók: Túri Márton

A Férfiak Klubja Fő támogatói:  

az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Euro Family Üzlethálózat

A Férfiak Klubja állandó Támogatói:
a Barabás Téglakő Kft., az Ilcsi Szépítő Füvek Kft. és a Power Belt Hajtástechnikai és Kereskedelmi Kft.

A Férfiak Klubja és a Gránit Oroszlán Példakép Díj Partnerei:
a Caprice Diamond Budapest, 
a Rudas Étterem és Bár,
a Teleky-Wattay Kastélyszálló,
a Legendás Zrt.,
a Chivas Regal, 
a VINOX Borkereskedés és üzleti ajándékok,
a Campona Kockapark, 
a Cinema Pink mozihálózat
és a RAPIDUS Optika, a Zeiss lencsék kiemelt forgalmazója 

További információk, részletek a győztesekről, döntősökről:

II. Gránit Oroszlán Példakép Díj győztesei és döntősei 

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk