Apukám, a gyerekedet így készítsd fel jól a téli autóvezetésre!

Leesett az első hó… Nálunk néhány centiméter hó is országos káoszt tud okozni a forgalomban, és ennek egyik fő oka a felkészületlenség. Reile Zsolt biztonsági szakértő, férj, apa újabb jótanácsokat oszt meg a szülőkkel, apákkal és gyerekeikkel.

A következők leginkább azoknak a szülőknek, apáknak szólnak, akiknek gyerekük (is) van, illetve maguknak a fiataloknak is. Segítsük az ifjú sofőröket felkészíteni a tél kihívásaira. Nyilván a körülményektől is függ, mire van szükség. Egy olyan autó, amellyel sosem hagyják el a várost, és egy olyan autó, amellyel rendszeresen közlekednek dombos, hegyi úton, más felkészítést igényel. Íme, néhány tanács kezdő (és fiatal) vezetőknek, fiaitoknak és lányaitoknak!

 • Az alap, hogy a motor hűtőrendszere fagyállóval legyen feltöltve, és az ablakmosó folyadék is fagyálló legyen – utóbbit időnként ellenőrizze, mennyi van, nem kell-e utántölteni. Legyenek jó minőségűek az ablaktörlő gumik!
 • A megfelelő tapadás és irányítás végett a gépjármű legyen téli gumikkal felszerelve, vagy esetleg négy évszakossal, de a nyárit mindenképpen felejtsük el.
 • Jégkaparó és jégoldó spray legyen az utastérben és egy pár ötujjas kesztyű is – nem kellemes mínusz 10 fokban gumit cserélni, fémcsavarokat és emelőket markolászni szétfagyott ujjakkal.
 • Legyen nagyméretű meleg pléd/pokróc lehetőleg az utastérben, hogy ha az autó elakadna valahol, és huzamosabb időt kellene benne tölteni a hidegben, akkor se fázzon.
 • Néha idehaza is, de külföldön több környező ország adott területén kötelező lehet a hólánc használata. Érdemes megvásárolni, és próbaként egyszer felrakni, hogy éles helyzetben már tudja, hogyan kell. A csomagtartóban elfér. Vigye magával.

 • Közepes méretű műanyaglapát is legyen a csomagtartóban, hogy a behavazott autót könnyebben ki lehessen szabadítani.
 • Tankoljon időben, ne engedje, hogy az üzemanyag mennyisége a tartály fele alá csökkenjen. Egy komolyabb elakadásnál több ideig tudja fűteni az autót, amíg segítség érkezik. Továbbá az autó súlya is nehezebb, ha féltartálynál több az üzemanyag, ami segít a kipörgő kerék esetében, főleg hátsókerék-meghajtásnál.
 • Indítókábel (vagy bikakábel) szintén legyen a csomagtartóban. Télen a hideg miatt nagyobb az esélye annak, hogy az akkumulátor lemerül. Ennek sorrendbeli használata: 1. Piros kábel egyik vége az autó lemerült akkumulátorának pozitív csatlakozójára. 2. Piros kábel másik vége a segítséget nyújtó, járó motorú autó akkumulátorának pozitív csatlakozójára. 3. Fekete kábel egyik vége a segítséget adó autó akkumulátorának negatív csatlakozójára. 4. A lemerült akku tulajdonosa keressen egy festékmentes fémfelszínt a saját autója motorterében (a segítségre szorult autó motorblokkja, vagy karosszéria eleme) és csatlakoztassa ahhoz a fekete kábel másik végét. 5. Indítsa be az autót. 
 • Mindig legyen telefontöltő kábel az autóban.

További tanácsok kezdő (és különösen fiatal) vezetőknek télre:

 • A követési távolság megnövelése nedves, havas, síkos út esetén szükségszerű.
 • Javasolt alacsony fordulattal indulni havon, jégen (vagy kettesből), és vezetni, a megcsúszást elkerülendőleg. Gyengéden használja a féket, a gázpedált és a kormányt is.
 • Induljon el időben, ne siessen! Rosszabb, téli útviszonyok mellett a legrosszabb az, ha még időszűkében is van.
 • Jégfolt – nehéz észrevenni, de ha a hőmérséklet mínuszba megy át, vagy nulla közelében van, akkor számíthat rá. Fagyos időben óvatosabban vezessen és igyekezzen a hirtelen kormánymozdulatoktól tartózkodni. Megcsúszás esetén ne a fékre lépjen, hanem vegye vissza a gázról a lábát, és két kézzel óvatosan korrigáljon.

Cikkajánló: Ezt tedd apaként, hogy a gyermeked biztonságosan vezessen!

Mi, apák használjuk ki az első havas napokat és hétvégén vigyük el kezdő autóvezető gyermekeinket egy kis autózásra! Ilyenkor biztonságosabb körülmények között átadhatjuk tapasztalatainkat, és ők is kipróbálhatják többek között az alul-, vagy túlkormányzást, a megcsúszást, a síkos úton elindulást és fékezést (ABS-szel, vagy nélküle), a fékút megnövekedését. Legyünk türelmesek, pozitívak és akkor egy kellemes és hasznos apa-lánya, apa-fia együttlétről térhetünk haza a család többi tagjához.

A cikk szerzője Reile Zsolt apa, férj, biztonsági szakértő, a The Private Case vállalat alapítója, amely a nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalat eredménye.

Fotók: geraltIoannis IoannidisPezibear képe a Pixabay -en. 

Canislupus képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk