Csak bevallott titkainkkal horgonyzunk le mélyen a másik lelkében

Ahol nincs őszinteség, ott valódi szeretet sincs. A megtévesztéssel, hazugsággal, elkendőzéssel kapcsolatunk megreked, nem fejlődik, a bizalom sérül, majd teljesen eltörik…

Ahol nincs őszinteség, ott valódi szeretet sincs. A megtévesztéssel, hazugsággal, elkendőzéssel kapcsolatunk megreked, nem fejlődik, a bizalom sérül, majd teljesen eltörik. A kötelékünknek így nincs értelme, nincs célja, teherré válik, hatalmi harc, belülről feszítő, kimondatlan szitokszavak, éles felszólító mondatok, számonkérések, folytonos ellenőrzés, bizalmatlanság lengik majd át, ami végül közönnyé csontosodik. Ahol nincs őszinteség, ott a legfontosabb, legértékesebb emberi kapcsolatok, szeretetkapcsolatok vesznek a semmibe.

Az őszinteség azt jelenti, hogy kezdettől fogva és mindvégig van bátorságunk vállalni hibáinkat, félelmeinket, sérüléseinket, múltunkat, gyökereinket, kudarcainkat, önmagunkat. Lecsupaszított lélekkel, semmit sem rejtve érkezünk meg egymás elé, ám mégsem leszünk egészen nyitott könyv a másik számára, nem akarjuk egymás történelmét újra és újra kielemezni, nem várunk magyarázkodást, és nem ítélünk meg.

„Csak bevallott titkainkkal horgonyzunk le mélyen a másik lelkében” – az idézet Bodor Pál erdélyi magyar költő, írótól származik. Aki leteszi végre súlyos érzelmi csomagjait a küszöbön, és engedi belőle kipakolni az összes kudarcot, szívfájdalmat és múltban szerzett sérülést, őt minden nap egyre közelebb engedhetjük, neki elegendő helyet kell hagynunk, hogy leüljön az asztalunknál. Ami volt, az kizárólag már csak a fejünkben él, és a mindenfélével teletömött csomagban, amit húzunk-vonunk, és képtelenek vagyunk letenni. A múlt történéseinek megértéséhez, feldolgozásához és elengedéséhez mély belső igényre, döntésre és egyedül megtett önismereti utakra van szükség, hogy meg tudjunk bocsátani önmagunknak is. Ha ez megtörtént, olyan ember mellett dönts, aki szeretettel segít kicsomagolni a léleknyomorítót, a felejteni valót. És a sokadik együtt ébredésünkkor egyszer csak rádöbbenünk, hogy könnyű lett a szívünk, a korábban lélegezni sem hagyó múlt emlékei maguktól elégtek, megsemmisültek. Mondd ki, ami voltál: ez voltam, ezt tettem, így bánt el velem az élet, és már tisztán látok, hol rontottam el, hogy nekem is benne volt a kezem, bűnrészes voltam az életem félresiklásánál. Kár az időt olyanra vesztegetni, aki az idő múlásával is képtelen kimondani ezeket a szavakat.

Mindannyian érett érzelmekre vágyunk, amelyekben biztonság, bizalom és otthonosság van, amelyekben letehetjük a múltcsomagot. Mindannyian ilyen őszinte, maszkok nélküli, kitakart arcú szerelemre vágyunk. Mégis, már az induló kapcsolatokban az őszinte, tiszta, világos szavak hiányoznak leginkább. Félünk megnyílni, óvatos közeledéseinket átjárja a bizonytalanság. Pedig ideje lenne végre álarcok nélkül, szelíden, de határozottan vállalni, akik vagyunk, kimondani, amire vágyunk, amit keresünk, és nem azon aggódni, hogy a másik majd hanyatt homlok menekül az „érzelemlavina” elől. Aki ugyanazt akarja, aki elkötelezettségre, társra, otthonra vágyik, az soha nem fog megriadni az őszinteségtől. Aki pedig nem akart maradni, annak inkább hálával tartozunk, hiszen lehetővé tette az utat azok számára, akik felé végre szívet nyithatunk. Mégis, a rengeteg időhúzó felszínességgel ahelyett, hogy meggyógyítanánk, még sérültebbé tesszük egymást. Ne bújjon meg a kétség, minden egyes találkozásban. Ne legyünk egymásnak sebgyógyító, időrabló, vagy önbizalom-izmosító megállóhelyek, ahonnan bármikor tovább léphetünk egy másik, ígéretesebb lehetőség kedvéért.

Egy, őszinteségen alapuló kapcsolatban lelki és testi komfortérzetet élünk meg együtt. Igazi énünket mutatjuk, nincs bilincs a nyelvünkön, magabiztosan, bátran konfrontálódunk, osztjuk meg negatív érzéseinket. Lehetünk erősek, de időnként nyugodtan elgyengülhetünk, kimutathatjuk bizonytalanságunkat, megoszthatjuk problémáinkat, tudva, hogy a másiktól feltétlen érzelmi támogatásra számíthatunk.

Cikkajánló: Nincs vonzóbb egy önelfogadó, boldog nőnél, aki biztonságban és szeretve érzi magát a férfi mellett

Az őszinteség azt jelenti, hogy a párkapcsolatunkban is van bátorságunk vállalni hibáinkat, félelmeinket, sérüléseinket, múltunkat, gyökereinket, kudarcainkat, egyszóval önmagunkat. Tiszteletben tartjuk a másik kéréseit, tekintettel vagyunk egymás igényeire, képesek vagyunk megnyílni, és legmélyebb félelmeinket, vívódásainkat egymással megosztani. Egymás iránti teljes elkötelezettségben élő emberek közt semmi nem lehet tabutéma. A feszélyezettségnek, elkendőzésnek nincs helye közöttünk, létezzünk együtt egy mindig megújuló, fejlődő, őszinte kötelékben, melyben önmagunkhoz ugyanúgy megérkezünk. Csak egy mély bizalmon alapuló, érett társszerelemben élhetjük meg a szeretet, az összetartozás, a biztonság valódiságát.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Tú Anh képe a Pixabay -en. 

Vince Fleming on Unsplash

Priscilla Du Preez on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk