Jó anya, jó szerető, jó nő

Minden fontos irány meghatározása férfienergiát követel, de női szív, női kezek, női jelenlét nélkül nincs esély a megvalósításra. A párkapcsolat stabilitása nem unalmas stagnálás, hanem hullámzó dinamika, a változatosság az, ami gyönyörködtet, van benne hideg és meleg, közeledés és távolodás, sírás és nevetés.

A férfi teremt, a nő várakozik, a nő elfogad és befogad. Megteremti a harmóniát, a hangulatot, a fényt, az árnyalatokat. Ahol valódi szeretet, gondoskodás, stabilitás, támasz, biztonság, életegyensúly van, ott mindig jelen van a Nő. Minden fontos irány meghatározása férfienergiát követel, de női szív, női kezek, női jelenlét nélkül nincs esély a megvalósításra. A párkapcsolat stabilitása nem unalmas stagnálás, hanem hullámzó dinamika, a változatosság az, ami gyönyörködtet, van benne hideg és meleg, közeledés és távolodás, sírás és nevetés. Ha ez nincs, akkor kapcsolatunk csak kényszeredett nyugalom, kelletlen megállapodottság, unalomba fulladó, mozdulatlan állóvíz maradna.

„A nő a férfival való kapcsolatában válik igazán alkotóvá, boldogságmegőrzővé!”

A nőnek ott kell lennie. A kezdetektől ott van, érint, táplál, vigyáz, a növekvő magzat az anya lelkével érez, átéli hangulatait. A magzatvíz közvetíti az anya szívverését, aki a járásával ringat, a légzésével kellemesen, finoman, ösztönös hozzáértéssel érinti a magzat bőrét. „Ciróka terápiával” bátorítja életre a koraszülött babát, és hiába az inkubátorok steril biztonsága, ha nincs az anya simogató, gyógyító keze.

A várandós időszak befelé fordulása, majd az anyaság gyermek felé fordulása természetes, szépséges és helyénvaló folyamat. Mi zajlik a Férfiben? A gyermek érkezésével a férfi is tanulja az apaságot, és nincs más dolga, mint „engedni” a feleségét anyának lenni, elmerülni ebben a nyugalmas, hintőporillatú világban, és hagyni, hogy helyette, más lépjen első helyre a nő szívében. Mindeközben nem szűnik meg vágyni a fizikai érintést, ölelést, szexualitást. Ez nem könnyű folyamat, különösen akkor, ha a férfi még érzelmileg éretlen gyermekember, aki szintén arra vágyik, hogy szerelmének ő legyen az első és egyetlen. 

A férfinak fel kell nőnie és tovább engedni önmagát az apaszerepbe. De ehhez el kell fogadnia, hogy élete mérföldkőhöz érkezett, fel kell vállalnia élete soron következő fontos ciklusát: a felelősségteljes gondoskodást a családról. Mindez fizikai és érzelmi terhet is jelent. Ha nem kap ebben érzelmi támogatást, megbecsülést a mellette élő nőtől, hogy társként és szeretőként is mellette áll, akkor a kapcsolaton rés támad, kifelé fordulhat a kapcsolatból, menekülést remélve munkamániában, függőségekben, vagy a figyelem, az elismerés, a szenvedély, a szex morzsáit keresve más nők karjaiban.

„Az eddigi nő-férfi kapcsolati szerepet egy időre átveszi az anya-apa viszony.”

Ízlelgetjük ezt az új szerepet, az anyaság és apaság szerepét, könnyen átváltunk a másik keresztnevéről, illetve a szívem és édesem megszólításról az apa-anya megszólításra. Ez intő jelzés lehet arra, hogy a párkapcsolat elcsúszott az idők folyamán. Nem tudatosodik bennünk, hogy az apa-anya szerep a kapcsolatunktól elválasztott szerepet tölt be, a szülői szerepet. Létezünk Mi, a párkapcsolati intim szerepünkben, és csak azután jön a szülői funkció. Vagyunk Mi, és van a gyerek. A mi harmonikus, és kiegyensúlyozott, érzelmi biztonságot nyújtó szövetségünkben nevelődik, fejlődik egy egészséges lelkületű, boldog gyermek. Az idő múlásával észre sem vesszük, hogy az állandó, megszokott apa-anya megszólítással valójában szülői funkciónkat erősítjük, és lassan eltűnik párkapcsolati szerepünk, az intimitás, az egymásra nőként és férfiként tekintés hangsúlyossága. Miért szólítjuk így egymást? Tiszteletből? Elismerésből? De ha mindig csupán szülők vagyunk egymás szemében, mikor vesszük észre a társat, a szeretőt, a férfit, a nőt?

A gyermek örökre megjelöl, és újabb szerepkörökkel gazdagít. Semmiképpen nem az a célja, hogy elvegyen tőlünk bármit is, sokkal inkább szerepgazdagodást ad ajándékba.

„A legnehezebb talán, hogy időben megtaláljuk egymás felé a visszautat, visszatérjünk a férfi-nő kapcsolatba, hogy újra lássuk egymásban a Nőt és a Férfit, a szerető társat.”

Mi zajlik a Nőben? Előfordul, hogy a nő megreked az anyaság egyébként gyönyörű és nemes szerepében, ez marad majd első és legfontosabb feladata. A férjéről is „anyaként” kezd gondoskodni. Az elbizonytalanodás, az anyaságba menekülés, a rutinba csontosodás, a megfakult színek, a nőiesség vibráló energiáinak eltünedezése, érzelmi diszkomfortja mind annak a jele, hogy a nő nem éli a szerető funkcióját. 


Itt fontos a férfi jelenléte, hogy időben érzékelje a folyamatot, és legkésőbb ekkor kezdje ismét értékelni a feleségében a Nőt. Ha ez nem történik meg, a nő magára marad a párkapcsolat három lábon álló, billegő asztalával, és lehet, hogy viharos vággyal ugrik bele egy külső szenvedélykapcsolatba, érzelmileg még inkább távolodik, mert jelenleg már valaki más ragyogtatja. Minden nő érezni akarja a Szeretőt is önmagában. Azért, hogy ne veszítse el a „színeit” persze ő is ugyanúgy felelős, mégis olyan férfira vágyik, aki még inkább felszínre hozza az izgalmas, szexi, sziporkázó énjét. Fontos, hogy beszéljen az érzéseiről. Még lényegesebb, hogy ezeket az érzéseket egy kiteljesedett, minden síkon működő, boldog párkapcsolatban, egyetlen férfi oldalán tudja megélni.

„Egy nőt minden pillanatban gyönyörűnek láthat a mellette álló férfi, és a férfi is lehet minden pillanatban félisten, akitől elalél a szívünk.”

Nem kell ahhoz sok idő, hogy csak a hibáit lássuk a másik embernek. A kifogáskeresés, a „másfelé álmodás” csak annyit jelez, hogy valami baj van velünk. Aki szeret, az valóban jelen van. Nem csak úgy elvan a kapcsolat langyos állóvizében, hanem döntést hoz, felelősséget vállal, többes számban beszél, és hosszú távra tervez. Ez a jelenlét.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Background photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Designed by Senivpetro

Designed by Freepic.diller

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk