Így hat a párkapcsolatra pozitívan a közös kassza

A pénz kapcsolatainkban gyakran erősebb tabu, mint a szex. Az anyagi helyzet előbb-utóbb terítékre kerül, de még mindig nagyon ritkán tudnak erről nyíltan, őszintén beszélgetni. Ha a párok nem anyagi kérdéseken veszekednek, akkor is azon veszekednek, csak nincs bátorságuk kimondani, vagy maguk sem látják, hogy pontosan mi is a vitatéma. Ma a kapcsolatok kávéautomata-üzemmódban működnek, és folyamatos gyanakvással méricskéljük a kapcsolatba beleadott önrész mértékét. Amíg ezt vizsgálgatjuk, addig egy hajszálnyit sem értettük még meg, mit jelent a társ fogalma, mit jelent társként viselkedni. A mai párok többsége ma individualista viszonyok között él, nem költöznek össze, külön kasszájuk van, és nem tartoznak egymásnak semmivel. Valódi szövetség azonban csak a „MI” tudat végérvényes létrejöttével, annak folyamatos fejlődésével jöhet létre, és ebbe beletartozik a bizalmon alapuló pénzügyi közösség. Boldogságunk alapja többé már nem az éntudat, az egyszemélyes élet, ugyanis a házassággal „közös vállalkozásba” vágtunk, melynek a közös kassza a természetes velejárója. Az anyagi közösséggel kifejezhetjük az összetartozás, a párkapcsolati bizalom és az elköteleződés egyik legmagasabb fokát.

Mik a hosszú távú céljaink? Mennyi áldozatot vagyunk hajlandók hozni azért, hogy elérjük azokat? A te adósságod az én adósságom is? A házasság a másiknak való feltétel nélküli, teljes önátadást jelenti minden nehézségével, örömével, a jó és kevésbé jó folytonos körforgásával, dinamikájával. Ezt a fajta elkötelezettséget igazi döntés nélkül nem lehet eljátszani, nem lehet félig benne lenni. Mert vagy teljesen átadom magam, vagy nem. Megosztom veled a dolgaimat, mert fontos vagy. Megosztom veled az örömömet, a negatív érzéseimet, az erőforrásaimat, a pénzemet, az otthonomat, a tapasztalataimat és mindent, amivel kapcsolatunk erkölcsileg gazdagodik. Manapság nehéz ezeket a szavakat kimondani. Milyen szépen érzékelteti mégis mindezt Gyurkovics Tibor Hajnal című versében: „Szeretlek. Gyöngyöm a gyöngyöd/Tiéd a sóm, kanalam/mezítlen kell idejönnöd, /hogy rádadjam, ami van.” Az elköteleződés olyan döntés, amelyet nap mint nap meghozok a társam jólléte, kapcsolatunk fejlődése, gazdagodása érdekében. Döntés arról, hogy befektetek, invesztálok, időt, energiát, figyelmet, jelenlétet rakok bele, és nem sajnálom, bármit megadok érte, hogy működtessem. Elköteleződni annyi, hogy megért bennem a gondolat: döntöttem, készen állok mától másként tenni a dolgaimat. Nem igazi az a szerelem, amiből hiányzik ez az odaadó önkéntesség, amellyel minden rezdülésemmel a társam mellett állok, mert a kapcsolatunk odaadás, együtt tervezgetés, fejlődés, és annak az átnyújtása, amik vagyunk, és mindenünk, amink van.

Minden tartós párkapcsolat négy lábon álló asztal, ahogyan Füst Milán ihletése alapján Popper Péter is írja. Három lábon állva még elbilleg, de mindvégig ott leselkedik, rejtőzik az instabilitás zavaró, kényelmetlen állapota. Csupán két lábon állva pedig szégyenletesen összeomlik. Mi tart össze tehát egy kapcsolatot? Mi az a ragasztó, amitől bármilyen viharok jönnek, érinthetetlenné válik, és ha mégis hagytuk megtépázni, akkor megjavítjuk, és nem lecseréljük, bármit súg-búg, bármilyen üzenetet is közvetít ez a „szedd fel-dobd el társadalom”? A négy láb tartja össze: a mély, elkötelezett szeretet, a közös értékrend, az örömet hozó, szenvedélyes szexualitás és a bizalmon alapuló gazdasági közösség. És tartja mindaddig odaadóan, figyelemmel és hűséggel, amíg még fontos, amíg prioritása van.

„A házasság is gazdasági kapcsolat, gyerekek! El ne felejtsétek! Mert olyan csak az olvasókönyvekben van, hogy a nyomor nem öli meg a szerelmet. Megöli” – írta Füst Milán.

A pénzügyi közösség elmélyültebb érzelmi biztonságot teremt, párokkal végzett interjúk során kiderül, hogy a közös kasszával rendelkezők boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak ítélik meg magukat, éppen azért, mert egy kölcsönös bizalmon alapuló, védelmező kapcsolódásban léteznek. Boldogabbak, mert minél inkább megosztják a költségeket, annál inkább erősödik a szövetség érzése. Közös a felelősség, ez pedig elhozza a vágyott biztonságérzetet, erősíti a kötődést és a bizalmat, ami kapcsolatuk fejlődéséhez szükséges.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: Farm photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk