A hála fontossága kapcsolatainkban

A hálás gondolkodás magához vonzza a pozitív érzelmeket, a reményt, az örömöt, a megelégedettséget, és összeegyeztethetetlen a keserűséggel, az irigységgel, a bosszúvággyal, vagy a sértődöttséggel.

A hálatelt emberek jelenüket teljesebbnek, jövőjüket biztatóbbnak érzik. A nehézségekkel könnyebben birkóznak meg, mert lehetőség szerint minden helyzetben életük pozitív aspektusait tartják szem előtt. Jobban érzik magukat a bőrükben, mentális és fizikai immunrendszerük is rendben működik, ritkábban éri el őket a depresszió, egészségesebb az önértékelésük. A hála megszabadít a szorongásoktól, a saját terheink letétele, ezért lehetetlenné teszi a depresszív érzéseket.

Minél inkább megelégedett valaki, és hálás tud lenni mindazért, amije van, ahol tart az életben, és minél inkább meg tudja becsülni azokat, akik esetleg hozzásegítették mindehhez, annál kisebb a valószínűsége, hogy szorongó, neurotikus, magányos, vagy depressziós legyen. A hála a másik embertől megtapasztalt szeretetre és jóságra adott érzelmi reakció, aminek fontos része a jótett viszonzásának vágya. A hálás gondolkodás képes semmissé tenni a negatív érzéseket, lecsendesíti a szívben az aggodalmat, a magányt, az irigységet, a kapzsiságot, a bosszankodást.
Hálás gondolkodással feldolgozni egy csapást, nem tagadást, vagy elbagatellizálást jelent, hanem meglátni a romok között az egyetlen felcsillanó, épen maradt dolgot, és annak örülni, abból táplálkozni, épülni, lépcsőfoknak, kötélhágcsónak használni. A hála megszabadít a szorongásoktól, a saját terheink letétele, ezért lehetetlenné teszi a depresszív érzéseket.

A hálaérzés nem teszi semmissé a szívet tépő, hirtelen érkező tragédiát, a kiszámíthatatlanságot, a bizonytalanságot; a kalapáló szív, a szorongás, a tehetetlenség megmarad. De növeli a pszichés megküzdés esélyeit a nehéz, vészterhes időkben. A hála úgy működik, hogy nagyon is láttatja a valóságot, de nem enged elmerülni a passzivitásban, és a negatív érzésekben. Inkább olyan szemüveg, amin keresztül megláthatjuk a láthatatlan áldásokat, mindazt, ami még megmaradt, ami szép, ami működik, ami öröm, ajándék, fejlődés. Olyan szemüveg, ami megérteti, hogy sokszor rengeteg jelentéktelenség vesztegeti értékes időnket, melyektől nem látunk rá saját magunkra, nem látjuk egymást, nem látjuk a létünk és kapcsolataink valódi értékeit. A hála érzése romboló életeseményeink, hullámvölgyeink, kríziseink idején is egy hatékony megküzdési technika.
A hálás gondolkodás segít jobb társsá válni. Amikor elkezdünk barátaink, családtagjaink értékeire fókuszálni, nagyobb eséllyel fogunk velük jól bánni, ami szintén elmélyíti a kapcsolatainkat.

A hála megélése azt is üzeni, ha ránézek a társamra, képes vagyok kinyilatkoztatni, szeretem őt, mert még mindig ugyanúgy látom az értékeit. Egy szeretetkapcsolat hitelességét nem a csendek és a hullámvölgy nélküli időszakok jelzik, hiszen a hajóknak sem az a dolga, hogy mozdulatlanul vesztegeljenek a kikötőkben, hanem hogy átéljenek vihart, szelet, emelkedést, süllyedést, hányattatást, a létezés dinamikáját. Szerelmi társasutazásunk is kalandos, néhol göröngyös, de soha nem engedjük, hogy járhatatlanná váljon. Hálásnak lenni azt jelenti, hogy látjuk és értékeljük azt a rengeteg szépet, ami egymás nélkül nem létezhetne. És látjuk az időnkénti árnyékos oldalt is, a szürkét, a színevesztett, mogorva, utálatos, némán lepergő napokat, amikor cseppet sem vagyunk szerethetők. Mégis, mindennek ellenére, minden nap egymást választjuk. Ám ahhoz, hogy párkapcsolatunkban sikeresen jussunk túl egy krízisen, arra van szükség, hogy ne vagdalkozva, vádaskodva, hanem a szeretet nyelvén tudjunk kommunikálni egymással.

Hogyan tudunk életet lehelni a megfáradt kötelékekbe? A hála érzése romboló életeseményeink, tragédiáink, kibírhatatlannak tűnő nagy viharjaink idején is egy hatékony konfliktuskezelő eszköz. Ha netán elfelejtjük, annak idején miért választottuk egymást, írjunk le egy papírlapra minden pozitívumot, értékes, szeretnivaló tulajdonságot, ami a társunkról eszünkbe jut. A hálának ereje van. Mert minden egyes pillanatban, amikor jót teszel és ebből a jóból Ő is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy értékesebb, szebb, szeretetteljesebb legyen a közös világotok.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: Alex Bocharov on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk