A férfit csak a vadászösztön hajtja?

Nehéz eltalálni azt a keskeny mezsgyét, amelyen egy nő nem túlzottan kihívó, de nem is annyira hűvös, vagy visszafogott, hogy meg sem merjék szólítani a férfiak. Mégis pontosan éreznie kell, hol van a nyomulás és csábítás közötti vékony határvonal, és ezt soha nem lépheti át. Manapság természetes, ha egy nő kezdeményez, mégis a férfiak többsége azt állítja, hogy kevesebb esélyt ad ilyenkor egy hosszú távú kapcsolatnak, inkább csak megadja magát, sodródik az eseményekkel. És mivel vadászösztönét nem piszkálta fel senki, kevésbe válik érdekeltté a kapcsolat kialakításában.

A férfit csak a vadászösztön hajtja? Miért mondjuk, hogy már megint csak egy újabb trófeára hajt? A férfi amióta világ a világ azon igyekszik, hogy „megszerezze” a nőt. Ugyanez történik az állatvilágban is, a hímegyed arra törekszik, hogy a lehető legtökéletesebb, legtermékenyebb példányt szerezze meg magának, hogy saját génjeit minél nagyobb valószínűséggel tovább örökítse. A férfiaknak szükségük van a vadászatra. Szerencsére, az ember képes leküzdeni ösztönkésztetéseit. Egy ÉRZELMILEG ÉRETT FÉRFI hiába érzi minden zsigerében, hogy vonzódik egy nőhöz, nem fog kezdeményezni, ha a nő ujján karikagyűrű csillog, vagy ha ő maga érzelmi biztonságban már elkötelezte magát. A férjek már nem vadásznak? Dehogynem. Csak szerencsére a párkapcsolatban élő férfiak zöme megelégszik azzal is, ha felkeltheti a nő érdeklődését, kicsit kedvesen bókolhat, ártatlanul udvarolhat, majd legfeljebb „agyban kirándul” tovább, és fantáziájában lejátssza az elmaradt részleteket. Mert bár minden egyes férfi tagadhatatlan velejárója ez a vadászó attitűd, mégis jobban szeretnek nyugodt, kiegyensúlyozott, szeretetteljes párkapcsolatban élni, emiatt aligha kockáztatják a meglévő, boldog állapotot a pillanatnyi hódításért.

A szerelem kezdeti, euforikus szakaszában a férfiak tesztoszteronszintje lecsökken, viszont az oxitocin szintjük nő, pontosan azért, hogy felgyorsuljon a kötődés. A szerelem első, kezdeti lángolásában a férfiak szelídebbek, gyengédebbek, alkalmazkodóbbak. Ekkor mondják a nők, hogy bezzeg ilyenkor a jó oldalukat mutatják. Ugyanebben a szakaszban a nők tesztoszteronszintje erőteljesen megnő, a szenvedély, a kezdődő új kapcsolat boldog izgalmától, amely fokozza önbizalmukat. Ilyenkor igazán ösztönösen magabiztosak, rámenősebbek, szexibbek, csábítóbbak, izgalmasabbak, mint valaha. A megnőtt női tesztoszteronszint adja az illúziót, hogy a férfiak és nők szexuális vágya nem is különbözhet.

A férfiakra a külső pozitív jegyek, a kisugárzás erőteljesebb hatást gyakorolnak. Felbecsülik a nőket, mint vonzó szexuális lehetőséget, és a közvetlen kellemes, pozitív vizuális ingerek azonnali üzenetet küldenek az agynak, amely a megfelelő hormonok kiválasztásával reagál, így hamar fel is hevülnek a hormonoktól, amelyek felülírhatják az ésszerű gondolkodást. Egy egészséges lelkületű férfi azonban nem szexmasina, hanem érző, kötődni vágyó emberi lény, aki nem csupán megszerzi, hanem igyekszik megtartani kedvesét, és az idő múlásával tartós kapcsolatra, érzelmi biztonságra vágyik. A biokémiai folyamatokon túl a szépség az, ami odavonzza a tekintetet, de ami a férfiszívet végül rabul ejti, az mégis csak a személyiség.

A kíváncsiság fenntartásán áll vagy bukik minden párkapcsolat működőképessége és sikere. Egy férfinak tehát szüksége lehet a vadászatra, mégis a tökéletességet egy harmonikus monogám kapcsolatban, egyetlen nő oldalán találja meg. Ám ehhez fontos, hogy mindkettőnkben megmaradjon az a fajta inspiráló erő, amivel folyamatosan ébren tudni tartani a másik érdeklődését. A párkapcsolat is egy olyan rendszer, ami befektetett energia nélkül nem működik. Az egyensúly nem terem magától, nehéz folytonosan megújulni, új oldalunkat mutatni, mégis ez fontos ahhoz, hogy ébren tartsuk a szeretetteljes kötődést és a szenvedélyt. A kifogáskeresés, a „másfelé álmodozás” csak annyit jelez, hogy nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt ennek az egyensúlynak a fennmaradásáért.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: Boyfriend photo created by fxquadro - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk