Aki lelkileg életképes, az kötődések nélkül sem veszít talajt

Ha a másik felemet keresem, törött darabjaimhoz éppen passzoló embertársamat keresem, aki éppen ott van darabjaira hullva, ahol én, ezért pontosan illeszkedünk. Talán nem vagyok önálló, kiteljesedett személyiség? Kiegészítést keresek? Nem is lennék képes nélküle élni? Ha nem tudok a társam nélkül élni, akkor ő a létfenntartásomhoz nélkülözhetetlen tartozékom lett.

Gyermekkorban semmi nem szilárdítja meg jobban az önértékelést, mint amikor a gyerek alkalmasnak, érdemesnek érzi magát, és büszke lehet arra, hogy valamit egyedül is meg tud csinálni. Egészen kicsi gyermekeknél már megtapasztalhatjuk ezt a csodálatos büszkeség és elégedettség érzést, a gyerek egész lénye kivirágzik! Mert valóban nagyszerű független, különálló lényként, az anyától kissé eltávolodva is életképesnek lenni. Felemelő érzés az anya elengedő szeretetét is megtapasztalni, ő segíti elő elsőként az egyéniség megszületését.

Mit jelent a lelki életképesség? Egy érzelmileg érett személy már nem várja el, hogy „lelki köldökzsinórón” át áramoljon számára az éltető erő és életenergia, érzelmi fizikai komfortjának biztosítása, hanem lelkileg is megáll a saját lábán, támaszték nélkül sem veszít talajt, pszichológiailag is életképes. A döntéseiért maga vállalja a felelősséget, felvállalja konfliktushelyzeteket, képes nemet mondani, nem hibáztat másokat vagy a körülményeket a tetteiért vagy az állapotáért, hanem felelősségteljes felnőttként él. Kialakult saját énhatárai vannak, és saját morális értékrendszere, melyek mellett képes kiállni, kitartani. Egy lelkileg is életképes ember nemcsak kapcsolatok részeként, hanem különálló lényként is látja magát, az önmagával is fel tudja venni a kapcsolatot, tudatosan definiálja saját érzéseit és képes érzelmi állapotát megfelelően a másik elé tárni.

Az érzelmi éretlenségre utaló viselkedésminták a gyerekkorunkból származnak, ott a szüleinkkel való kapcsolatunkban kellett törést átélnünk, ami máig tartó hiányt okoz. Szenvedünk a szeretet, a figyelem, vagy a gondoskodás hiányától, és most titokban abban reménykedünk, hogy talán valaki odakint „megment”, tőle megkaphatjuk az alkalmasság, a szerethetőség érzését, az érzelmi, anyagi komfort lehetőségét, és az új kapcsolat majd emocionális űröket tapaszt be. Éretlen viselkedésre vall, ha valaki folyton másokra hárítja problémáinak megoldását.

Az érett, lelkileg is életképes személyi nem törekszik állandó, amőbapárként együtt lélegző, összefonódó szimbiózisra, nem akarja lényemet eggyé gyúrni a sajátjával, nem kebelez be, és telepszik rám elvárásai súlyával. Egy önmagával állandó harcban álló, nyughatatlan éretlen személyiséggel soha nem születik meg a társszerelem állapota. Minden érzelmi függés eredete a gyermekkorban elszenvedett sérelmek, elhanyagoltság, erőszak intenzív, fájdalmas emlékeiben keresendő. Az ilyen ember tudattalanul is mindig abban reménykedik, hogy majd a kapcsolatai megvédik őt a múltjától, a múlt sérüléseitől. Meggyőződéssel hiszi, hogy egy társ a megoldás minden problémájára, ez sehová sem vezető út. Az ilyen kötelék folytonos érzelmi hullámvasút, és nem hoz megnyugvást, egy korlátokkal és szenvedésekkel megterhelt szerelemben nem lehet kiteljesedni. Az erőt, a tartást, a lelki életképességet kellene látnunk egymásban. A hosszú távon működő párkapcsolatokban nem egy túlszerető, érzelemfüggő, térdre boruló, méltóságát vesztett társat szeretnénk magunk mellett látni, aki egyre csak arra vár, hogy testi-lelki komfortérzetét biztosítsuk. A túlszeretés, az érzelmi függőség megöli a vonzalmat. 

Aki szeretne boldogan élni valakivel, annak meg kell tanulnia boldogan élni egyedül. Persze ne túl sokáig, és ne bezárt szívvel, mert a magány becsontosodhat, hozzászokást eredményez, szomorú életstílussá válhat. Az ideiglenes egyedüllétben elégedetten élni tudó ember tud kapcsolódni önmagához is, megfelelő önismeretre tett szert, megtanult emelt fővel nemet mondani, kilépni a méltatlan helyzetekből. Csak az tudja önmagát szívvel-lélekkel, mélyen átadni, aki elért már egyfajta önállóságot és érzelmi függetlenséget. Csak az tud építő módon függő viszonyba kerülni a társával, aki a saját életét egyedül is irányítani képes.


Cikkajánló: A nők nem kidolgozott férfitestre, vagy sok számjegyű bankszámlára vágynak, hanem egy megbízható férfira
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az érett szerelem magában hordozza a teljességet. Úgy válunk eggyé, hogy mégis megmaradunk kettőnek, nem akarom birtokolni őt, tiszteletben tartom a határait, hagyom, hogy azzá váljon, amivé válhat mellettem. Nem önértékelésem, problémáim félelmeim, komplexusaim, testi-lelki komfortom megoldását, és az örök, konfliktusmentes boldogságot várom el tőle. Hanem megéljük együttlétünk örömét, miközben támogatjuk egymás személyiségének fejlődését. Ilyen az érett szerelem. Egy lelkileg életképes ember onnan is megismerszik, hogy tud nélkülem élni, de nem akar, és ezt a döntést önállóan, tőlem függetlenül hozta meg. Nem vagyok biztonsági kötele, sem védőhálója az élethez, nélkülem nem zuhan le. Egy érzelmileg is felnőtt személynek én a döntése vagyok, és nem az utolsó lehetősége. Méltón csak úgy tudunk egymás mellett állni, ha egyenrangú társak vagyunk, akik önmagukban is életképesek.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Tai's Captures on Unsplash

Andrik Langfield on Unsplash

Wedding photo created by v.ivash - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk