Egy jó társ biztonságban kell legyen ahhoz, hogy biztonságot tudjon adni!

Az első és legfontosabb az érzelmi biztonság megélése. Az érzelmi biztonság azt jelenti, hogy a társam megért, elfogad és érzelmileg támogat.

Amikor egy nő zaklatott, vagy kétségbeesett, akkor fokozottabban vágyik arra, hogy érezze, nincs egyedül. A szerelem és a törődés legfontosabb bizonyítéka ilyenkor a férfi odaforduló, empatikus figyelme. Megérteni akar, és nem egyoldalú szónoklatokkal kijavítani, kioktatni, vagy megcáfolni. És ami legfontosabb: nem kényszeredetten, fújtatva cipeli a kapcsolatot, hanem előre visz, és támogat, elbír, a szó szoros, és átvitt értelmében. Elbírja a nőt, ha szenved, ha sír, ha örül, ha boldog, és nem menekül el.

A legtöbb krízist átélő kapcsolatból a figyelem hiányzik…

Pedig a figyelmen keresztül lehet a legkönnyebben megadni az érzelmi biztonságot. A figyelem jelenlétet jelent: aki szeret, az jelen van. Tud, ismer, figyel, megjegyez, együtt lélegzik a másikkal, és nem csupán társ, barát és szerető, hanem a másiknak minden szerette, és jóakarója egy személyben. Aki jelen van, az tudja, hogy a társa esendő ember, és nem idealizált, tévedhetetlen istenség, nem dicsfénnyel övezett alak, sem elvárásoknak görcsösen megfelelni akaró, mindig simulékony lény. Aki igazán jelen van, az nem ül a másik ember lelkére, és nem nyomorítja meg érzelmileg. Az érzelmi biztonság nem azt jelenti, hogy a társam lelki mankója, szeretettankjának állandó készenlétben álló, kiapadhatatlan újratöltője, létfenntartásának nélkülözhetetlen tartozéka vagyok.

Aki érzelmi biztonságot képes adni, az ő maga is biztonságban van. Ismer és ért, mert figyel, tanulmányoz és megjegyez, észleli szükségleteimet, vágyaimat, és én az övéit. Nem kell bármilyen hamisan csillogó, felállított eszményképekhez igazodnunk, nem farigcsáljuk egymás személyiségét a saját esztelen normáink szerint, nem idealizálunk.

Akire figyelnek, az tudja, hogy ő fontos, szerethető, és alkalmas, törődnek vele

Mi nők minden nap igényeljük a szeretet megnyilvánulásait, folyamatosan bizonyítékot kell kapnunk arról, hogy szeretve vagyunk. Egészen egyszerűen működünk: folyton a férfi szívének királynői akarunk lenni. Állandó figyelemre, minőségi időre, elismerésre, pozitív visszacsatolásra, bókra, testi és lelki kényeztetésre vágyunk. Folyamatosan a ránk irányuló  „vadászösztönt” vágyjuk, hogy az imádott férfiban ne hunyjon ki a szenvedély, hogy éreztesse, és kimondja: kellesz nekem. Azt az imádatot, ragyogtatást keressük, ami időnkénti gyengülő női önbizalmunkat újra egyenesbe hozza. Olyan férfira vágyunk, akivel érezzük a nőt önmagunkban, és aki még inkább felszínre hozza ezt az izgalmas, sziporkázó énünket. A nő is akkor ragyog leginkább, ha feminin szerepeiben csilloghat, ez az ősi gén van belénk kódolva. Meg kell élnünk a nőiesség minden fokozatát, és olyan férfira vágyunk, akinek jelenléte, inspiráló szerelme mindezt még inkább felszínre tudja hozni bennünk.

Mit jelent az érzelmi biztonság a férfi számára?

Neki folyamatosan éreznie kell, hogy szükség van rá. Úgy lehet leginkább ösztönözni, hogy elismerjük és értékeljük erőfeszítéseit, férfias tetteit, megnyert csatáit. Úgy lesz egyre erősebb, ha a szeretett nő bízik benne és méltányolja igyekezetét. Így érzi majd magát biztonságban. A férfi tiszteletre vágyik. Nem is kérdés, hogy neki kell először tiszteletreméltóvá válni, hogy a nő igazán férfiként tekinthessen rá. A nő tisztelete nem jelent hajbókolást és feltétlen együtt gondolkodást, számára a tisztelet egyenlő a szeretettel, ez az egyik legszebb ösztönös érzés. Egy férfi biztonságos, megszokott hátországra, meleg otthonra vágyik. Olyanra, ahol jelképesen levetheti a páncélját, ahol nem kell már az anyagi világ hiénáival harcolni, nyerni, veszíteni, eltévelyedni és újra rátalálni a helyes útra. Ahol kipihenheti a negatív, ártó hatásokat és ahonnan új utakra tud indulni. Ahol esetenként magánya, belső csendje lehet, mert neki is szüksége van magában elvégezni, feldolgozni a történéseket. Ehhez belső csend és idő kell. Ha elvégezte magában, akkor már megnyugodva, tényszerűen, indulatok nélkül szavakba tudja önteni, ami a lelkét háborgatta.

Egy jó társ tehát „elhiteti” a férfival, hogy ő kiválóan teljesít. A leggondoskodóbb férj, a legjobb szerető, törődő és figyelmes apa, és ha ezt a visszajelzést kapja a férfi, mondhatjuk, hogy megnyugszik, és életszerepeiben díszeleg, tehát hagyományos értelemben biztonságban lesz, vagyis az önbecsülése, a pozitív önértékelése a helyén van.

Egy jó társ is biztonságban kell legyen ahhoz, hogy biztonságot tudjon adni

A nőnek kell, hogy legyen önbecsülése, egészséges önértékelése. Nem kell, hogy behódoljon, csak egyszerűen legyen jelen, figyeljen a férfira. Legyen neki is saját élettere, örömöt hozó, lelkesítő munkája, és privát tevékenységei, melyek során feltöltődik. Megelégedettséget és boldogságot hozó saját autonóm, női birodalma van, ezért nem tapad, nem támaszkodik, és nem válik energiarablóvá, hanem egyenrangú, inspiráló társ marad, akár egy életen át. Ha a nőnek az érinthetetlen, megbonthatatlan közös életen túl van saját kis élettere, akkor a férfinak is lesz egy sajátja. A megfelelő élettér pedig nagyon fontos része a férfibiztonságnak.

Cikkajánló: A házaspárok már nem csókolóznak?

Az érzelmi biztonságot nyújtó férfi az igazán erős férfi. A megnyugvás érzése mindennél erősebb, hogy együtt minden rendben van és rendben is lesz. Nőként széteshetek, hullámozhatok, lehetek esendő, lehetek gyenge, lehetek az, aki, vagyok, ha megfordul a világ, akkor is biztonságban leszek az ő erős karjai között. Az érzelmi biztonság menedékében nem kell, hogy faggasson, vagy gondolatolvasó legyen, és nincs szükség „az ugye megmondtam” kezdetű, fölösleges megnyilvánulásokra sem. Ettől erőre kapok, láthatatlan energiából töltődőm, hogy később legyen miből adnom, amikor neki van szüksége az én erőmre.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: 7000920 on Pixabay.com

StockSnap on Pixabay.com

bdcbethebest on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2018. május 14 13:02
    Nagyon érdekelne, hogy annak a "jó társnak, akinek biztonságban kell lennie" ahhoz, hogy biztonságot tudjon adni, honnan kell megszereznie azt az emlegetett biztonságot ? Mi van abban az esetben, ha nem csak a nő, hanem a férfi ember is zaklatott, vagy kétségbeesett ? Honnan legyen az embernek érzelmi biztonsága, mikor láthatóan tapasztaljuk az életünk során, hogy a biztonságunk olyan ami ma van, holnap nincs ? A Biblia az tanácsolja a nőként szétesőknek, a hullámzóan esendőknek, hogy "Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket." (Máté 11,28 ) Éljünk a hívással bátran, nem lesz részünk csalódásban !
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk