Egy konfliktusmentes kapcsolat nem erős, hanem inkább felszínes

Ahol soha nincs semmilyen konfliktus, ott egyikőnk feladta önmagát. A konfliktus nem valami rossz, ördögtől való ártalom, nem azt jelenti, hogy kapcsolatunk végérvényesen megromlott, és nem marad más kiút számunkra, mint a szakítás. Inkább visszajelzés, azt mutatja, hogy egyikőnk sem adta fel önmagát, szempontjait, igényeit, szükségleteit, és ezeknek van bátorsága megfelelően hangot adni. Ahol egy napról napra növekvő, elfojtott, szőnyeg alá söpört konfliktushalom tetején üldögélünk, szótlanul, egymásnak hátat fordítva, ott lelkünk mélyén tudjuk, hogy itt a vége, eddig tartott a kapcsolatunk.

A hosszú távú szerelem, a boldog kapcsolatok titka nem a konfliktusmentes élet. Az elfojtott feszültség ott bujkál majd minden „jó reggeltben”, „jó éjszakátban”, minden mozdulatban, és minden látszólag ártalmatlan megnyilvánulásban. Aki semmit nem mond a másiknak legbensőbb gondolatairól, félelmeiről, vívódásairól, vágyairól, negatív, vagy pozitív érzéseiről, szakadékot von a kapcsolatban. Ha nem beszélünk, az hosszú távon kétséget, bizonytalanságot, gyanút, szorongást kelt. Boldogok lehetnénk együtt, de mégis elköszönünk egymástól a rossz kommunikáció miatt.

Sokan azt gondolják, a konfliktus és romboló veszekedés ugyanaz a fogalom, pedig a konfliktus két világ konfrontációja, a veszekedés pedig destruktív, hatalmunk fitogtatása, hatalomszerzési vágy a másik felett. A konfliktus jelenléte fontos. Ez jelzi a biztonságot, hogy van bátorságunk megmutatni sebezhetőségünket, tökéletlenségünket, a másiktól eltérő véleményünket, anélkül, hogy attól félnénk, megbántjuk a másikat, vagy elveszítjük elfogadását és szeretetét. Egy őszinte és mély kötődés felszínre hozza a maszkok nélküli, tökéletlen, esendő embert, mert mindannyian azok vagyunk. Egy konfliktus alapja tehát az érzelmi biztonság, hogy ebben a kapcsolatban őszintén, szerepek nélkül vállalhatom önmagam, kiállhatok magamért, mondhatok nemet is, mert tudom, hogy a vitánk épít, a fejlődésünk része, és végül letisztázást, feloldást, megnyugvást hoz. A konfliktusoktól és azok megfelelő kezelésétől lesz a kapcsolatunk hiteles, életszerű és élettel teli, nem próbálunk egy tökéletesen működő látszatot beállítani a külvilág felé. Nem élünk kényszerű csendben, tagadásban, álnyugalomban, álboldogságban, nem leszünk a szőnyeg alá söprés, az elodázás művészei, nem kényszerítjük egymásra sem azt a hiedelmet, hogy ha nem beszélünk róla, akkor a probléma nem létezik.

Egy konfliktusmentes kapcsolat nem erős, hanem inkább felszínes. Ahol soha nincs semmilyen konfliktus, ott mélység sincs. Ahol csak felszínes és kulturált szerepviselkedés zajlik, és soha nem adnak visszajelzést egymásnak érzelmi állapotukról, ott lassan beáll a csend. A párkapcsolat legnagyobb ellensége pedig a csend, a megfagyott, dermedt, üres, felszínes kommunikáció. Egy jó, konstruktív vita elsodorja a rossz, betokosodott rutinokat, kiszellőzteti a kapcsolatot, életet, friss levegőt visz bele. Célja a probléma jelzése, és a szándék, hogy mindkettőnknek változni kell a fejlődés érdekében.

A vitának szabályai vannak. Az egyik legfontosabb: egymás meghallgatása kritika, vádaskodás és félbeszakítás nélkül. Amikor egyikünk beszél, a másik értő figyelemmel hallgatja, majd félbeszakítás nélkül neki is joga van válaszolni. Ha bizonytalanságomat, sérelmemet elismerik, validálják, akkor érzem, nem vagyok egyedül, számítok, fontos vagyok, hiszen a másik itt van, jelen van, foglalkozik a problémámmal, érzelmi válaszkészséget mutat. Megtörténhet kapcsolatunkban az érzelmi nagytakarítás, érezni fogjuk a megnyugvást, a feloldást, a megkönnyebbülést.

Mi kell a megfelelő konfliktuskezeléshez?

Megfelelő szintű önismeret, önszeretet, önbecsülés, mert csak így tudjuk egymás énhatárait, autonóm személyiségét is tisztelni. Az egymás felé kimutatott tisztelet azt jelenti, hogy mindketten esendő emberek vagyunk, lehetünk gyengék, tévedhetünk, követhetünk el hibákat, de ezt mégis anélkül tesszük, hogy egymás emberi méltóságát valaha is semmibe vennénk. Másrészt, mindenkinek kell, hogy legyen egészséges önbecsülése, hogy ne engedje magát lábtörlővé tenni, legyen képes határokat húzni, nemet mondani,

Érzelmi válaszkészség, figyelem, jelenlét, érzelmi bevonódás. Ha ez megvan mindkettőnkben, megteremti a bizalmat, a lehetőségét annak, hogy igazán közel érezzük magunkat a másikhoz.

Empátia, elfogadás. Az empátia értő hallgatást is jelent, ilyenkor pontosan az empátia eszközével belépek a társam világába, belebújok a bőrébe, az ő szemével tekintek életünk aspektusaira, magamat teszem félre arra az időre.

A bocsánatkérés és megbocsátás képessége. A megfelelő, őszinte bocsánatkérés és megbocsátás óriási lehetőség kapcsolataink sebeinek gyógyítására, amivel élnünk kell. Lebontja a sérelem, a düh és az elégtétel vágyának falait, és ezzel megnyílik az út a bizalom helyreállítására.

A negatív minősítések, vádaskodások kerülése. Nem őt bírálom, hanem a viselkedését kifogásolom. Csak a cselekedetét helytelenítem, és nem a személyében sértem meg, ez fontos különbség. A sértő szándékú kritika, verbális agresszió, személyeskedés, a másik érzékeny pontjainak állandó feszegetése feszültséghez, sértődéshez, eltávolodáshoz, érzelmi falakhoz vezetnek.

Az emberi kapcsolatok természetes velejárója a konfliktus. Ez lehet zsákutcába futó hatalmi harcok és romboló viták forrása. És lehet tiszta, szeretetalapú kommunikáció, ami fontos lehetőség a fejlődésre, mert megerősít abban, hogy képesek vagyunk feloldani kapcsolatunk nehézségeit.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: Couple arguing photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk