Ha fiú lennék, milyen apára vágynék?

Amikor kisfiú vagyok azt szeretném, hogy Apa hős legyen. Csináljon valami fontosat, ami mindenkinek jó. Mint Batman, üljön fel a szelek szárnyára, viselje gondját a bajba jutottaknak.

Kezdetek után a folytatás: Ha fiú lennék…

A soron következő iromány stílusa és hangvétele picit más. A téma pedig nem más, mint a szülői felelősség, mintaadás és példamutatás. Fogadjátok szeretettel egy nőtől, milyen apát szeretne, ha férfi(fiú) lenne.

Amikor kisfiú vagyok...

...azt szeretném, hogy Apa hős legyen. Csináljon valami fontosat, ami mindenkinek jó. Mint Batman, üljön fel a szelek szárnyára, viselje gondját a bajba jutottaknak.

Tegyen igazságot. Harcoljon értünk! Mindenkiért! És legyen közben mondjuk óriás! Igen, nagy és erős óriás, akinek nem lehet ártani! És közben legyen szelíd is, hogy az óriási kezével le tudjon csippenteni egy szál virágot Anyának a születésnapjára. Legyen szirénázó autója, amivel száguld, mint a tűzoltók, és mikor megérkezik, tátott szájjal bámulják az én apukámat, ahogyan a lángoló házba beszalad egy másik kisgyerekért, a kisgyerek kistestvéréért, anyukájáért és apukájáért is, aki most valamiért nem hős, talán mert most egy bajba jutott hős, akiért jön a jóbarátja, aki Apa, és megmenti őket! És visszamegy Morzsi kutyáért is, mert az állatokat soha nem hagyjuk magukra. Apa olyan nyugodt mindig.

Mikor fiúcska vagyok…

…azt szeretném, hogy Apa tanítson meg focizni és úszni is. Mutassa meg, hogyan kell kötény cselt csinálni, mert a szomszéd Pisti mindig azzal dicsekszik, hogy az ő apukája simán bebőrözi a pályán a többieket, én is akarom, hogy Apa ilyen jó focista legyen, és engem is megtanítson mindenre, amitől jobb leszek mint Pisti! És szeretnék kirándulni menni, mert láttam múltkor úszásóra után a Szigeten egy mókust felmászni a fára, és a tanító néni azt mondta, a szabadban még többet láthatunk, és ha megtanultunk fára mászni, lehet utánuk tudunk menni. Szóval, szeretnék megtanulni fára mászni is! Meg füttyögni. De a nyers répát nem szeretem, Apa pedig azt mondta, a sok répától jól fogok fütyülni. Én ugyan sosem látom Apát répát enni, de nagyon jól fütyül. Remélem nem csap be! És ha nagyobb leszek, majd autót is szeretnék vezetni, de nem olyan T betűs kocsikban, hanem Apa mellett, mert olyan szépen és nyugodtan tud elmagyarázni mindent, és mindig elsőre megértem! Biztosan olyan jól fogok vezetni, mint Ő!

Amikor fiú vagyok…

…azt szeretném, hogy nekem is olyan klassz munkám legyen mint Apának. Apa mindig azt mondja: édes fiam, mindig azt csináld, amitől boldog leszel! Mert az mindig kifizetődik. És bízzál magadban, mert akkor mindig lesz munkád, és jól fogod végezni azt. Egy nap azt fogod észrevenni, hogy nem is a munkád, hanem a hobbid, amit csinálsz, és még meg is fizetik. Nagyon büszke vagyok Apára, mert amikor hazajön, mindig csillogó szemmel meséli Anyának, mi történt aznap vele a munkahelyén. Én is munkát szeretnék! Csillogó szeműset. Láttam már Apát szomorúnak, és mikor megkérdeztem, mi a baj, mindig azt mondta: baj, az nincs fiam. Csak feladat. De ne legyek az apád, ha nem oldom meg! Édesanyád is segít nekem. Ha egyszer lesz feleséged, neked is segíteni fog, mikor sok feladatod lesz egyszerre. Hidd el, hisz azért vesszük el őket, mert szeretjük, és együtt meg tudunk mindent oldani! Én is olyan feleséget szeretnék magamnak, mint Apának Anya: amikor hazaérnek, hosszan megölelik egymást. Én olyankor odamegyek, körbe próbálom ölelni őket. A kistesóm sem bőg ilyenkor Anya kezében.

Mikor kiskamasz vagyok…

…azt szeretném, ha Apa bízna bennem és hagyná, hogy néha egyedül csináljak meg dolgokat. Nem baj, ha ott van, mikor csinálom, csak én hadd csináljam. Próbáltam múltkor Anya szemüvegét megszerelni, miután leesett, és Apa a kezembe nyomott egy mini csavarhúzó készletet. Annyit tett hozzá: hajrá! És ha elakadsz, a garázsban találsz, a fűnyírót tisztítom. Segítek, ha kell. De nem kellett, megcsináltam! Utána pedig Apa még engedte, hogy öt csíkot én nyírjak le a fűből. A szemetet is kivittem, de az már zsebpénzre megy! Ez a jó Apában, meg tudja becsülni a munkámat, és azt szokta mondani, mikor az aprót a kezembe nyomja: jó mulatság, férfimunka volt, Fiam! Ilyenkor büszke vagyok magamra, de Apára is. Nem érdekel, hogy Bence apukájának mekkora autója van, mert vele sosem beszélgetnek otthon. Nem jár edzésre, nem nézik meg, hogy megtanulta-e a leckét, és egész kora este a gép előtt ül, este meg együtt nézik a tévét. Sosem csinál semmit. Szerintem nem jó neki. Nekem viszont igen.

Mikor kamasz vagyok…

…azt szeretném, Apa mesélje el, milyenek valójában a lányok... vagyis miért ilyenek. Merthogy én nem értem őket. Na nem igaz, a Pannit azért meg lehet érteni, de ő olyan mint mi, fiúk, együtt kosarazik velünk, marha jó fej. Igazi haver. De a többiek furcsák, vihognak meg nyerítenek, mikor a srácokkal elsétálunk mellettük. Meg csavargatják a hajukat az ujjuk köré. Iszonyú bénán néz ki ez a hajtekergetés, rém idegesítő a visongással együtt. Szóval jó lenne, ha Apa elmesélné, milyen csoda folytán talált rá Anyára, mert az tuti fix, hogy Anya nem lehetett ilyen vihogó csaj. Anya jó fej, és imádja Apát. Én is ilyen szerencsés szeretnénk lenni mint Apa. És... a tanulásban is mikor elakadok, főleg abban amit Anya nem ért, abban Apa mindig ott van, és ha ő sem érti, akkor mindig mondja: hát fiam ehhez én is hülye vagyok, de ott van Nagyapád, ugorj át hozzájuk, elvégre tanár. Papa nagy fazon, hosszú egyetemi előadást tart a szöveges matekfeladatokról, kicsit unom, de a végére mindig megértem. Imádlak Papi, köszi!

Mikor serdülök…

…csak egyet szeretnék: Apa, Anya, imádlak Benneteket! De hagyjatok békén!

És ne olvassatok bele az üzeneteimbe, amit a haverokkal meg a Krisztivel váltok. Igen, a Krisztivel. Most épp róla álmodozom, szobaajtón ott van világosan: belépni tilos! Amúgy meg épp utálom a fél világot. A másik fele meg nem érdekel. Csak Kriszti.

Ifista vagyok

Érettségi előtt. Meg kell beszéljem Apával és Anyával, melyik sulit jelöljem be. Jól megy a sport is, Krisztivel már egy éve együtt járunk, a szüleim szeretik. Jobban szeretek nálunk lenni, Apáék diszkrétek és tudják, nem csinálok hülyeséget. Meg nálunk mindig közösek a vacsorák. Jól esik vacsi közben elmesélni, mik a terveim és terveink, hogy megy a sport. Mert ha nem megy jól valami, Apa csak annyit mond: tudod fiam, baj és gond nincs, csak feladat. Old meg. Ha elakadsz, szólj. De csak ha végképp elakadtál. Amíg lehet, próbáld megoldani, többféle módon. Tudom, hogy képes vagy rá. Megtanítottalak.

Látom Apám hibáit. És ő is tudja, hogy látom. Nem akarja elfedni őket. Viszont látom azt is, próbálja korrigálni a dolgokat, változni. Csodálom Anyát, és szó nélkül kitart mellette, és közben ő maga is a saját változásaival küzd éppen. Kevés szó esik ezekről, majd ha akarják, elmondják. Bízom bennük. Tudják, mit tesznek. Felnőttek.

Egyetemre járok

Büszke vagyok Apámra. Szereti Anyát, és minket a Tesómmal. Krisztit azonnal befogadta, mintha a lánya lenne. Most épp munkahelyet vált Apa. Azt mondta, hogy nagyon szerette, de mivel ő is változik, minden változik vele és új dologban szeretné kipróbálni magát, kihívásokat keres. És mindig hozzáteszi: különben is, Édesanyádat mindig újra meg kell hódítani, egy unalmas fickó képtelen erre. Ilyenkor Krisztivel először nagyokat nevetünk, de belül tudom, szeretem ezt a lányt, és én is szeretném majd mindig újra meghódítani. Apa jó ember. Én is ilyen apa szeretnék majd lenni.

Ledoktoráltam

Kriszta is végzett, igaz, hamarabb fél évvel, mert én egy évet halasztottam. Dolgoztam, kipróbáltam egy dolgot, hogyha bejön, akkor egyetem után ebben szeretnék tovább indulni. Na meg egy kis tőke jól jön. Mondtam Apáéknak, ha nem jön be, akkor lépek tovább. Ő erre azt mondta: be fog jönni. Bízzál magadban Fiam.

Feleségül vettem Krisztát

És jön a baba, 11 hetesek vagyunk. Apa és Anya boldogok. A Tesóm most még főiskolás, látom, ugynazzal a végtelen türelemmel viseltetnek felé, mint annak idején felém. Ő más mint én, de egy dologban ugyanolyan: hisz önmagában. Még szép, a szüleink ugyanazok.

Apa kérdezte, mikor csináljuk meg a kiságyat és a pelenkázót... a miénket is ő tervezte és barkácsolta össze. Csak nézem Őt, és mérhetetlenül hálás vagyok érte, hogy Ő az apám. Nem tökéletes. Gyarló és emberi. De Ő APA.

Már három gyerekünk van

Remek a munkahelyem, Apáék nyugdíjasok. Legnagyobb fiam, Bence pont szereli vele a fűnyírót. A középsővel pedig minap csúzlit gyártottunk, mind a négyen. Apa, a fiúk és én. A kislányom még óvodás, Krisztával egyfolytában mosnak és teregetnek, most ez a sláger nála. Anya pedig hajtogat. Kriszta azt utálja, így ő segít. Nagyszüleimet együtt látogatjuk mindig, igaz Papa már süket és vak, de a hangjában az erő még a régi.

Papa meghalt. Aztán Mama is elment. A gyerekek hamarabb feldolgozták, mint én...

Tesómnak is született két fia.

Apa és Anya is öregszenek

De mindent együtt csinálnak. Nagyon figyelek rájuk, segítenénk, de néha Apám diszkréten elutasítja, hogy nem vagyunk mi még bénák Fiam.

Azért minden nap felhívom őket. Nagyon büszke vagyok Apámra. Mindent, amit tanultam tőle, ugyanúgy adom át a fiaimnak. Persze amit nem bírtam Apában, azt nem. Vagy mégis? Vagyok-e már ennyire tudatos? Tudok-e változni belülről, ahogyan Ő tette, mikor idejét érezte?

A legnagyobb fiam érettségi előtt áll

Barátnője is van már. A szüleim most komolyan öregszenek. Nagyon gyorsan szalad az idő. Minden hétvégét náluk töltünk. Hála az égnek a gyerekek sem tiltakoznak, jönnek velünk.

Nagyapa leszek!

Nagyapa lettem!

Apám meghalt

Anyát magunkhoz vettük.

Apával elment valami. Valami erő. Nyugodt, uralt erő. Kimondhatatlan üresség támadt utána. Ezért most nekem kell átvennem a helyét a Családban. Most én vagyok az Erő. Kitöltöm az ürességet. Nem Apám mása vagy árnyéka vagyok. Én én vagyok. Más vagyok, de az ereje itt él bennem tovább.

Erre nevelt egész életemben. És én ezt adtam, adom tovább.

Köszönöm Apa.

Szeretlek.

Olvasd el a korábbi részeket is (kattints a címekre):

Kezdetek

A kezdetek folytatódnak: Beavatás 1.

A kezdetek folytatódnak: Beavatás 2.

E. A. K.

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: DamiWurtz via Pixabay.com

Mary_R_Smith via Pixabay.com

Takmeomeo via Pixabay.com

Takmeomeo via Pixabay.com

PaelmerPhotoArts via Pixabay.com

pamula133 via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Anya

    2018. január 30 23:14
    Hjaj, Istenem! Itt ülök a konyhában egyedül, a három gyerekem, két kamasz fiam és egyetemista lányom alszik. Én sírdogálok! Még jó, hogy amúgy is nagyon-de nagyon náthás vagyok, mert így nem zavar senkit, hogy fújom az orrom... hisz egész nap... nos, szóval sírdogálok ezen a szép íráson... tulajdonképpen végig, alig tudtam olvasni a könnyeimtől... mert én vágom a nagy fiammal a füvet, szerelem a fűnyírót is vele, meg tanítom kocsi aksit tölteni, hisz ez férfimunka kisfiam! Pedig van apukájuk is. Kizárólag a kötelező apás hétvégére... kizárólag... se többet, se kevesebbet... a kicsinek , 13 éves, csak még szereti ha mesélek neki:) ma egy olyan mesét olvastam, amiben apa meg anya együtt játszott a gyerekekkel, és olyan jó nap volt ez a mai... mondom nekik kicsit ironikusan, jó, tudom, piszok voltam nem kicsit.... : na ez veletek már soha nem fog előfordulni...kicsit elgondolkodtak rajta, és kis gúnnyal felnevettek:) aranyosak! Imádom őket:) Mindig erre vágytam, hogy így éljünk, így neveljük fel a gyerekeket, együtt, szeretettel, minden jóra megtanítva. Most én vagyok kicsit apa is meg anya is. Vágom a fát a fiammal... olajozom a bicajt, bicajozok vele ezerrel, két város közt is, ha kell. Görkorizni is mentem a nagy fiammal, de az már ciki:) Meg horgászni is. Megtanítottam horgászni,.. no akkor még itt volt apukája is, de már nagyon kilógott a szekere... és csúzlizni.... igen, oda is én viszem, van itt egy kis csatorna, azt lőjük hosszában:) persze, én is. Mert én egy nagy öntözött rét előtt nőttem fel, apa meg bérházban... Milyen nehéz a mai gyerekeknek!!!! Végtelenül sajnálom őket, el is vagyok rendesen keseredve, de igyekszem mindent megtenni, hogy apjuk helyett is apjuk legyek, hisz arra is szükségük van... Üdv! Edit
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk