Ha te magad koldus vagy, nincs mit osztogatnod – A tisztelet és megbecsültség érzésének fontossága

Aki tisztel, elismeri az erősségeimből fakadó erényeket, és elnéző a gyengeségeimmel. Nem hánytorgat fel régmúlt sérelmeket, utamat észrevétlenül segíti, pozitív megerősítése, elismerő szavai ösztönöznek, új erőt adnak. Aki tisztel, az tudja, mikor, mit mondjon, vagy éppen ne mondjon semmit. Arra törekszik, hogy világosan, tisztán kommunikálja felém az érzéseit, és ez ne legyen leuraló, rombolóan kritikus, vagy sértő. Empatikus társ, aki képes értőn, megtartón figyelni, a dolgokat az én látásmódomból is megvizsgálni, és így véleményt formálni.

Aki tisztel, annak minden törekvése a jóllétünket, közös boldogulásunkat erősíti, iránta érzett bizalmamat, érzelmi biztonságomat táplálja. A tisztelet nem feltétel nélküli hajbókolást, hízelgést, vagy behódolást jelent, hanem a másik ember érzelmi komfortjának, emberi méltóságának megőrzését. Aki követel, az soha nem egyenrangú a társával. Az mindig felette pöffeszkedik majd rögtönzött pulpitusán, állandósult dominanciája lealacsonyít, földbe döngöl, önbecsülést tipor. Ismernünk, és támogatnunk kell egymás vágyait, de nem mindegy hogyan adjuk ezeket egymás tudtára. A szelíden határozott kommunikáció kér, nem vár el, nem követel. Az igények, szükségletek tiszta, világos kifejezésmódjában ott van a másik iránti tisztelet és elfogadás, de a követelés, instruálás, passzív, agresszív parancsszavak osztogatása hosszú távon lélekölő, azt gondoljuk, alanyi jogon jár a másik szeretete, figyelme, ideje. Az elismerő szavakra, a szeretetteljes dicséretre vágyik a férfiak többsége is leginkább. Arra, hogy ismerjük el, és értékeljük férfias erőfeszítéseit, megnyert csatáit, családfenntartó szerepét, hogy ne legyen mindez természetes, tiszteljük azért, csak mert tudja és teszi a dolgát. A szelíd szavak hiányoznak, amelyeket a szeretet vezérel, amelyek nem bizonytalanítanak el a kettősünket illetően, nem térítenek el a közös útról, és nem tesznek frusztrálttá, beletörődővé. Egyikünk sem tökéletes, de ha a szeretet valódi, a szavak akkor is szelídek maradhatnak, amikor nehéz szeretni.

A szeretetkapcsolatok első és talán legfontosabb feltétele a kölcsönös tisztelet. A férfi a táncban és az életben is vezet, a nő követi. Tisztelet nélkül nem lehet a nőt jól átölelni, nem lehet vele harmonikus „élettáncot” kezdeni. Megfelelően vezetni csak az a férfi tud, aki tiszteli a nő autonóm lényét, tiszteli a szabadságát, és úgy vezet, hogy legyen öröm követni őt. A gyenge, támaszkereső férfit egyetlen nő sem képes tisztelni, legyőzött, behódoló társra nem vágyik.

Ahhoz, hogy tiszteljünk valakit, jogos elvárás, hogy tiszteletre méltóvá váljon, vagyis tiszteletünket a másik fél érdemelje, vívja csak ki, mégis, ez csak félig igaz a párkapcsolatokra. Mert egy kapcsolat egyrészt arra az elhatározásra épül, hogy két felnőtt ember meghozta a döntést, együtt haladnak tovább az úton, megnyitják a szívüket egymás felé, megmutatják igazi valójukat. Ezáltal pedig sebezhetővé, védtelenné teszik önmagukat. Az egymás felé kimutatott tisztelet azt jelenti, hogy mindketten hús-vér emberek vagyunk, és nem idealizált istenségek, lehetünk gyengék, esendők, hibázhatunk, tévedhetünk, de ez nem jelenti azt, hogy egymás emberi méltóságát valaha is semmibe vennénk.

Másrészt mindenkinek kell egy egészséges énhatár, hogy ne lehessen őt lábtörlővé tenni, legyen képes nemet mondani, határokat húzni, felemelkedni, koronát igazítani, ahogy azt kell, és kilépni a méltatlan, mérgező viszonyokból. A tisztelet hiányának intő jele lehet az adok-kapok egyensúlyának felborulása: a gesztusok elfogadása, természetesnek vétele, ugyanakkor a viszonzás hiánya. Sőt, mindezek maguktól értetődővé válnak, mert alanyi jogon járnak, a köszönöm, bocsánat, kedves tőled kifejezések egyszer csak mind kikopnak a kapcsolati szótárból. Verbális, vagy fizikai agresszió, megalázás, túlzó viccelődés, folytonos élcelődés, gúnyolódás, személyeskedés, a másik érzékeny pontjainak, múltjának állandó feszegetése, testi tulajdonságaira, vagy személyiségére vonatkozó folytonos kritikák, hajviseletének, öltözködésének megszabása is mind intő jelek lehetnek. Pedig a tisztelet nem túlzott alázat, nem egyenlő behódolással, vagy hamis, mézesmázos, manipulatív hajbókolással.

Csak az tud tisztelni, megbecsülni és elismerni másokat, aki saját magát is elismeri. Csak az tud a társa felé tiszteletet mutatni és elismerést megfogalmazni, aki saját magát is megbecsüli. És csak az képes befogadni, észrevenni és értékelni a másiktól érkező megbecsülést is. „Ha te magad koldus vagy, nincs mit osztogatnod. És addig koldus is maradsz, amíg fel nem fedezed a benned élő kincseket” – az idézet Ara Rauch írótól származik.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: People photo created by cookie_studio - www.freepik.com

People photo created by drobotdean - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk