Amikor a nő hallgat…

Mi, nők szeretünk beszélni. Úgy oldjuk a stresszt, hogy otthon is beszélünk róla Nektek, sőt akár egy egész napon át teljesen váratlanul bizonyos időközönként többször „felszakadhat” belőlünk ugyanazon problémakör kielemzésének vágya.

Nem is a megoldásra koncentrálunk, sokkal inkább a probléma kivesézése, kibeszélése érdekel minket, és az e mögött húzódó érzelmek. Nektek, férfiaknak van egy „szellemi kartotékrendszeretek”, ahová félreteszitek és rendezitek a problémákat, elvonultok a „sziklátokra”, hogy megoldjátok azokat. Jaj annak a nőnek, aki követni próbálja oda a férfit, és erőlteti a kommunikációt. Sajnos mi önmagunkból indulunk ki, hiszen hasonló körülmények között éppen segítségre, vigaszra, babusgatásra, támogató szavakra, beszélgetésre volna ilyenkor szükségünk. 

Az a „szikla”, a férfi csendje azonban egyszemélyes jelenlét, azt mutatja, hogy valóban szüksége van egyedül feldolgozni a történteket. A férfinak belső csend, idő kell, és ha elvégezte magában, akkor már megnyugodva, tényszerűen, indulatok nélkül szavakba tudja önteni, ami a lelkét háborgatta.

„…szeretettel meghallgatni őt”

A nő rágódik a problémán, és ennek hangot is ad, feszült élethelyzetekben előbb vagy utóbb beszélgetni akar. A férfinak pedig be kell látnia, hogy amikor a nő feszült, akkor muszáj beszélnie, s neki nincs más dolga, mint szeretettel meghallgatni őt. Amikor egy nő a „mi bajod, szívem” kérdésre úgy válaszol, „semmi”, akkor valójában csak azt szeretné, hogy a férfi tehetségesen olvasson gondolataiban, vagy legalább faggassa még tovább, hogy végre kimondja, mi bántja. Hallgassa meg, ölelje át megnyugtatóan, hogy nincs egyedül, és együtt túljutnak a nehézségeken. Ez mind nagyon szép a hollywoodi filmekben, a valóságban azonban, a hétköznapi férfi olvasatában a „semmi” világos üzenet: hagyj magamra, megoldom egyedül.

Egy nő gyakran várja el, hogy a férfi szavak nélkül megérezze rejtett, ki nem mondott elvárásait, vágyait, kívánalmait. A férfi ilyenkor jogosan vágja a nő fejéhez, hogy ő nem gondolatolvasó. És milyen igaza van. Ugyanis egy férfi nem érti az elejtett célzásokat, azok csak idegesítik, frusztrálják őt, ő közvetlen módon kommunikál, ha a nő akar valamit, és ha problémája van, akkor ki kell mondania.

A némaság nem egyenlő a harmóniával!

Ha a nő szeret akkor a párkapcsolati nemtetszéseit is szavakba önti. Akkor sír, kiabál, hisztizik, panaszkodik, kérdőre von, magyarázatot vár, és gondolkodás nélkül a férfira borítja a „sérelemzuhatagot”. Ha szeret, akkor nem burkolózik némaságba, és nem engedi, hogy az értetlenség kommunikációmentes, különálló „gyűlöletszigetekre” sodorja a két embert, akik valaha fontosak voltak egymás számára. A némaság nem egyenlő a harmóniával.

Ha a nő szeret, akkor nem csak fizikailag van jelen, hanem átadja és megadja magát, minden sejtjével benne lélegzik abban a kötelékben, mert fontos, mert számít, mert megéri, és mert változni és változtatni akar. Ha udvariasan végig hallgatja a férfiszónoklatot, majd elvonul, akkor csak viselkedik. Akkor már nem fontos az a férfi.

Ha a nő szeret, akkor nem érdekli, hogy a másik majd belefullad az érzelemlavinába, hogy a pokolba kívánja őt, hogy gyűlöli és szereti egyszerre, hogy felemészti a héjanász kapcsolat. A nő számára ez az egyetlen ösztönös, járható út. Ha egy nő nem beszél, akkor magába fordul és saját maga világában él, így próbál időt nyerni, túlélni. Akkor már nem analizálja a kapcsolatot, ki mit szúrt el a múltban. Akkor talán már szökési terveken töri a fejét, és a búcsú szövegét fogalmazza. És ha egy nő nem beszél, akkor lehet, hogy titkos külső kapcsolatok sikátoros zsákutcájában már egy másik férfi ragyogtatja.

Minden kapcsolat addig tart, amíg ketten éltetik és működtetik, de amikor a nő már nem osztja meg az érzéseit, akkor lemondott a kapcsolat megjavításáról, és hagyja magától kimúlni. Az érzések lassan kihűlnek, a kapcsolatot besötétíti a közöny csendje, és ha beállt a csend, a nő készen áll elengedni a férfit. Talán még vele marad, sajnálatból, időhúzásból, vagy gyávaságból, de nem több mint egy mellette vegetáló, mindennapi rutinját gépiesen elvégző test, aki néha semmiségekről kommunikál.

Az odafigyelés művészete

Hogyan gyógyíthatjuk a párkapcsolati problémákat? Beszéddel, és még több beszéddel. Értelmes, emberi, megoldásra törekvő, elfogadó kommunikációval. Az odafigyelés művészetét kellene elsajátítani, mert a kommunikáció nem zsákutca, és nem lehet egyoldalú. Én, én, én – hajtogatjuk bőszen, és közben nem számít, hogy a „telefonvonal” végén mit próbál közvetíteni a másik. Végig sem hallgatjuk, meg sem halljuk, túlságosan el vagyunk foglalva saját magunkkal, pedig sokkal többet tanulhatunk és nyerhetünk azokból a pillanatokból, amikor a másikra figyelünk.

Cikkajánló: A nő olyan férfi mellett marad, akit tisztel, és akit hitelesnek tart
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Kedves Férfiak, amikor egy nő tartósan hallgat, már nem vár figyelmet és vigasztalást. Már nem akar elemezni, kibeszélni, panaszkodni, sírni, hisztizni, ügyesen, vagy ügyetlenül konfliktust kezelni. Nem egyoldalú, választ sem váró szónoklatra, dominanciát hangsúlyozó kioktatásra van szükség, hanem odaforduló figyelemre, őszintén egymásnak szegezett szavakra, és arra, hogy egyformán, tégláról, téglára bontsuk le az „egofalunkat”. Ne hagyjuk, hogy elfogyjon a beszéd, a könny és a hang, mert a némaság nem egyenlő a harmóniával.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: manseok via Pixabay.com

StarFlames via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2018. május 26 08:42
    A kérdés csak az, hogy mit és milyen indulattal beszél valaki. Minden beszédet a tartalma és a mögötte rejlő szándék minősít. Minden beszédnek az erkölcsi minősége attól függ, hogy mi hangzik el, és mi célból mondja azt az illető. Mindnyájan tudjuk, hogy a beszédet lehet jóra és gonoszra is használni. Megható személyes tapasztalataim vannak arról, hogy életem egy-egy nehéz helyzetében egy-egy szívből jövő igaz mondat, néha csupán néhány szó hogy meg tudott vigasztalni, bátorítani, új életkedvet adni, vagy inteni, valami hamisságot leleplezni, és az életemet újra jó irányba fordítani. A Biblia azt mondja: "Ami kijön az ember szájából, az a szívből származik, és ez teszi tisztátalanná az embert." A beszéd forrása az ember szíve. Az a belső műhely, ahol megszületnek a gondolatok, az érzések, az elhatározások és a döntések. Ami az ember szívében van, az jön ki a száján. A szív és a száj közvetlen összeköttetésben van, éppen úgy, mint a közlekedőedények. Egy ideig lehet színlelni valamit beszéddel, de az élet kritikus helyzeteiben mindig kiderül, hogy mi van valójában valakinek a szívében. Mert amivel tele van a szíve, az jön ki a száján. mert mindig a szív teljességéből szól a szánk ... Sok beszédnek sok az alja, mondja a mondás, nem árt ezt is megjegyezni !
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk