Lovrencsicséknél nem csak a labda gurul tovább

– Apu lebegett a szemem előtt – válaszolta Lovrencsics Gergő, a Ferencváros labdarúgócsapatának csapatkapitánya arra a kérdésre: miért akart annyira futballista lenni, hogy képes volt a célért gyerekként minden reggel korán kelni, s minden este későn hazaérni.

– Úgy éreztem: olyan akarok lenni, mint apu – folytatta, arra utalva, hogy miután az eredetileg kosárlabdázó édesapja keze egy balesetben megsérült, „átképezte” magát labdarúgónak. – Amikor pedig elkezdett velem foglalkozni, belém nevelte, hogy munka, munka, munka, mert csak úgy lehet az ember sikeres. Az vitt előre, amit tanított, hogy ha keményen dolgozom, eredményes, sikeres leszek – vallott ars poeticájáról a 36-szoros válogatott sportoló.

A fentiek is alátámasztják a Férfiak Klubja hitvallását, amely szerint a szülői, édesapai minta és útravaló meghatározó egy gyermek, pláne egy fiú életében. A fiatalon befogadott értékrend – különösképp, ha jó példával párosul – vízválasztó lehet a felnőttkori érvényesülésben. Egy akár kevésbé tehetséges, ám szilárd erkölcsi alapokkal és önmagába vetett hittel útnak indított fiatal hosszú távon minden bizonnyal többre viszi, mint egy ingatag, sodródó talentum. Még szebb, ha őt a hivatásában – legyen az sport vagy más terület – eredményeségre vezető szellemiség tovább is tud szállni a saját utódaira, a még újabb generációra. Lovrencsics Gergőéknél erre is jó esély van.

A korábban Poznanban profiskodó játékos felesége lengyel, így a házasságuk kétnyelvű, gyermekeik pedig, mire felnőnek, három nyelvet – lengyel, magyar, angol – beszélhetnek perfektül. Mivel Kasia a hazáját hagyta el életvitelszerűen a férje és Magyarország kedvéért, Gergő számára természetes volt, hogy a párja iránti tiszteletből lengyeles keresztnevet választanak a két kisfiuknak. A nagyobbik, Nathan édesanyjára ütve a művészetekben jeleskedik inkább, míg a kisebbik, Tymon – apukája és nagypapája nyomdokain – a labdát kergeti lelkesebben. A felmenők már figyelik, helyesen tartja-e rúgáskor a lábát. Ha a munka iránti alázatukat is sikerül átadniuk, újabb sikeres sportoló nőhet fel a Lovrencsics családban (Gergő öccse, Balázs is focizik, NB II-es gólkirály volt – nincsenek véletlenek).

Dr. Szász Adrián

*

Cikkajánló: 18 évesen a profik között – A fiú, aki elment világot látni 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: Ferencvárosi Torna Club

http://godolloihirek.hu/cikkek/2014/05/12/sport/lovrencsics-apuka-nem-felti-a-fiat-de

https://www.fradi.hu/upload/5/gl/mfwwe.pdf

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk