Ha egy férfi meg meri mutatni a gyengéd, sebezhetőbb oldalát, attól még férfiasabb lesz

A régi időkben az agresszivitás vonzó férfitulajdonság volt, azt a különösen tetszetős képességet mutatta, hogy a férfi győzni tud az ellenfeleivel szemben. Az érzelmek kifejezése azonban tiltólistán szerepelt. Hogyan is lehetett volna felnézni egy „nőies” férfira, aki törődik az érzéseivel? Akkor hogyan lett volna egy versengő világban győztes? Az érzelmekre, a lélek ügyes-bajos dolgaira egy férfinak nincs is ideje, az a nők asztala, ez volt a nézet.

Ez a nézet ma nyomokban még fellelhető, hiszen párkapcsolatainkban az érzelmi kommunikáció nehezebb, mint valaha, sok férfi nem vállalja fel az érzéseit, sokkal inkább mélyen elnyomja azokat, amely így az ösztönök szintjén tör felszínre, és válik gyakran agresszív, vagy passzív-agresszív cselekvések alapjává, pedig az erőszak nem férfierő. A férfiak ma attól félnek, hogy az érzelmek kinyilvánítása a gyengeség jele, sajnos ma a férfiak (és persze a nők is) attól tartanak, hogy ha leveszik álarcukat, lebontják falaikat, és megmutatják valódi énjüket, félelmeiket, akkor sebezhetővé, sérülékennyé, kihasználhatóvá válnak. Az őszinteséghez, önfeltáráshoz persze iszonyú bátorság is kell, mégis ha megtörténik, a megfelelő ember szemében sokkal inkább megbecsüléssel és tisztelettel fogunk találkozni, mint megvetéssel, vagy lekicsinyléssel.

Vajon a férfiak megtanulnak ma gondoskodni? Kifejlesztetik önmagukban a gondoskodás képességét, megtanulják más férfiaktól? Látják, és magukévá teszik a példát, elsajátítják a törődő, felelősségteljes férfimintát, az érzelmi jelenlét természetességét?

Ahogyan az érzelmek kinyilatkoztatása nehéz, mert az a gyengeség jele lehet, ugyanúgy a gondoskodás, a szeretet, az érzelmi biztonság, intimitás, a bizalom iránti vágy sem jutnak kifejezésre manapság a férfiak részéről, mert úgy gondolják, ez szintén a sebezhetőség jele lehet, és a férfiasságuk forog veszélyben. A gyengédség azt jelenti, hogy gyengéd érzelmeinket, azt a kellemes, pozitív érzést, amely egy másik emberrel kapcsolatban kialakult bennünk, meg merjük mutatni. A gyengédséget, az érzékenységet, az empátiát, a gondoskodást mégsem szokás a férfias tulajdonságok közé sorolni. A nők azért képesek könnyebben kinyilatkoztatni a gyengéd érzéseiket, mert a lányokat többnyire erre szocializálják, az érzelmesség, a figyelmesség, a gyengédség a női, az anyai szerepekhez szorosabban kötődik, mint a férfias szerepviselkedéshez. A gyengédség nem gyengeség. A gyengéd férfi nem mentálisan erőtlen, álférfierőt fitogtató „paprikajancsi”, nem hamis „papírkatona”. A gyengéd férfi rendelkezik empátiával. A gyengédség figyelmet, kedvességet, empátiát jelent, hogy valaki képes az érzelmi biztonság érzetének megteremtésére, a szexualitásban sem arrogáns, agresszív, hanem odaadó szenvedéllyel, szeretettel ölel. Ha egy férfi fel mer vállalni hagyományosan nőiesnek mondott feladatokat, viselkedésmintákat, például empatikus viselkedés, gyerekkel való foglalkozás, érzelmi jelenlét, vagyis, ha meg meri mutatni a gyengéd oldalát, attól csak még férfiasabb lesz a nő szemében.

Cikkajánló: Nincs vonzóbb egy önelfogadó, boldog nőnél, aki biztonságban és szeretve érzi magát a férfi mellett

Egy apa vállán óriási a felelősség terhe, mert minden nap tudatosan, vagy tudattalanul tanít valamit a nő és a férfi viszonyáról, és minden nap megmutatja, milyen az, amikor egy férfi gyengédséggel, tisztelettel, gondoskodással fordul a nő felé. Ha az apa nehezen viseli az ölelést, az intimitást, fél az érzelmek megélésétől, kinyilatkoztatásától, de legfőképpen a kimutatott érzelmekből fakadó felelősségvállalástól, akkor a fiúgyermek ezt a mintát fogja átörökíteni saját életében. Segíthetjük abban a férfiakat, hogy megengedhetik maguknak gyengéd érzelmeik kifejezését, néha pont a gyengédség a férfierő, nem kell a „vasálarcos macsó”. Milyen egy férfias férfi? Olyan, aki nem külsőségekkel, filléres felszínességgel akar meghódítani és megtartani, hanem a figyelmével, az őszinteségével és hűségével. Ezek a legfontosabb dolgok, amelyeket ma a szeretetkapcsolatainkban adhatunk.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: Flirting photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk