Ne szégyelld a kétkezi munkát! Testi és lelki előnyeiről hallottál már?

Mennyire népszerűek ma a kétkezi munkák a szellemivel szemben? Szégyellik, vagy elismerik, értékesnek tartják az emberek? Itthon mi a tapasztalat? Milyen testi-lelki előnyei vannak a fizikai munkának? Válaszok a cikkben!

Quartz érdekes cikket hozott, mely szerint egyre több fiatal, képzett férfi választja a szakmunkát, ugyanis a kevesebb fizetés mellett a nehezen mérhető, ám igen valós „emberi” tényezők még így is kecsegtetőbb választássá teszik azokat. „Untam, hogy egy dobozban dolgozom” – mondta az egyik ilyen fiatal, aki ugyan jól menő New-Yorki irodai munkát végzett korábban, mégis hentesnek állt. „Mikor fiatalabb voltam, szerettem ételt készíteni, és minden érdekelt, aminek az ételekhez volt köze”. Ezért úgy döntött, elhagyja irodai munkáját, és egy mészárszéken vállal munkát.

A cikk írója több olyan fiatallal találkozott, akik – írja – „felfedezték a hagyományosan kék-galléros”, kétkezi munka „növekvő népszerűségét, és állást vállaltak hentesként, mixerként, sörfőzőként vagy borbélyként. A szerző szerint ez azt jelentheti, hogy ezek az állást cserélők vissza akarnak térni ahhoz az időszakhoz, amikor egy férfi még meg tudott élni a fizikai munkából. Találkoztam olyan véleményekkel is, amelyek egy bizonyos fajta férfiasságképpel azonosítják ezeket az állásokat. Nők, de éppúgy férfiak is kiálltak abbéli meggyőződésük mellett, hogy például egy erős kezű kőműves, egy tapasztalt autószerelő, egy hozzáértő kertész stb. férfiasabb, mint egy marketinges férfiú… Ahogy az lenni szokott, ilyenkor felemeli a szavát a másik tábor is, miszerint nem szakmákban, állásokban mérik a férfiasságot… Személy szerint az utóbbi véleményformálókkal értek egyet, de az mindenféleképpen elgondolkodtató, vajon miért lettek népszerűbbek a tengerentúlon a szakmunkák… természetesen a férfiak körében. És Magyarországon mi a helyzet?

Itthon inkább azt érzékelem, mintha szégyellnék az állásukat azok, akik fizikai munkával szerzik meg a kenyérre valót. Miért? Úgy gondolom, társadalmunk bizonyos rétege nem tekinti értékesnek azt, amit végeznek. Bizonyára emiatt értékelik le ők maguk is a munkájukat. Egy családi jó barátunk például azért nem mert bemutatkozni és megismerkedni egy nővel, mert a hölgy gyógyszerész volt, ő pedig „csak” egy vízvezeték-szerelő. Ezzel érvelt. Szerintem értékes minden munka, legyen szó fizikairól vagy szellemiről. Számomra az nem értékelhető, ha valaki lop, vagy nem dolgozik.

Úgy vélem, lehet valaki szakmunkás, vagy irodai alkalmazott, ha helyén van az értékrendje, nemcsak mások, a családja, felesége, gyermekei, környezete szemében, hanem sajátjában is megbecsülést vált ki. Szóval akik főiskola helyett inkább szakmát, kétkezi munkát választottak, egy percig se érezzék magukat kevesebbnek a másiknál. Már csak azért se, mert – mint látni fogjuk –, egészségügyileg és lélektanilag is jó hatással bír a fizikai munka.

Cikkajánló: Temetnénk a munkát? – Dolgozni erkölcsi kötelesség! • Ingyen pénz
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A kétkezi munka egyik különösen nagy előnye az elhízás megelőzése. Egy 2013-as felmérés szerint a fejlett nyugati világban a férfiak egy igen jelentős része túlsúlyos, melyhez nemcsak a kevés mozgás és a stressz járul hozzá, de a fizikai tevékenységek hiánya is. A Centers for Disease Control szerint „az embereket arra teremtették, hogy aktívak legyenek. Ha nem vagyunk aktívak, testünk szenved. Álmatlanság, fájdalmak, cukorbetegség, magas vérnyomás és idegesség alakulhat ki bennünk, ha nem végzünk fizikai aktivitást”.

Az egészségedre gyakorolt előnyök mellett azonban számos más szempont is fontos. A kétkezi munka a lelki egyensúlyodat, férfias teremtő erőiddel való összhangodat is erősíti. E szerint a cikk szerint „mikor fizikailag dolgozol meg a pénzedért, jobban értékeled azt, és a hálaérzet az életed más területeire is átterjed. Több empátiával kezeled az embereket, és általában több tiszteletet tanúsítasz mások iránt. Ez hozzájárul ahhoz a pozitív világnézethez, amely szükséges az egészséges életvezetéshez”. Nem véletlen, hogy a Psychology Today szerint azok a gyerekek, akik fizikai munkát végeznek otthon, magasabb önbizalmat és önérzetet tanúsítanak, mint azok, akik nem végeznek hasonló munkát.

Akik körében a fizikai munka népszerűbb az irodaival szemben, azok nem csak mozgást és aktivitást keresnek, de vissza is akarnak térni azokhoz a munkákhoz, amelyek férfierőt, -képességeket igényelnek. A kétkezi munkáknak egészségügyi és lelki előnyeik is vannak: csökkentik például az elhízást, illetve nagyobb magabiztosságot adnak. Természetesen ezt is lehet cáfolni, azonban egyvalamiben egyet érthetünk: senkinek nem kellene szégyellnie, ha a két kezével keresi a betevőt!

V. L. B.

Fotók: Pexels on Pixabay.com

skeeze on Pixabay.com

alejandroavilacortez on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Gojó

    2019. május 05 12:53
    A férfiak "kétkezi, fizikai" kreatív tevékenysége, "munkája" nagyon fontos! A kezünkkel, testünkkel végzett céltudatos alkotás közvetlen kapcsolatban van az agyunkban a gondolkodással, az asszociatív képességekkel, az összpontosítással, a kitartással és egy sor olyan "férfias" dologgal, aminek szinte az élet minden területén hasznát lehet venni.(pl. szexualitás)
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk