Érzelmi, lelki hűtlenség – az „ártalmatlan viszonyok”, amelyek tönkretehetik a kapcsolatot

A tartós boldog kapcsolatok egyik legfontosabb pillére a mély, szeretetteljes barátság. A szenvedélykapcsolatot felváltja a társszerelem, ellátjuk feladatainkat, gyerekeket nevelünk, és a saját épülésünkre ugyanúgy időt fordítunk, hiszen nem élhetünk örökké a szenvedélyszerelem idilli állapotában. A társszerelem ugyanúgy magában foglalja a szenvedélyt és az intimitást. Amikor ide eljutunk, már nem a szerelembe és egy idealizált képbe vagyunk szerelmesek, hanem egy igazi, valóban jóban-rosszban mellettünk álló társba. Szereted őt, mert ismered. Ismered, és mégis szereted.

Az intimitás tehát nem a szexről szól. Valójában az igaz, teljes, lecsupaszított valód, a sebezhetőséged megmutatásáról szól. Arról, hogy ráébredsz, valaki ott van melletted és neki kitárhatod a szíved, levetheted álarcaidat, lebonthatod falaidat. Kinyilatkoztatja és érezteti: velem biztonságban vagy – ez az intimitás. 

Akkor beszélhetünk érzelmi hűtlenségről, ha a lelki intimitásnak ezt a fokát egy másik emberrel éljük meg, és időbe telhet, amíg felismerésre kerül a hűtlenség, hiszen fizikailag nem történik semmi. Napjainkban a hűtlenség fogalma leértékelődni látszik, és veszít a drámai jellegéből. De akkor is van aggodalomra ok, ha konkrét testiség nem történik, csupán érzelmileg kötődünk egy másik emberhez, talán a normálisnál megmagyarázhatatlanul erőteljesebben?

Mit jelent az érzelmi hűtlenség?

Az érzelmi hűtlenség, ezek az „ártalmatlan viszonyok” nemcsak elveszik az időt és az energiát a párkapcsolattól, de könnyen vezethetnek fizikai megcsaláshoz, és végül szakításhoz. A problémákról mindig könnyedebben, fesztelenebbül tudunk beszélni olyan emberrel, akivel nincs konfliktusunk az élet más területein. Nem élünk együtt, nem ismeri a hibáinkat, rigolyáinkat, azt gondolja csodálatosak, izgalmasak, vonzók vagyunk,  és idővel a karjaiba zuhanunk.

Amikor egy párkapcsolat kiüresedik és megkopik, vagy hiányzik belőle az érzelmi és fizikai intimitás, akkor a párok sokszor nem néznek szembe a problémáikkal, hanem rajtuk kívül keresnek átmeneti megoldást, akivel betapaszthatják ezt a tátongó érzelmi rést, aki majd gyógyítja a kapcsolat sérüléseit. És akit aztán később hibáztatni is lehet a tönkrement kapcsolatukért. A szerető a kedélyjavító, ami azonnali enyhülést ad az otthon felhalmozódott feszültségekre, a frusztrációra, a meg nem értettségekre, az érintés utáni vágyra. Egy hűvös kéz a lüktető halántékon, néhány óra saját világon kívüli lét, amikor nem kell gondolkodni, agykerekeknek csattogni, elvárni és megfelelni. Bevesszük a szerető-pirulát, néhány órára megszűnik a pocsék kedv, a rossz közérzet, és azt gondoljuk, tartósan meg is oldottuk a problémát. Azért csábító ez a megoldás, mert mindig könnyebb olyan emberhez közeledni, akivel nincs felelősség, nincsenek anyagi problémák, közös teherviselés, gyerekek, mindennapi nyűgök. Az aktív társkereső-böngészés például ugyanúgy az érzelmi megcsalások közé sorolható, hiszen ha a meglévő kapcsolat működik, mert működtetjük figyelemmel, lelki és fizikai intimitással, minőségi idővel és megfelelő érzelmi kommunikációval, akkor miért van szükség romantikus üzenetváltásokra egy teljesen idegen emberrel?

Az idegennel váltott titkos, lélekápoló üzenetek, a felé sugárzott nagyfokú, érthetetlen bizalom, a véget nem érő, megnyugvást hozó lelkizések miatt otthon háttérbe szorulnak a mély beszélgetések, az összebújások, az együtt töltött minőségi idő. Az érzelmi hűtlenség érzelmi kötődést jelent, megkapjuk azt az elismerést, csodálatot, figyelmet, amit a meglévő kapcsolatunkban nagy valószínűséggel nem, vagy csak hézagosan. Valaki odaadással van felénk, és szinte észre sem vesszük, hogyan kapcsolódunk egyre szorosabban. Nem alakul ki klasszikus szeretői viszony, nincs szex, az érzelmi megcsalás mégis ugyanolyan kínzó, elviselhetetlen fájdalom a magára hagyott, elhanyagolt társ számára. A fizikai megcsalás után borzasztóan nehéz talpra állni egy kapcsolatban, de az érzelmi hűtlenség jeleit sokkal nehezebb észrevenni, mivel azt sem könnyű meghatározni, pontosan hol húzódik a vékony határvonal egy baráti beszélgetés és a flört között. A virtuális világban minden hibátlan, a másik ember mindig tökéletes, kedves, empatikus és megértő, hiszen a személyes találkozás mindig elmarad. Habkönnyű és izgalmas elmenekülni kicsit, elbújni egy titokzatos „barátság” árnyékában, melyben minden új, szexi és vonzó belőlünk. Sokan úgy gondolják, hogy az internetes megcsalás nem is igazi hűtlenség, hiszen nincsen fizikai kapcsolat, és a virtuális eltévelyedéseik miatt nem kell kilépniük a házasságból vagy a kapcsolatból, hiszen csak unaloműzésként szolgálnak. Pedig ezek az „ártalmatlan viszonyok” igenis tönkre tehetnek egy kapcsolatot.


Cikkajánló: Egy boldog kapcsolat nem a megfelelő emberről szól
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az érzelmi hűtlenség voltaképpen ugyanolyan, mintha szeretkeznél valaki mással. Mi az, ami nem működik, és miért nem? Mi az, amin feltétlenül változtatnunk kellene? Ha valaki ki tudja mondani: én nem eldobni akarom, hanem megjavítani, akkor mutatkozik meg igazi, tiszta emberi tartása. Mielőtt végleg lemondanánk a kapcsolatunkról, beszélgessünk őszintén egymással, vizsgáljuk meg a saját érzéseinket, mire lenne szükségünk, és mit csinálnánk másképp, hogy újra közel kerülhessünk érzelmileg és így fizikailag is.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: B. Schmidt képe a Pixabay -en. 

StockSnap képe a Pixabay -en. 

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk