Egy férfi akkor veszít talajt, ha senkinek nincsen szüksége arra, amit ő adni tud

Nincs senki, akiről gondoskodhat, akivel megoszthatja sikerélményeit, megnyert, vagy elvesztett csatáit. Akkor nincs létjogosultsága a férfias tetteknek, nincs értelme harcolni, megvédeni, fejlett igazságérzetnek hangot adni, felvértezve útnak indulni. Mindez mit sem ér számára, ha nincs ott a Nő, aki megbízik benne, és aki mellett, akiért jobb emberré válhat. Akkor tud teremteni és jobbá válni egy férfi, ha a háta mögött van egy biztonságos és fontos bizalmi vonal: a nő elismerő szeretete.

A férfiak többsége szeret gondoskodni, de nem olyasvalakiről, akiről gondoskodni „kell”. Akkor tudnak minél többet adni, ha azt nem kényszerből, hanem szabad akaratukból tehetik. Mindaddig szívesen teszik, amíg a nő látja, kifejezi és megbecsüli, amit a férfi nyújtani tud. A nő akkor boldog, ha a férfi magabiztos, felelősségteljes, és azt nyújtja, amitől ő szeretve érzi magát. A férfit az teszi boldoggá, ha a nő felnéz rá, értékeli és tiszteli őt, és szintén azt nyújtja, amitől ő (a férfi) szeretve, megbecsülve érzi magát. Ha a férfi érzi, hogy szükség van rá, nő az önbizalma, céltudatossá, felelősségteljessé válik, és ez a kapcsolódás a legelőnyösebb lelki erőforrásait fogja felszínre hozni: elkötelezettség, felelősségvállalás, önbizalom, szenvedély, kitartás, kedvesség, odaadás, empátia.

Ahhoz, hogy a férfi jobb társnak érezze magát, szüksége van a lehetőségre, hogy tehessen a szeretett nőért. Elkötelezettsége nem azon múlik, hogy a nő mit tesz érte, hanem sokkal inkább azon, hogy ő, a férfi mit akar megtenni, vagyis a kapcsolat hatására milyen emberré válik. Amikor a mindennapokban felajánlja a segítségét bármilyen gyakorlatias dologban, akkor azt tudattalanul azért teszi, hogy jobb társ legyen, a nő pedig csupán annyit tehet, hogy engedi őt jobbá válni. Még akkor sem utasítja el a férfisegítséget, ha ő maga is képes a feladatok megoldására. A férfi a párkapcsolatban határozott, magabiztos társ akar lenni, aki védelmez, gondoskodik, teremt, az ilyen férfihoz a legjobb tartozni.

Olyan nő mellett köteleződik el, aki őt nem lehúzza, hanem emeli. Aki látja a hibáit, de nem hagyja azokat rá, nem keres mentséget a gyengeségeire, botlásaira. Olyan nő mellett marad, aki nem a cinkosa a passzivitásban, az ígéret megszegésben, a tétlenségben, hanem mindig sokkal feljebb, és sokkal messzebbre néz, és kimondva, vagy kimondatlanul üzeni, hogy változzon, legyen jobb, több, lépjen feljebb önmagánál.

A férfiak többsége még mindig hagyományos párkapcsolati szerepekben gondolkodik. Nem azért akarnak gondoskodni, hogy a nő gyengeségét hangsúlyozzák, hanem éppen ellenkezőleg: férfias erőt mutatnak, és azt a fajta fontos felelősséget, hogy törődnek a szeretett emberek érzelmi és fizikai komfortjával. Ugyanakkor gyakran a nők nem kérnek a lovagiasságból, az előzékenységből, mert ennek olyan üzenete van számukra, hogy a férfi gyengébbnek tartja őket. Pontosan emiatt sok férfi ma félénknek tűnik, óvatosabb, bátortalanabb a férfias gesztusokkal. Pedig a nők ugyanúgy vágynak a gondoskodásra, hogy egy stabil párkapcsolat biztonsága hozza meg végül a harmóniát. Egy megbízható, biztonságot nyújtó férfi igazi jelenlétével a nő lassan megengedi, hogy rétegről rétegre lebontsák páncélját, hogy újra törékennyé, lággyá, befogadóvá válhasson. Ekkor lesz bátorsága újra gyengéd nőnek lenni, amire egyébként szíve mélyén vágyik is. 

Egy férfi azt szeretné, hogy folyamatosan éreztessük vele, szükség van rá. Ha a nő bízik benne, és méltányolja erőfeszítéseit, akkor lesz egyre erősebb, és így tud egyre többet nyújtani. Ne csak várjuk, hanem engedjük is őt férfiként viselkedni és ismerjük el igyekezetét.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: Coffee photo created by kroshka__nastya - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk