Sándor Csaba Lajos

Férfi pedagógus példakép kategória győztes 2019

Sándor Csaba Lajos, a Férfiak Klubja 2019-es III. Gránit Oroszlán Példakép Díj Férfi pedagógus példakép kategóriájának győztese.

Az erdélyi Balánbánya szülöttje. Már megjelenésével is határozott értékrendet képvisel: a régi székely viselet felemelője, újraértékelője - a hétköznapokban is kizárólag székelyesen öltözködik, ápolt szürke bajszáról, posztó kalapjáról, lájbijáról, priccses nadrágjáról tán az is megismeri, aki sohasem találkozott még vele. Lassan 30 éve oktat Erdélyben. Teszi mindezt olyan felemelően, elkötelezetten, hogy az egész életét a néptáncnak, néphagyományok megőrzésének, a székely nemzet felemelésének szentelte. Négy helyen reggeltől késő estig oktat, nevel, fáradhatatlanul dolgozik. Néptáncórái meg vannak „fűszerezve” magyar kifejezések magyarázatával, évszakok, ünnepkörök ismertetésével, rövid néprajzi, történelmi kitérőkkel, tájegységek bemutatásával, igényes tiszta népdaltanítással. Életfeladatának tekinti, hogy már óvodáskorban kialakuljanak a néptánc hajszálgyökerei, amelyek később a személyiség formálói, az identitás erősítői lesznek. Éppen ezért Sándor Csaba Lajos évek óta azon dolgozik, hogy a néptánc- és népzeneoktatás a hagyományos iskolai rendszerben is teret kapjon. Törekvése nyomán több székelyföldi településen az összes magyar gyerek, az óvodástól az iskolásig néptánc oktatásban részesül, az iskolai tanrenden belül. Fontos, hogy anyanyelve legyen minden gyermeknek a néptánc – tartja. Hisz ez szerinte a legösszetettebb, leggazdagabb életre nevelő eszköz, amely a viselkedéstől, az emberséges hozzáálláson és a nehézségekkel való megküzdésen át, a család megtartásáig és a jövő generációk erkölcsi bázisának megszilárdításáig mindenre alkalmas! Jelölője szavaival élve: „Viselkedésével, munkájával, szép magyar beszédével, okosságával, szüntelenül a kisebbségben, sőt szórványban élő székely nép felemelésén és a magyar identitás megtartásán, Erdélyország megmaradásáért kitartóan munkálkodó Ember.”


Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
Interjú ajánló
Boldizsár Ildikómeseterapeuta

Sűrítsd a véleményed

egy kattintásba

Ez a téma és a vita

Kattintson ide és jelentkezzen be a használathoz!
0
%
Értékes
0
%
Inspiráló
0
%
Építő
0
%
Hiánypótló
0
%
Közömbös
0
%
Romboló
Kattintson ide és jelentkezzen be a használathoz!
OSZD MEG

VONJ BE MÁSOKAT IS
A KÖZÖSSÉG JAVÁRA!

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk