Így teremtek apaként biztonságérzetet otthon és követhető példát

Korábbi írásaiban gyakran utalt úgy az apákra mint az – anyákkal közösen való – otthoni biztonság megtestesítőire, akik tanítják, példákat állítva nevelik gyermekeiket az életre; íme néhány lényeges gondolat, amelyet öt pontba szedve részletesebben kifejt erről szerzőnk, Reile Zsolt biztonsági szakértő, férj, apa. Fogadjátok szeretettel idei első írását.

Sajnos a sok munka, valamint a válások miatt egyre kevesebbeknek adatik meg, hogy valódi és helyes apai, illetve férfimintát lássanak otthon. Akik így nőnek fel, nincs könnyű dolguk majd szülőként: sem a férfiaknak, akik apai minta híján más példákból kell építkezzenek, sem a nőknek, akik  szintén más minta alapján alakítják ki, milyen is egy apa, milyen értékeket képvisel, ad át.

Amikor megvizsgáljuk azokat a fontos tevékenységeket, amelyekkel egy férfi ma meg tudja védeni a családját, jobban megértjük, a fizikai és erkölcsi jelenléte milyen pozitív hatásokkal jár majd a későbbiekben, a hiánya pedig milyen súlyos következményekkel. Fontos, hogy az apák saját maguk részéről megtartsák a család védelmének tradicionális szerepét és tudatosan hozzájáruljanak gyermekeik biztonságos életre való felkészítésében. Ennek több eleme van. Lássuk az öt legfontosabbat:

1. Mindenekelőtt egy apa arra törekszik, hogy fizikailag védje meg a közeli hozzátartozóit minden veszélytől, illetve mindenkitől, aki fenyegetheti őket. A férfiak körében gyakorlatilag egy természetes ösztönön alapul a környezetükben élő nők – feleségük, lányuk, édesanyjuk, nővérük, húguk – védelme a kívülállókkal szemben. Egy apa olyan káros dolgoktól, eseményektől is védi a gyermekeit, amelyekkel manapság egyre többet találkozhatunk: kábítószerek, zaklatók, bűnözők, bűncselekményben való részvétel stb. De a gyermekek tapasztalatlanságából és hirtelenségéből, meggondolatlanságából elkövetett hibáiktól, az abból eredő esetleges balesetektől is igyekszik megóvni őket – például a forgalmas útra való kiszaladástól, gyufa vagy öngyújtó okozta tűztől stb.

Fontos azonban, hogy az apák által megteremtett biztonságnak a tágabb értelemben vett jelentését is lássuk, ne csak a fizikait.

2. Az agresszió nem csak fizikális bántalmazásban merül ki. Ide soroljuk a tiszteletlen, sértő, lelki fájdalmakat okozó viselkedést, a durvaságot, a düh okozta megnyilvánulásokat is, amelyek akár egy gyermektől is származhatnak a szülei, az anyja irányába. Modern világunkban sajnos sokszor teret adnak ennek a viselkedésnek, eltűrik otthon. A szülőknek, főleg az apáknak ilyenkor felelősségük, kötelességük, hogy ezt ne engedjék, sőt, hogy megvédjék a feleségüket. Ha a gyermekek nem tisztelik a szüleiket, később, a családon kívül egyéb közösségekben, környezetben is ütközésbe kerülhetnek másokkal, mással: a tanárjaikkal, a munkáltatóikkal, a törvényekkel, jövendőbeli párjukkal, és akár a saját lelkiismeretükkel.

3. Egy apa egészséges önbizalmat kell teremtsen a gyermekeiben. Ha lehet rá számítani, támaszkodni, már pusztán a jelenléte biztonságot – és ennélfogva –, magabiztosságot ad a családnak. Egy jó apa segít a gyermekeinek, hogy azok tanuljanak a hibáikból, ugyanakkor bátorítja is őket mindenben – nem kell feladni, hibák mindig lesznek, de tervezéssel nagyon sok kiküszöbölhető! Ilyen módon tudja rávezetni őket az erősségeik és a korlátjaik reális felismeréséhez. Azok a fiatalok, akik ezt a védő apai szeretetet megkapják, az önismerettel és az otthoni problémamegoldással kapcsolatos tapasztalatokkal együtt, életre szóló önbizalmat tudnak kialakítani.

4. Van, aki a munkájára, amivel a kenyérre valót keresi, úgy tekint, mint szükséges rosszra. Vajon mennyien gondolnak úgy az állásukra, mint a biztonságuk megteremtéséhez való fontos tényezőre?  

Az apa – akárcsak az anya – a közös kasszához hozzáadott keresetével tulajdonképpen a szegénységtől óvja meg a családot; otthonról, élelemről, ruháztatásról, komfortról, a gyerekek taníttatásáról gondoskodik a feleségével együtt. Szeretett nejével közösen olyan példát mutathat, amelynek segítségével a fiaiban, lányaiban kialakulhat egy egészséges hozzáállás a munkával, hivatással, pénzzel szemben, továbbá ezáltal megtanulhatják azt is, hogy a becsületesen elvégzett feladatok – jó esetben – olyan jutalmakkal járnak, amelyek nem csak anyagiakban fejezhetők ki.

5. Gyermekei szemében egy jó apa a tisztesség megtestesítője és a család személyes épségének a megteremtője odahaza, a munkahelyen és a társadalomban. Megmutatja gyermekeinek, hogy a szülői erkölcsi tanítás – például az igazság erejéről, az ígéretek betartásáról, a kötelességvállalás fontosságáról stb. – hogyan alkalmazható a családon, otthonon kívüli környezetben is, házon kívül, az életben.

Egy apa a felelősségteljes férfi mintáját kell megjelenítse. Így tud példaként szolgálni fiainak a férfivá válásukban, a lányainak pedig így mutatja be – általában nem mindig tudatosan – azokat a vonásokat és értékeket, amelyeket nekik a korban hozzájuk illő, udvarló fiúkban, férfiakban kell keressenek, megleljenek, különösképpen a lehetséges házastársak jellemében.

Összefoglalva a fentieket egy apa mindenekelőtt – és ez különösen fontos – úgy készítheti fel leginkább a gyermekeit a biztonságos életre, ha nevelése, tettei során megerősíti az ítélőképességüket, egészséges önbizalmat alakít ki bennük, saját példamutatásával segít nekik abban, hogy ők maguk is képesek legyenek a későbbiekben a saját maguk és a szeretteik biztonságának megteremtésére. Egy férfi szeretetteljes vezetést kell felvállaljon a gyermekei életében és ezáltal ők felelős döntéshozó felnőttekké érhetnek, elsajátítva a saját és a leendő családjuk védelmének képességét.

A cikk szerzője Reile Zsolt apa, férj, biztonsági szakértő, a The Private Case vállalat alapítója, amely a nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalat eredménye.

Fotók: People photo created by freepik - www.freepik.com

Food photo created by freepik - www.freepik.com

Background photo created by prostooleh - www.freepik.com

People photo created by bearfotos - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk