Segítsen-e otthon a férfi?

Egyre többet hallom, hogy a férfi otthon ne „segítsen”, mert az azt jelenti, hogy a házimunka nem az ő felelőssége, hanem a nőé, ő csak besegít, ha van kedve. Vegye csak ki mindenből a részét ugyanannyira, amennyire a nő, mert ez így igazságos, ez így egyenlő. Nincsenek férfi és női szerepek, vagy ha vannak is, azok mesterségesen kreáltak, feladatok vannak, amelyeket el kell végezni és kész.

Nos, valóban feladatok vannak, amelyeket el kell végezni, és az minden normális ember számára, legyen férfi vagy nő, nyilvánvaló hogy nem ülhet a lábát lógázva miközben a társa beleszakad a házkörüli teendőkbe. Aki tényleg szereti a társát, az ezt nem fogja hagyni bármilyen feladatról is legyen szó.

Ugyanakkor nagyon is jó, ha a férfi „segít” otthon. Az életközösségben élő pároknak éppen az a nagy előnyük, hogy megoszthatják a munkát, nem kell mindenkinek mindennel foglalkoznia. Azt csinálhatják, amit jobban szeretnek, amihez jobban értenek. Nem mindegy persze az elköteleződés mértéke. Szociológiai kutatások azt igazolják, hogy a házaspárok sokkal jelentősebb specializálódást engednek meg maguknak, mint a csak élettársi kapcsolatban élők. Érdekes módon ez utóbbiak életvitele jobban hasonlít a szinglikéhez, mint a házasságban élőkéhez. Az élettársi kapcsolatban élők kevésbé mernek átengedni teljes kompetencia-területeket a társuknak, mert az alacsonyabb szintű elköteleződés miatt kevésbé érzik biztonságosnak a kapcsolatukat. Bármikor előfordulhat, hogy egyedül maradnak, és akkor nekik kell ellátni mindent, öntudatlanul is igyekeznek minél jobban óvni az autonómiájukat. Viszont minél mélyebb az elköteleződés két ember között, annál inkább megengedhetik, hogy abban teljesedjenek ki, amiben valóban jól érzik magukat, legyen szó hobbiról, házimunkáról vagy karrierről, hiszen biztonságban érezhetik a hátuk mögött a társuk támogatását.

Na, mármost, mindenki előtt ismert az a népi bölcsesség, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Képzeljük el azt az áldatlan helyzetet, amikor férfi és nő egymással küzd az otthon fölötti dominanciáért. Mindkettőnek megvan a maga elképzelése a dolgok helyéről, arról, hogy mit jelent a rend. A férfi szerint például a rend az, ha a szerszámok szépen láthatóan ki vannak pakolva a polcra, hogy pontosan tudhassa, mije van és mihez hova kell nyúlni. A nő szerint a rend az, ha a szerszámok el vannak rejtve a szem elől, be vannak például zsúfolva egy szekrénybe. És így tovább, napestig sorolhatnánk, a koncepcionális különbségeket, hogy hol a helye a fogrémnek, az ágyneműnek, a csocsóasztalnak, a késkészletnek, a dédpapa képének, stb. Az, aki meghatározza a dolgok helyét, az mondja meg, mi a rend. Ha ezt egyszerre két ember teszi, az örök békétlenség forrása. Itt valakinek mindenképpen engednie kell, és a tapasztalat azt mutatja, hogy jobb ha a férfi az, aki enged, mert a rend, amit a nők alakítanak ki, egyszerűen szebb és otthonosabb. A férfiak sokkal puritánabb körülmények között is elvannak, mint a nők. Ha pedig a nő az ura az otthoni rendnek, akkor ő tudja megmondani, mikor mire van szükség a házkörüli munka tekintetében is. Mikor kell port törölni, porszívózni, felmosni, ablakot pucolni, stb. És szól a férjének, hogy mit szeretne, a férj pedig készségesen vállalja a betanított munkás szerepét, csatasorba áll, és elvégzi a rábízott feladatokat úgy, ahogy a felesége szeretné. Azaz segít neki. A figyelmesebb férjek már kérés nélkül észreveszik, hogy a feleségüknek mire lenne éppen szüksége, és maguktól elvégzik azt. Ettől még ugyanúgy segédmunkások maradnak, hiszen a rend forrása továbbra is a nő. És ez így is van rendjén, a férfi segítse a feleségét mindenben, amiben csak tudja, és hagyja meg az otthon királynőjének mindkettőjük örömére és megelégedésére.

C. Kovács Gábor

Fotók: fran1 képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk