A sárm megvásárolható?

Mi a sárm? Ha sebtében utánanézünk online, a leegyszerűsített, lecsupaszított meghatározását olvashatjuk, inkább a szinonimáit mintsem a valódi definícióját: jóképű, férfias, bájos. Valóban csak ennyi lenne? Nem!

Reklámszlogenek hadával szeretnék elhitetni velünk, férfiakkal, hogy csak akkor lehetünk sármosak, ha olyan dezodorokat, tusfürdőket használunk, olyan ruhákat vásárolunk meg és viselünk, olyan órák díszelegnek a csuklónkon stb., amelyeket ezzel a varázsszóval akarnak eladni. Legyünk modellalkatúak, őszülő halántékkal, némi borostával, Harrison Fordos félmosollyal – mint a címlapokon –, és máris kikiáltanak sármosnak. Csakhogy ez csupán a látszat. Erre építenek piacot: vágyat ébresztenek, majd a hiúságot pénzre váltva eladják az illúziót – újra és újra.

Egy Férfi tudja, csakis akkor lehet sármos, ha erényes – a sárm a férfiértékekkel bíró férfi életének a velejárója. Úgy gondolom, aki sármos, nem lehet híján a férfierényeknek, magabiztosságnak, kiegyensúlyozottságnak, gazdag élettapasztalatnak és a munkájában/hivatásában való mély szakértelemnek. A felsoroltak – kiegészülve a stabil egzisztenciával, ápoltsággal, úriemberi illemtudással, értelem- és érzelembeli intelligenciával – részei kell legyenek férfias vonzerejének, mellyel meg kívánja hódítani a nőt.

Nem cél a médiában a szóban forgó fogalmat megmagyarázni, de még csak megkísérelni sem annak meghatározását, mert félő, szembesítenék az olvasókat, nézőket a saját hiányosságaikkal, ami elriasztaná őket. Inkább azt harsogja a média és a megannyi kereskedelmi csatorna is együtt a reklámszakemberekkel, hogy a sárm megvásárolható. Ha nem ezt tennék, maguk alatt vágnák a fát: ki népszerűsíteni a termékét egy olyan magazinban, tévécsatornán, rádióban stb., amelyben azt hangsúlyozzák, hogy főleg a saját értékeid tehetnek téged vonzóvá. Az erényeket nem lehet eladni, megvásárolni, de a kozmetikai szereket igen, amelyeknek túlzó használata inkább piperkőccé teszik a férfit, mintsem férfiassá.

Aki igazán férfias, sármos, tudja, hogy az ápoltságát szolgáló kozmetikai szerek mekkora hangsúlyt érdemelnek: ezek, akárcsak a többi kiegészítők hozzátehetnek ugyan a vonzerőhöz, de nem ezek képezik a sármos kisugárzás egészét, vagy legalábbis annak jelentős százalékát. Milyen a nő szemében egy olyan hím, akinek az ellenállhatatlan illatú kesernyés arcszeszét már messziről érezni ugyan, de férfias tartása nincsen? Sármos? Kétlem.

Ismerek egy férfit, aki az apja öltönyében is jól mutatott. A sajátját nem viselhette, mert véletlenül foltos lett, és mivel nem akart késni a barátja esküvőjéről, már nem ment vissza, haza átöltözni, hanem a templomhoz vezető úton a legközelebbi hozzátartozójához sietett. A szüleihez. Édesapja régi zakóját és nadrágját viselte cimborája menyegzőjén, de férfias kisugárzása, sármja még így is magához vonzotta az egyedülálló hölgyeket a többi úriember nagy bánatára.

Izzadásgátlója nem volt a top 5-ben, tusfürdője családoknak tervezett, egyszer-kétszer használatos borotvával lett sima az arca, az órája nem sztármárka, „csupán” precízen megalkotott ketyegő, amit az apjától kapott, a cipője nem új, viszont mindig boxolt, és csak egy autója van, amely viszont karban van tartva. Tehát ha mai, „reklámszemmel” nézzük, vagy annak tükrében, ahogy mostanság értelmezik a sármosság fogalmát, egyáltalán nem rendelkezik azokkal a jegyekkel, amelyek alapján kiérdemelné ezt a jelzőt. Azonban kamasz kora óta igyekezett a saját lábára állni, amit meg is tett, az apja tanítása szerint jellemesen viselkedni, amit el is ért, felelősségteljes felnőtté válni, amivé érett, egzisztenciát kialakítani, amiért megküzdött, és a nőkkel úgy bánni, ahogy azt otthon látta apja példáján keresztül.

Meglehet, ő sincs tisztában a sárm fogalmával, nem egy elmélkedős típus, de az apai erényes férfiminta alapján élt élete magával hozta ezt a tulajdonságot is – mint egy bónuszt. Hasonlít egy jó akcióra, mikor egyet fizetünk, és kettőt kapunk, például amikor vásárolunk egy férfitusfürdőt és ingyen férfiparfümöt is kapunk mellé azzal a szlogennel, hogy most „duplasármmal” vághatunk az éjszakába. Hát nem kihagyhatatlan ajánlat?

L. N.

Fotók: Unsplash via Pixabay.com

Pexels via Pixabay.com

stokpic via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk