A lovagiasság ma is vonzó!

Úriember annyit ér, amennyit a szava. Az úriemberséget meg lehet tanulni, el lehet sajátítani a protokollt, de ha az nem párosul belső tartással és gerinccel, akkor megreked a villantott mosoly, a vasalt ing, és a túltengő tesztoszteron szintjén, és nem lehet hiteles.

A mai férfi lehet határozott, sármos és intelligens, de csak pasi marad, ha jellemfejlődése során lemaradt a tisztesség és lovagiasság kritériuma. Az úriemberség fogalma bár történelmi korokon ível át, mégsem vesztette el tiszta, hiteles, jellemes, fedhetetlen mivoltát, és ma is léteznek lovagias férfiak.

Egy férfi, aki szívében is úriember, tisztában van a férfiszereppel, senki megmentője, támasztéka, kelléke az élethez nem kíván lenni, méltatlan kapcsolatokba nem bonyolódik. A mellette álló nő nem dekoráció, hanem társ, aki ugyanazokat az értékeket képviseli az életben, mint ő. Egy úriember arról ismerszik, hogy hogyan bánik a nőkkel, tartja a mondás. Tetteivel bizonyítja, hogy a lovagiasság nem kihalóban lévő viselkedésforma, tudja még mi fán terem az udvarlás, és hogy milyen egy igazi randevú. Még mindig vonzó a lovagias férfi, aki tapasztalatból tudja, hogy az udvarlás egy lassú, finom tánc, érdemes és izgalmas végig haladni a fázisain. Értékeli, ha egy nő kimutatja érdeklődését, de csak ha mindezt finoman és moderatoban teszi, vagyis udvarolni ő szeret, mióta világ a világ, az udvarlás férfidolog. Kinyitni az ajtókat egy nő előtt, fel- és lesegíteni a kabátját, kihúzni a széket, fölé tartani az esernyőt nem régimódi, idejétmúlt, avitt gesztusok, mindez ma is jólesik a nőknek. Már nem járkálunk hatalmas abroncsos szoknyában, és könnyedén ki tudnánk mi is nyitni a kocsiajtót, mégis a férfi védelmező szándékát bizonyítja, hogy ő teszi ezt meg helyettünk. Egy pasi szemében talán önmagunktól elszállt „úri muffok” leszünk, de egy férfinak olyan gesztus, ami nem a nő gyengeségét hangsúlyozza, hanem éppen azt üzeni, hogy törődik a fontos és szeretett ember jóllétével, komfortérzetével. Amikor a nő belép a terembe, ő feláll a helyéről, így várja őt, jelezve, hogy a jelenléte meghatározó számára, és büszke arra, hogy ők ketten összetartoznak. A nőnek nem hízeleg, hanem bókol, és nem ezerszer begyakorolt, elcsépelt alfahímallűrökkel dobálózik. Mert a nőt a bók élteti, ettől virágzik, ragyog, és néhány megerősítő mondat újra kinyitja, széppé varázsolja. Minél pozitívabban látjuk önmagunkat, annál boldogabb és derűlátóbb a mellettünk álló férfi.

A cikk még nem ért véget! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy BEDŐ IMRE, a Férfiak Klubja alapítója, A megbízható férfi című új sikerkönyv és a Férfienergia bestseller írója február 7-én Őszinteség a párkapcsolatban – A megbízható férfi címmel tart előadást a Férfiak Klubja teltházas Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre. A kép után folytatódik a cikk, további jó olvasást!
 

Hol vagytok férfiak, akik randevúztok, és nem taliztok, előttünk léptek be az étterembe, kihúzzátok nekünk a széket, és velünk valódi szemkontaktust létesítettek az asztal fölött? Egy lovagias férfi egyértelművé teszi, hogy a meghívás költségeit ő állja, tehát a nő a vendége. Vagyis „Az összefuthatnánk valamikor, és bedobhatnánk valamit együtt” férfiatlan kérdésfelvetés. Egy nő kedvesen felajánlja, hogy kifizeti a fogyasztását, egy úriember ezt mégsem fogadja el, boldoggá teszi a nő jelenléte, és megköszöni, hogy csatlakozott hozzá.

A férfiak egy része azt gondolja, hogy nincs már szükség lovagias gesztusokra, hiszen a nők minden szempontból egyenjogúságot akarnak, tehát kapják meg, amire vágynak, ne járjon nekik a megkülönböztetett bánásmód. Az egyenjogúság azonban nem jelenthet egyformaságot. Mert nem lehetünk ugyanolyanok. Mindez megcsonkítja, majd elpusztítja a női karaktert, reakciókat, a nőies szerepviselkedést, és úgy egészében a női mivoltot. A gender elmélet a férfiszerepet, a férfias viselkedési normákat ugyanúgy károsítja. Ha ugyanolyanok vagyunk, elvész a játék öröme. Ha nincs vadász és vad, akkor férfi nő kapcsolódása, és a társkeresés elveszíti dinamikáját, izgalmát, unalmassá, válik, elillan belőle a fűszer, és cseppet sem jelent majd kihívást.

Ugyanakkor gyakran a nők nem kérnek az udvariasságból, az előzékenységből, mert ennek olyan üzenete van számukra, hogy a férfi gyengébbnek tartja őket. Pontosan emiatt sok férfi ma óvatosabb, bátortalanabb a lovagias gesztusokkal. Pedig a nők ugyanúgy vágynak a gondoskodásra, hogy egy stabil párkapcsolat biztonsága hozza meg végül a harmóniát. Szinte mindenre képesek vagyunk férfijelenlét nélkül, végül mégis a nagybetűs Férfi, a férfias, hagyományos értékeket és férfiszerepet képviselő partner dobogtatja meg a szívünket. Aki kinyitja az ajtókat, felsegíti a kabátot, aki kiáll mellettünk, gondoskodik, felelősséget vállal, elköteleződik, döntést hoz, aki nőként bánik velünk és férfiként viselkedik. Egy megbízható, biztonságot nyújtó támaszon a nő lassan megengedi, hogy a férfi rétegről rétegre lebontsa páncélját, hogy újra törékennyé, lággyá, befogadóvá válhasson. Ekkor lesz bátorsága újra gyengéd nőnek lenni, amire egyébként szíve mélyén vágyik is, de ami egyben a kiszolgáltatottság, a ráutaltság érzésével is szorosan összekapcsolódik számára.

Cikkajánló: Ha eltűnik a vágy...

A lovagias férfit meg kell becsülni, és méltatni erőfeszítéseiket, mielőtt egészen eltűnnek a tömegben, éppen a férfias energiákat sugárzó nők miatt. Egy csupa nagybetűs Nő, aki elsősorban ember – olyan, akinek értékrendje van ebben az értékvesztett világban –, nem csak elvárja, hanem engedi is, hogy nőként bánjanak vele. Engedjük a férfiakat udvarolni, és hódolni a hagyományos férfiszerepüknek, ez nem alázat, nem szükségtelen, passzív behódolás. Egy férfi azt szeretné, hogy folyamatosan éreztessük vele, szükség van . Ha a nő bízik benne, és méltányolja erőfeszítéseit, akkor lesz egyre erősebb, így tud egyre többet nyújtani. Engedd őt férfiként viselkedni és ismerd el igyekezetét. A gondoskodás és a tisztelet váljon kölcsönössé. Támasszunk fel együtt egy olyan férfiideált, ami újra férfias vonásokkal rendelkezik: védelmező, határozott, lovagias, felelősségteljes, önfeláldozásra képes és a nehézségekkel valóban megküzd. Mindez nélkülünk, nők nélkül lehetetlen.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Amber Kipp on Unsplash

Flower photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk