Ha a nő boldog a kapcsolatban, akkor mindenki boldog?

Ahol gondoskodás, stabilitás, biztonság, érzelmi egyensúly van, ott mindig jelen kell, hogy legyen Nő. A nő fel akar nézni a férfira, de nem egy szuperhőst, egy pozitív tulajdonságokkal felruházott, idealizált istenséget akar látni, aki soha nem hibázik, hanem egy érett személyiséget, aki jelen van és felelősséget vállal. Semmi nem ad nagyobb érzelmi biztonságot, ha látja, hogy a mellette álló férfi hiteles és jó ember, tettei a szavaival összhangban vannak.

A nő figyelemre vágyik. Időt szakítani az odafigyelő, őszinte kommunikációra gyakran igazi kihívásnak tűnik, de megéri a szervezést és a fáradságot. Egy férfi gyakran nonverbális eszközökkel kommunikál, tettekkel mutatja ki ragaszkodását, szeretetét. Ezt nekünk, nőknek ugyanúgy értenünk és értékelnünk kell! A szerelem, szeretet, gondoskodás és elkötelezett felelősségvállalás tettekkel történő kimutatása sokkal erőteljesebb és beszédesebb kell legyen, mint a szimpla szeretlek szó. A férfi, ha szeret, akkor ott van, jelen van. Inspirál, felemel, átölel, védelmez, gondoskodik, elkísér, ottmarad, csupa olyan tett, amelyben nincs helye a szónak.

A nő egy megbízható férfira vágyik.  A megbízhatóság azt jelenti, hogy a férfi az, akinek mondja magát, és azt teszi, amit megígér. A megbízhatóság szavahihetőséget, hitelességet jelent, hogy valaki méltó a bizalomra, méltó a megbecsülésre. Semmi nem hódítja meg jobban a női szívet, mint látni, hogy a férfi, aki fontos nekünk, jó ember. Tesz mindezért, és igyekszik javítani korábbi hibáin, személyisége pozitív irányba változik. Képes a fejlődésre, figyelmesen jelen van, lát, megjegyez. Miért pont erre vágynak a nők? A nő és gyerekeinek érzelmi és fizikai biztonsága egy igazán jelenlévő társ megbízhatóságán, felelősségérzetén múlott évezredekkel ezelőtt, és ez még ma is ugyanúgy fontos. Az apa nélküli generációk támogató, megfelelő minta és példa hiányában, érzelmi és gyakran fizikai nélkülözésben, sérülten nőnek fel, tehát az apák saját nemük képviselőjeként, komoly felelősséget hordoznak.

Egy nő, ha szeret, akkor különleges, szerelmes látásmóddal tekint a férfira, ilyenkor a nő a szívével lát. Ha ráébred, hogy a férfi jellemgyengeséget, csalást, hazugságot, a férfierő helyett a hamis erőt fitogtató erőszakot, hozott a kapcsolatba, akkor a nő távolodni kezd, nem képes többé a szívével látni, többé nem hiteles számára, megszűnik tisztelni a férfit. És amikor megszűnik tisztelni, akkor megszűnik szeretni is. Ne kockáztasd, ne játszd el a nő szerelmét. Minden férfi, és persze nő felelőssége a másik szerelmes látásmódjának megőrzése.

Ha a nő szeret és szeretve van, akkor nem csak fizikailag van jelen, hanem átadja és megadja magát a kapcsolatnak, mert fontos, mert számít, mert megéri. Ha a nő szeret és szeretve van, akkor nemtetszéseit is szavakba önti. Nem burkolózik némaságba, és nem engedi, hogy az értetlenség kommunikációmentes, különálló, gyűlöletszigetekre sodorjon két embert, akik valaha fontosak voltak egymás számára. A némaság nem jelent harmóniát. Amikor tartósan hallgat, már nem vár figyelmet és vigasztalást. Már nem akar elemezni, kibeszélni, panaszkodni, okosan vagy ügyetlenül konfliktust kezelni. Akkor talán már a búcsú szövegét fogalmazza.

Egyoldalú, választ sem váró szónoklatra, dominanciát hangsúlyozó kioktatásra nincs szüksége, sokkal inkább tisztázó beszélgetésekre, odaforduló, empatikus figyelemre, szeretetre, bújásra, egymásra fordított minőségi időre. Milyen egy férfias férfi? Olyan, aki nem ígéretekkel, filléres, hamis felszínességgel akar meghódítani és megtartani, hanem a figyelmével, az őszinteségével és a hűségével. Ezek a legfontosabb dolgok, amelyeket ma a szeretetkapcsolatainkban adhatunk.

Ha a nő boldog a kapcsolatban, akkor mindenki boldog, mert minden szándéka, erőfeszítése, cselekedete, szíve-lelke a család érzelmi és fizikai komfortját támogatja. A férfinak tudnia kell, hogy milyen sok munka áll e mögött, amit egy család magától értetődőnek vesz, és látszólag nem is kell megköszönni, mégis jólesnek az elismerő szavak, a pozitív visszacsatolás. Tehát a kapcsolat minőségét meghatározza a nő elégedettsége, motiváltsága, érzelmi komfortja, mert ha a férfi elismeri őt nőként, anyaként, társként, akkor a családjának a csillagokat is lehozza.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: People photo created by marymarkevich - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk