Mire tanít a sport? Olvasóink válaszoltak!

Kíváncsiak voltunk, olvasóink véleménye szerint miért jó „mester” a sport, mi mindenre tanít meg? Erre az egyik korábbi Folytasd a sort! nevű játékunk keretében kaptunk tartalmas válaszokat közösségi oldalunk tagjaitól. Lássuk a véleményeket!

Számos jó, találó gondolatot fogalmaznak meg olvasóink. Jó a közösségünkkel együtt gondolkodni! Most a sport tanításairól szóló válaszokat vesszük górcső alá, szemezgetve a legjobb hozzászólásokból.

A sport jó „mester”, mert megtanít a győzelem személyiségépítő és -romboló erejének használatára – így indítottuk a játékot, majd arra kértük olvasóinkat, folytassák a következő sort:

A sport jó „mester”, mert megtanít...

...győzni és veszíteni!

Molnár János István olvasónk röviden és velősen erre mutatott rá, Kocsis Zoltán úgyszintén, valamivel bővebben:

„...becsülettel győzni és emelt fővel veszíteni.”

Lehet ezt fokozni, további lényeges gondolatot hozzáfűzni, ahogy Marcsi Sziksz olvasónk is tette:

„A sport jó »mester«, mert megtanít becsülettel küzdeni, diadalt aratni vagy méltósággal veszíteni. Majd újra és újra nekilátni. Eggyel többször felállni! Élni!”

Fritz Enikő hasonló véleményen volt, a következőket tette még hozzá:

„...becsületesen győzni, vagy emelt fővel – de tanulságokkal tele – akár »veszíteni« is! Vagyis a legjobb tanítója – lehet – életünknek, ha tudatosan teszünk érte.”

Böszörményi László: „A sport jó mester, mert megtanít küzdeni! Mert megtanít felállni egy vereség után! Mert bebizonyítja, hogy a pillanatnyi kudarc hogyan lehet ösztönző a következő győzelmekhez.”

Kovács Péter: „...mert kitisztítja az elmét, önbizalmat ad, megtanít az alázatra, a rendre. Megtanít küzdeni, győzni és veszíteni. Levezeti a feszültséget, örömet okoz.”

Ahogy az elején írtuk, a sport a győzelem személyiségépítő és -romboló erejének használatára is megtanít, ugyanakkor a kudarc, a vereség feldolgozására is. Kemény belsőt épít!

A sport folyamatosan edzésben tart, versenyben, küzdelemben. Igényli az állandó megmérettetésnek a bátorságát, valamint azt, hogy ismerjük a határainkat, és kitartó, rendszeres munkával tágítsuk is.

Sipos Attila: „A sport jó »mester«, mert megtanítja feszegetni a fizikai és mentális állapotod!”

...önmagunk megismerésére, önbizalomra, önuralomra!

A sport nevel és oktat. A legnagyobb tudást adja: önmagunk tudását, megismerését, fejlesztését! Megtanít arra, hogy a külső teljesítmény csakis a belső fejlődés kisugárzása lehet. Az önbizalom, önértékelés, önbecsülés iskolája. Ezt többen is megfogalmazát más-más módon:

Csikós Farkas Kata: „A sport jó »mester«, mert megtanít az önfegyelemre, kitartásra, életenergiához juttat és segít a felgyülemlett energiát jól csatornázni. Önbizalmat ad, erősíti a tartást és a gerincet a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.”

Böszörményi László: „...mert megtanít az önkontrollra! Hogyan urald a megszerzett tudást és erőt, hogy azzal védelmezz másokat és ne uralkodj mások felett.”

Mészáros Rozália: „...mert önuralomra és fegyelmezettségre tanít! Megtanít arra, hogy összeszedett légy!”

Vízi Csilla: „...megismerni Önmagamat.”

Dani Uri-Kovács: „...ismerni és uralni magad.”

Küzdelem, kitartás, munka, eredmény. Nem a döntőben nyerünk, hanem az edzésen! A sport megtanít arra, hogy van tovább, és hogy munkával elérhető egy cél, ha nem adjuk fel.

Dánel Csaba: „...harcolni a végsőkig, egymásra figyelni, jelenben élni, önbizalom növelésre, alázatra.”

Madarászné Marika: „...megtanít a végsőkig harcolni, kitartani és a végén elérni a célunkat a legnehezebb munka árán is. A győztesek soha nem adják fel az első nehézségek után sem.”

...csapatmunkára, összetartozásra!

A sporttal több legyet ütünk egy csapásra. Hasonlókkal járunk össze, egymást segítve közösen fejlődünk. Minőségi közösséget épít! 

Kirchnerné Anita: „...az önkontrollra, a csapatmunkára, önfejlesztésre és a küzdelemre.”

A sportban rögzíthető tisztelet, szerénység és alázat pedig a viselkedésünk alapköveivé válnak.

Margit Móréh: „...az összetartozásra, önfeláldozásra, kitartásra és abszolút tisztességre! A lelkünk egyik legerősebb nevelőeszköze! Sportolni minden korban jó!”

...egészséges és minőségi életet élni

A sport az egészségmegőrzés kulcsa is. Az életminőség alapja. Rendszeres művelése igazi életmodellt nyújt mindenkinek.

Péter Hamar: „A sport jó »mester«, mert megtanít színesebben és jobb minőségben élni."

Tamás Deák: „...értelmesen élni.”

Somogyi József: „A sport az egészség megőrzésére nagyon jó.”

A sport az értékek megismerésére és művelésére tanít. Ha folyamatosan hódolunk ezen szokásunknak, azzal mindig emlékeztetjük a testünket és a szellemet az erényekre, illetve azok megtartására. Egész életünkben a kiegyensúlyozott, derűs öregkort készítjük elő. Lássuk be, a sport ebben kézenfekvő eszköz!

Cikkajánló: Mi okozhatja a tett halálát? Olvasóink válaszoltak! 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Érdemes tovább fűzni a gondolatokat, kiegészíteni, hozzátenni, kérdezni, értelmezni, pro és kontra érveket megfogalmazni természetesen kulturáltan, építő szándékkal, ahogy azt elvárjuk egymástól, mert csakis így van értelme választ találni a kérdésekre, fogalmakat gazdagítani. Hajrá! 

Összeállította: Ladányi Norbert

Fotók: coombesy via Pixabay.com

KeithJJ via Pixabay.com

SFB579 Namaste via Foter.com / CC BY-NC-SA

leoleobobeo via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk