A bizalom az az érzés, hogy megtaláltuk a helyet, ahol biztonságban vagyunk, és a személyt, akire rábízhatjuk magunkat

A bizalom érzelmi biztonságot jelent. Valaki ott van mellettem és neki megnyithatom a szívem, vele levehetem álarcaimat, lebonthatom falaimat. Kinyilatkoztatja és érezteti: „velem biztonságban vagy”. A bizalom az az érzés, amikor tudom, hogy a másik ember megkérdőjelezhetetlenül jó ember, és minden megnyilvánulása a közös boldogulásunkat, jóllétünket építi. Nem csupán a társam, barátom és szerelmem, hanem minden szerettem és jóakaróm egy személyben. Benne bízhatok, mert tudom, hogy nem vesz el tőlem semmit, sem hitet, sem méltóságot, sem önbecsülést. Inkább hozzáad az életemhez, szépséggel tölti meg azt.

Őszinteség nélkül nem építhető a bizalom. Őszinteség nélkül a legfontosabb, legértékesebb emberi kapcsolatok vesznek a semmibe. A megtévesztéssel, hazugsággal, csalással minden kapcsolat megreked, nem fejlődik, a bizalom sérül, majd teljesen eltörik. És ha egyszer eltörik, olykor szinte lehetetlen restaurálni. Egy őszinteségen alapuló kapcsolatban lehetünk erősek, de időnként nyugodtan kimutathatjuk gyengeségünket, bizonytalanságunkat, tudva, hogy a másiktól feltétlen érzelmi támogatásra számíthatunk. Az őszinteség azt jelenti, hogy a párkapcsolatunkban is van bátorságunk vállalni hibáinkat, félelmeinket, zavaró gondolatainkat, önmagunkat. Tiszteletben tartjuk a másik kéréseit, tekintettel vagyunk egymás igényeire, képesek vagyunk megnyílni, legmélyebb vívódásainkat egymással megosztani.

Valóban, a spontán, tiszta bizalom alappillére egy kapcsolatnak. Amikor a bizalom hiányzik, vagy eltörik, ott zaklatott napok jönnek, feszült, idegesítő csendek. A kapcsolat teher lesz, hatalmi harc, csatamező, belülről feszítő, kimondatlan szitokszavak, éles felszólító mondatok, számonkérések, folytonos ellenőrzés, leskelődés, aztán ideges sóhaj, vánszorgó órák, és kényszeredett mosoly. Ebben a mérgező folyamatban sem a féltékeny fél, sem a kontrollált másik nem érzi jól magát.

A féltékenység csendesen mérgezi a kapcsolatokat. Ha egy előző viszonyban eltört a bizalom hűtlenség vagy hazugság miatt, akkor a fel nem dolgozott bizalomvesztést tovább hurcoljuk az új kapcsolat falai közé, és a bizalmatlanság lassan, alattomosan átitatja majd az új szerelmet. Minden féltékeny érzésben továbbá ott van az elhagyástól rettegő gyermeki énünk. Ez a korai anya-gyermek kötődés biztonsága vagy bizonytalansága jelenik meg minden ragaszkodáson alapuló emberi kapcsolatban. Ha valaki hiányt szenvedett, vég nélkül sírt, örökösen várakoznia kellett a figyelemre, mert nem tapasztalt meg válaszkészséget, az ebből fakadó frusztráció időnként majd megjelenik párkapcsolatban is. Egy egészséges, elkötetelezett kapcsolatban is előfordul, hogy a féltékenység időnként megpróbál utat törni, de be kell látni, egy biztonságos kötődésen, bizalmon és lelki intimitáson alapuló kapcsolattal szemben esélye sincs. Ha hozzá tartozó vagyok, és ő elegendő nekem, akkor az önbizalmam növelésére nincs szükségem a kapcsolatunk falain kívülről érkező impulzusokra.


CikkajánlóAz érzelmek kifejezésre juttatása és a kölcsönös válaszkészség a tartós szerelem kulcsa 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A bizalom az az érzés, hogy megtaláltuk a helyet, ahol biztonságban vagyunk, és a személyt, akire rábízhatjuk magunkat. Akkor tudunk valamibe beleereszkedni igazán érzelmileg, ha azt érezzük, hogy a másik fél biztonsággal megtart minket, így leszünk képesek bízni benne annyira, hogy behunyt szemmel is belezuhanunk a karjaiba. Az intimitás pedig a bizalom folyománya, azt jelenti, hogy átengedem a társamat a bizalmatlanságom rétegjein, egészen közel engedem, hogy megismerje és megtanulja a sebezhető énemet. Az intimitás a fizikai közelségen túl mély, bensőséges érzelmi kapcsolódás, bizalom és meghittség. Azt jelenti, hogy átadom és megadom magam, mert van bátorságom szeretni, és megmutatni, vállalni valódi önmagam. Az intimitás azonban nem a fizikai közelség szimbiotikus, állandó összeolvadásában mérhető. Egy érett kapcsolatban akkor is stabil a szeretet, az elköteleződés és a bizalom érzése, ha a másik fizikailag nincs jelen. Az állandó összekapaszkodás inkább a szorongást, érzelmi bizonytalanságunkat mutatja. Az intimitás megéléséhez tehát bizalom kell! Szeretni csak meztelen lélekkel lehet, mégis sokan félnek megmutatni önmagukat ebben a meztelenségükben. Úgy próbálnak meghitt emberi kapcsolatokban létezni, hogy nem adják át egészen önmagukat, képtelenek a valódi intimitásra. Intimitás nélkül pedig nem létezik meghitt és mély kapcsolat.

Bárki csak a legnagyobb bizalom állapotában tud befogadó és önátadó lenni. A bizalom megadása nélkül nem lehet senkit „jól átölelni”, nem lehet vele harmonikus „élettáncot” kezdeni. Átadni és megadni magunkat – csak így tudunk megtanulni bízni és kötődni egymáshoz biztonsággal.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Love photo created by freepik - www.freepik.com

Woman photo created by cookie_studio - www.freepik.com

Water photo created by prostooleh - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk