Amikor a nő megpróbálja megváltoztatni a férfit, akkor legtöbbször éppen az a szeretetteli bizalom és elfogadás hiányzik

Csak olyan kapcsolatban van bátorságunk konfrontálódni, amelyben biztonságban vagyunk. A konfrontáció jelzi a biztonságot, meg merjük mutatni „tökéletlenségünket”, a másiktól eltérő véleményünket, anélkül, hogy attól félnénk, megbántjuk a másikat, vagy elveszítjük elfogadását és szeretetét. Egy tisztázó beszélgetés alapja az érzelmi biztonság, hogy ebben a kapcsolatban vállalhatom önmagam, kiállhatok magamért, mondhatok nemet is, mert tudom, hogy a vitánk épít, a fejlődésünk része, és végül letisztázást, feloldást, megnyugvást hoz.

Sok férfi nem érti önmagát sem, nehezen bánik a saját érzéseivel. Még sokkolóbb a társa érzéseivel találkozni és megérteni azokat. Tehetetlennek érezheti magát, megijesztheti, elrettentheti az „érzelemlavina”. Tehetetlennek, de felelősnek is érzi magát, most hogyan kezelje ezt a helyzetet, ami bénítólag hat rá? Itt fontos a nő hozzáállása, aki nem várja el a gondolatolvasást, hanem megfogalmazza, mi esne jól neki ebben a helyzetben. Sokszor egy ölelés is elég ilyenkor a megértés, az empátia kifejezésére.

Sok pár annyi sérelmet halmozott egymásra, vagy söpört a szőnyeg alá, hogy egyre nehezebbé, idegőrlőbbé válik a beszélgetés, mert a veszekedés mint egy időzített bomba már bármilyen témától berobban. Sok férfi számol be arról, hogy már félnek kettesben maradni, mert akkor beszélgetni kell, a kirobbanó veszekedéseket meg nem lehet elviselni. A beszélgetés ne legyen egyenlő a felgyülemlett feszültség ventilálásával, ez nem megoldásra törekvés, ennyi erővel akár egy bokszzsákot is püfölhetünk. Nőként ne elégedjünk meg egy „nem tudommal”; a nem tudom nagyon gyakran azt jelenti: nem merem. Mert már régóta hatalmi harcok hadszíntere a kapcsolat, amelyben mindenki a saját igazát hajtja, pedig csak annyit kellene kimondani, jobban szeretlek az igazamnál. Egy ilyen háborúban a férfi könnyen elveszíti a késztetést, hogy megnyíljon, mert úgysem hallják meg a szavát.

Egy férfit sokkal könnyebb megtanítani figyelmesen, értőn hallgatni, mint rávenni arra, hogy feltárulkozzon. A nő sokban segítheti abban a férfit, hogy megnyíljon és visszajelzést adjon, ehhez azonban neki magának is meg kell tanulnia igazán beszélgetni, és egy elfogadó, érzelmileg biztonságos közeget nyújtani. Nem vádaskodni, kritizálni, a múltat felemlegetni, elvárni, kifakadni, dacolni, vagy megsértődni. Miért nem beszél a férfi? A nők mindig, minden esetben, így egy hibátlanul, harmonikusan működő kapcsolat alatt is sokkal intenzívebb érzelmi életet élnek. Számukra a kommunikáció a kapcsolódás egyik eszköze, közvetlenebb hozzáférésük van az érzelmekhez. Előfordul, hogy az induló kapcsolatban a férfi is nyílt és önfeltáró, szívesen és rendszeresen beszélgetnek a párok, ez idővel azonban elsikkad. Sok panasz érkezik a párkapcsolatokból, hogy a férfit nem lehet szóra bírni, nem beszél, érzelmileg és fizikailag is kivonódik a helyzetekből. Ehhez hozzájárul az, hogy mit hozott a férfi otthonról, mert az érzelmek megfelelő kifejezésére sokszor nincs minta. Ha mégis bármire van minta, az az érzelmek elhárítása, a kivonulás a helyzetből, az elkerülő magatartás, a csend. És mondhatjuk, a férfiak is bezárkóznak idővel, ha őszinteségükre a nő számonkéréssel, gyanúsítgatással, utasítgatással, kritikával, váddal, veszekedéssel reagál. Sajnos ezzel könnyen megtaníthatjuk a férfit arra, hogy nem érdemes őszintének, önfeltárónak lenni, jobb elcsendesedni, hallgatni, vagy szépíteni az igazságon. Amikor a nő megpróbálja megváltoztatni a férfit, akkor legtöbbször éppen az a szeretetteli bizalom és elfogadás hiányzik, amelyre szüksége lenne ahhoz, hogy magától megváltozzon. Fejlődjön, akarjon jobbá válni a kapcsolatért, mert fontos, mert számít.

A romboló vitákat azzal kerülhetjük el, ha sosem feledjük: a társunk nem arra figyel, amit mondunk, hanem arra, ahogyan. Két ember robbantja ki, de megállításához egy is elég.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: People photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk