Szabó Krisztián

Férfi pedagógus példakép kategória díjazott 2019

Szabó Krisztián, a Férfiak Klubja 2019-es III. Gránit Oroszlán Példakép Díj Férfi pedagógus példakép kategóriájának díjazottja.

Tanító bácsi fakanállal. A győri Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola tanító bácsija. Jelölője szerint Krisztián „bácsi” egy olyan értéket képvisel és ad át a gyerekeknek, mely a mai világban párját ritkítja. Szivárványerdő elnevezésű környezeti neveléshez kapcsolódó programot alakított ki, melynek során komplex módon ismerkednek meg a gyerekek a természet értékeivel a művészet, a néprajz és a gasztronómia segítségével . Nemcsak hallgatják a gyerekek a tananyagot, hanem meg is érintik, szagolják, ízlelik. Munkássága középpontjában a természet szeretete és művelése, a közösségépítés és a hagyományápolás egyszerre áll. Azért illesztette a szivárványt a programja nevébe, hogy emlékeztessen: Noé csodálatos történetének végén Isten a szivárvány „pecséttel” erősítette meg az emberekkel kötött új szövetségét és ezt ma a természetközeliségben maradva különös gonddal kell ápolni. Felsorolni sem könnyű, hogy milyen sok, a hagyományos iskolai kereteket meghaladó tevékenységbe vonja be kis tanítványait. Együtt főznek, sütnek, savanyúságot kovászolnak, befőttet tesznek el, langallót, lekvárt, orgonaszörpöt készítenek. A közösségépítést és a hagyományokat életszerűen ötvözi: a közösen elkészített ételek elfogyasztása mellett, a májusfa állítás, iskolai kert gondozás, a varrni tanulás, a batikolás vagy a fecskék védelme mind-mind részei a „tananyagnak”. Célja, hogy a közös étkezések/főzések/családi események, a helyi/ magyar élelmiszerek fogyasztására, valamint a környezetbarát konyha fontosságára is megtanítsa a gyerekeket. Az iskolai napköziben hatékony módszertanát maga dolgozza ki, létezik ezeknek nyári táborokra, rövidebb-hosszabb időszakokra vetíthető verziói is. Fő célja, hogy minél több intézményben elindulhasson programja, illetve egy saját kis iskola létrehozása. 26 éves létére elmondhatja, hogy már sokat letett az asztalra és tevékenységével kivívta nem csak a gyerekek és a szülők megbecsülését, hanem tapasztaltabb pedagógustársai elismerését is.


Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
Interjú ajánló
Boldizsár Ildikómeseterapeuta

Sűrítsd a véleményed

egy kattintásba

Ez a téma és a vita

Kattintson ide és jelentkezzen be a használathoz!
0
%
Értékes
0
%
Inspiráló
0
%
Építő
0
%
Hiánypótló
0
%
Közömbös
0
%
Romboló
Kattintson ide és jelentkezzen be a használathoz!
OSZD MEG

VONJ BE MÁSOKAT IS
A KÖZÖSSÉG JAVÁRA!

A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk