A hűséget a férfiak másképpen értelmezik, mint a nők – ettől férfiérték!

Mitől férfiérték egy érték? Mit jelent a férfiaknak a hűség? 8 000 férfiválaszt összesítettünk, melyből kiderül, hányadik helyen szerepel a férfiak fontossági listáján ez az erény, illetve milyen háttértartalommal töltik fel a fogalmat.

Amikor Férfiértékekről beszélünk, van aki megütközik ezen, mondván, „az erényeket nemcsak férfiak gyakorolhatják, hanem éppúgy nők is”, „egyik nem sem sajátíthatja ki, mert ezek emberi értékek”. Van aki kérdés formájában ad hangot egyet nem értésének: „Csak a férfiak lehetnek bátrak, a nők nem?” Vizsgáljuk meg együtt, mit értünk Férfiértékek alatt!

Minden tulajdonság, érték képviselhető férfiak és nők által egyaránt. Mindenki lehet bátor, önfeláldozó, hűséges, alázatos. Ami lényeges különbség, az a háttértartalom, amivel ezeket a fogalmakat feltöltjük. Mással tölti fel a férfi, és mással a a barátság, a hűség, a hősiesség, a szenvedély, a kitárulkozás, az elmélyülés, a felelősség és megannyi más fogalom jelentését – mondja BEDŐ IMRE, a Férfiak Klubja alapítója, a nagy sikerű Férfienergia – Uralt erő a család és a társadalom szolgálatában és A megbízható Férfi – A Férfi-Nő Szövetség megalapozása és megtartása című bestsellerek szerzője.

Vegyük példának a hűséget mint erényt. A Férfiak Klubja végzett két nagyszabású, tudományos igényességű kutatást8000 női és 8000 férfirésztvevővel. Érdekelt minket, a férfiak miként élik meg a férfiasságukat ma, továbbá az általuk legfontosabb férfitulajdonságokról is megkérdeztük őket. Nyolcezer választ összesítettünk! A nők legnagyobb örömére a „hűség” harmadik helyen végzett. Közösségünk Női tagjai nem mulasztották el dicsérni a magyar férfiakat azért, hogy a hűséget ilyen nagyra értékelik. Valóban, a Férfiaknál is fontos a párkapcsolati hűség. AZONBAN attól eltérően, amilyen tartalommal a nők töltik fel a fogalmat, a férfiak hűségértelmezésében igen jelentős szerepet kap a párkapcsolati mellett az eszméhez, elvekhez, az élet irányításához szükséges „konok” hűség. Igen hangsúlyos a hűséghez kapcsolódó militáris fogalomrendszer: a bajtársakhoz való hűség, a hűséghez kapcsolódó véráldozat eszméje, „a mindenki egyért, egy mindenkiért” érzése. Minden aspektus nem fogalmazódik meg egyenként minden férfiban, hanem amikor a hűségre gondol, akkor ez a kavalkád kavarodik benne. A nőkben pedig egészen más.

Hallgasd meg az előadásrészletet, és nézd meg a többit is:

Minden tulajdonságnak, értéknek, erénynek létezik egy férfias és egy nőies aspektusa, ami elvitathatatlanul különböző. Nagyon fontos, hogy mit gondolunk e fogalmak „mögé”. Mert egy-egy erény kapcsán éppen az a tartalom motiválja, sarkallja az értékek megtartására, a nehézségek vállalására az embereket, amit ezen fogalmak mögöttes tartalmából sajátjukénak éreznek. A férfiakat a férfias értelmezés, a nőket pedig a nőies. És éppen az tesz bármely tulajdonságot férfiassá vagy nőiessé, hogy a nemek jellemzően másként értik és élik meg ezek mindegyikét.

Fotó: Prawny on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk