A saját kezünkben – és zenelejátszónkban: az új Ossian

Csak a Jót címmel színvonalas, férfias hard rock albummal jelentkezett a harmincnégy éve zenélő Ossian zenekar. Sokan a heavy metal színtér meghatározóiként gondolnak Paksi Endre énekes-dalszerző csapatára – amivel nem is tévednek nagyot –, ám tudniuk kell: ahogy idővel mindenki, az utóbbi években az Ossian is változott. Kiforrottabb, sokoldalúbb lett, színesebb zenei paletta felé nyitott, ezáltal a dalai is egyre szélesebb réteget fognak meg. Életigenlő, ám az élet nehézségeit sem tagadó szövegeik hol erőteljes, hol lágyabb hangzással párosulnak, férfiértékekről is szólnak.

Mi sem jelzi jobban az együttes ennyi év után is magasan álló csillagát, mint hogy a friss kiadványuk már az előrendelések alapján kiérdemelte a platinalemez státuszt. Az új dalok közül a YouTube-on elsőként közzétett címadó szerzemény a félmilliós nézettséghez közelít, de már a frontember egyik személyes kedvencét, az életet egy Forgószínpadhoz hasonlító nótát és az Aki előre néz címűt is láthatjuk, hallhatjuk a videómegosztón. A zenekar március 8-án – immár hagyományosan – külön klippel kedveskedett a hölgyeknek: a Követem vakon egy férfi érzelmeihez való viszonyáról vall.

S ha már négy tételt kiemeltünk a Csak a Jót korongról, ejtsünk pár szót a többiekről is, töltelékdal ugyanis nem került a lemezre, mindegyik új szám karakteres lett. A Mennyit ad még a húrok mellett egy kicsit az Istennel való kapcsolatot is „megpendíti”, a Te leszel a vad vihar állhatatosságra buzdít, az Akiről álmodtál az igazi társról szól. A Köszöntés akár születésnapi jókívánságként is felfogható, az Ami nyomot hagy pedig valahol a lét értelmét boncolgatja. Az Egyensúly egy ének nélküli zenei utazás, az Egy lélegzet pedig csodás vallomás a végére. Mármint annyira a végére, hogy utána jön a játékidő utolsó harmada: hat korábbi sikerdal 2019-es koncertverziója, afféle bónuszként.

Cikkajánló: Karanténkoncertek és karaténnapló Ákostól 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Ja, és pár szó a – szerintünk egyik – legjobbról: érdemes a napokban is kattintani az Ossian Facebook-oldalára, megérkezett ugyanis az albumról az ötödik videó A saját kezemben című szerzeményre, a rajongók által beküldött fotókból összevágva, melyeken több százan már az új kiadványt tartják a kezükben. Mind zeneileg, mind szövegileg tán a legsúlyosabb dalról van szó, A saját kezemben igazi férfi ars poetica a sorsunkról.

Ha tehát Paksi Endre 2020-ra érvényes gondolatait vesszük alapul, akkor idén csak a jót vesszük észre, előre nézünk, követjük vakon (meg)érzéseinket, igyekszünk – akár vad viharként is – nyomot hagyni és szeretni azt, akiről álmodtunk. Attól függetlenül, hogy mennyit ad még nekünk ezen a forgószínpadon az Isten, legalább egy lélegzetnyire el fogjuk érni az egyensúlyt, és a sorsunk a saját kezünkben lesz. Köszöntsük mi, férfiak így ezt a megújuló világot!

Dr. Szász Adrián

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk