Egymás békéje kell, hogy legyünk – Dominanciaharc a párkapcsolatban

Aki számára a győzelem fontosabb a szeretetnél, az ne készüljön harmonikus életközösségre. A párkapcsolati harmónia azt is jelenti, hogy nem kényszeredetten cipeljük a kapcsolatunkat, hanem elbírjuk egymást a szó átvitt értelmében: folyamatosan emeljük, előre visszük, támogatjuk egymást, így haladunk, fejlődünk, így leszünk közösen úton…

Aki számára a győzelem fontosabb a szeretetnél, az ne készüljön harmonikus életközösségre. A párkapcsolati harmónia azt is jelenti, hogy nem kényszeredetten cipeljük a kapcsolatunkat, hanem elbírjuk egymást a szó átvitt értelmében: folyamatosan emeljük, előre visszük, támogatjuk egymást, így haladunk, fejlődünk, így leszünk közösen úton. Elbírjuk a másikat,  és nem csak akkor, ha minden körülmény ideális, problémamentes és könnyed, akkor is tartjuk, előre visszük egymást, ha ő szenved, ha sír, ha szorong, ha megreked, ha lemarad, ha dühös, ha ideiglenesen elfordul; nem csomagolunk vagy menekülünk el.

Aki igazán szeret, az veled együtt akar odaérni

Konfliktushelyzetben egyedül és kizárólag a tisztelet segít, hogy elfogadjuk a különbözőségeket, elismerjük a másik erősségeiből fakadó erényeket, és elnézők vagyunk a gyengeségekkel. Nem hánytorgatunk fel folyton régmúlt sérelmeket, a pozitív megerősítés, az elismerő szavak ösztönöznek, előre lendítenek. Ha valaki a másiktól változást vár el, akkor erre ő csak akkor lesz képes, ha biztosan érzi: társa a ragaszkodáson túl értékeli és elismeri őt. Nem fog mindig mindennel egyetérteni, de ő az, aki ott lesz, és támogat. Nem tekint versenytársnak, nem akar legyőzni, az igazát hajtogatni, minden áron dominálni. Aki igazán szeret, az veled együtt akar odaérni. Őszintén tegyük fel a kérdést: igazam legyen, vagy boldog akarok lenni? Aki számára a győzelem fontosabb a szeretetnél, az ne kezdjen párkapcsolati építkezésbe, ne számítson harmonikus életközösségre. Mert a párkapcsolatban egymás békéje kell hogy legyünk, az otthonunk nem csatamező, nem hatalmi harcok hadszíntere.

Mi köze a hatalomnak a szerelemhez?

Egy egészséges párkapcsolatban megtaláljuk az egyensúlyt, a hatalmat és a gyengeséget egyszerre tapasztalhatjuk meg. Lehetünk erősek, de időnként nyugodtan kimutathatjuk bizonytalanságunkat, tudva, hogy a másiktól feltétlen érzelmi támogatásra számíthatunk. Képesek vagyunk konfrontálódni is, a szeretet nyelvén közvetíteni nézőpontjainkat. A folytonos krízist megélő párok gyakran nem tudják, hogy azért nem tud elmozdulni a holtpontról a kapcsolatuk, mert hatalmi harc zajlik kettejük között. Ez megmutatkozhat kontrolmániában, birtoklási vágyban, túlzott önfeláldozásban, önmagamat nélkülözhetetlenné téve a másik számára, de úgy is, hogy anyagi függőségi viszonyba, pénzügyi kiszolgáltatottságba húzom, így elérem, hogy úgy érezze, nélkülem semmire sem megy. Hatalmi játszma lehet még a titkolózás, a lényeges, kettőnket, vagy a családot érintő döntések elhallgatása, egyedüli meghozatala, mert ahol a titok, ott a hatalom. A másik ember érzelmi zsarolása, a szóbeli bántalmazás, a passzív agresszió, a kontrolmánia is mind a hatalmi játszmák megnyilvánulási formái. Hatalmunk fitogtatása valójában a gyengeségünk, gyarlóságunk és félelmünk leplezése. És ha a másik meg akar felelni, és behódol? Milyen csatát nyertünk, miféle diadal ez? A szerelem kárára válik minden, mert ő aláveti magát, az én szememben pedig többé nem ugyanaz, tartást veszít, leértékelődik. A kikényszerített harmóniát többé soha nem tudjuk valódinak megélni.


Cikkajánló: Aki szereti önmagát, az képes jól szeretni – az önbecsülés 6 alappillére
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Hogyan kell úgy szeretni, hogy szenvedélyünk ne alakuljon hatalmi harccá, hogyan találjunk biztonságos érzelmi egyensúlyt?

A harmóniát csak egy, mindkét fél számára elfogadható hatalmi egyensúllyal lehet biztosítani, és ha ez nem történik meg, a kapcsolatunk kerül veszélybe. A hangsúly azon van, hogy az igények, szükségletek megfelelően kimondásra kerüljenek és mindkét fél számára komfortosan teljesüljenek. Ez kompromisszumokat is igényel, és be kell látnunk, mindkettőnknek vannak erősségei és gyengeségei, melyeket ismerve nagyon jól kiegészíthetjük egymást. A dominanciaharcok megszüntetése, az egészséges hatalmi egyensúly a párkapcsolatokban is csak őszinte, szeretetalapú kommunikációval, egymás igényeinek elfogadásával, a másik érdemeinek elismerésével, tisztelettel, és ha szükséges terápiás beszélgetésekkel érhető el tartósan. Engedlek győzni, mert szeretlek, váljon ez fontos mondatává a párkapcsolatoknak, de ami még lényegesebb: tanuljuk meg ezt mindketten kimondani.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Background photo created by freepic.diller - www.freepik.com

People photo created by ArthurHidden - www.freepik.com

Woman photo created by senivpetro - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk