Jobban szeretlek annál, hogysem megengedjem, hogy így bánj velem

Hol vannak a férfiak, akik tisztelik a nőket? Ott, ahol azok a nők, akik tisztelik önmagukat és a férfiakat. Aki tisztel, annak minden törekvése a jóllétünket, közös boldogulásunkat erősíti. A lobogó szerelem, a vágy azonban nem elegendő ahhoz, hogy bárki megbecsültnek, vágyottnak, igazán szeretettnek érezze magát a kapcsolatában. Mert az érzés idővel társszerelemmé szelídül, és a törődés, a tisztelet legfontosabb bizonyítéka az odaforduló, értő, megtartó figyelem lesz.

A tisztelet nem hajbókolást, behódolást jelent, hanem a másik ember érzelmi komfortjának, jóllétének, emberi méltóságának megőrzését. Tisztelni valakit nem ugyanaz, mint folyton megfelelni neki, behódolni, szemétlapátra söpörni az egyéni vágyakat. A tisztelet a szeretetkapcsolatokat működteti. Aki tisztel, az elismeri az erősségeimből fakadó erényeket, és elnéző a gyengeségeimmel. Nem hánytorgat fel régmúlt sérelmeket, utamat észrevétlenül segíti, pozitív megerősítése, elismerő szavai ösztönöznek, új erőt adnak. Nem tesz szeretetkoldussá, nem pipettán adagolja a jelenlétét, a figyelmet és a gyengédséget. Határozottan, de szelíden és önbizalommal közvetíti felém az érzéseit. Empatikus társ, képes a dolgokat az én látásmódomból megvizsgálni, nézőpontomba belehelyezkedni, utamat végigjárni, és így formálni véleményt, építő kritikát.  

Ahhoz, hogy tiszteljünk valakit, jogos elvárás, hogy ő tiszteletre méltóvá váljon, vagyis érdemelje, vívja azt ki.

Egy kapcsolat egyrészt arra az elhatározásra épül, hogy két felnőtt ember meghozta a döntést, együtt haladnak tovább az úton, megnyitják a szívüket egymás felé, megmutatják igazi valójukat. Ezáltal pedig védtelenné, sebezhetővé teszik önmagukat. Az egymás felé kimutatott tisztelet azt jelenti, hogy mindketten esendő emberek vagyunk, és nem idealizált istenségek, lehetünk gyengék, tévedhetünk, követhetünk el hibákat, de ezt mégis anélkül tesszük, hogy egymás emberi méltóságát valaha is semmibe vennénk. Másrészt, mindenkinek kell, hogy legyen egészséges önbecsülése, hogy ne engedje magát lábtörlővé tenni, legyen képes határokat húzni, nemet mondani, felemelkedni, koronát igazítani, és ha más megoldás tényleg nem marad, elengedni egymást, és kilépni a méltatlan viszonyokból.

„Soha senkinek sem lenne szabad megengednie, hogy lábtörlőként bánjanak vele. A szeretet így gondolkodik: Jobban szeretlek annál, hogysem megengedjem, hogy így bánj velem. Ezzel mindkettőnknek ártasz” – írja Gary Chapman a Szeretet esszenciája című könyvében.

A szeretetben tisztelet is van. Tudsz-e szeretni olyan embert, akit nem tisztelsz? Szeretetünk kifejezéseként mindannyiunknak meg kellene tanulni a tisztelet nyelvét. Minél inkább hajlandóak vagyunk használni, annál pozitívabb változások történhetnek kapcsolatainkban.


Cikkajánló: Szeretettel mondjátok ki egymás nevét! – így lesz sikeres a párkapcsolati kommunikáció
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A szeretet nem bánt, nem rángat érzelmi hullámvasútakon, és soha nem engedi, hogy elfelejtse, mennyit érsz.

A tisztelet hiányának intő jele lehet az adok-kapok egyensúlyának felborulása: a gesztusok elfogadása, természetesnek vétele, ugyanakkor a viszonzás hiánya. Sőt, mindezek egyszer csak maguktól értetődővé válnak, mert úgy gondoljuk, alanyi jogon járnak, a köszönöm, bocsánat, kedves tőled kifejezések egyszer csak mind kikopnak a kapcsolati szótárból. Verbális, vagy fizikai agresszió, megalázás, passzív-agresszió, túlzó viccelődés, folytonos gúnyolódás, személyeskedés, a másik érzékeny pontjainak, múltjának állandó feszegetése, felemlegetése, fizikai tulajdonságaira, vagy személyiségére vonatkozó folytonos kritikák, hajviseletének, öltözködésének, szabad idejének, emberi kapcsolatainak megszabása  is mind felkiáltójelek lehetnek. A megfagyott, dermedt kommunikáció, a helyzetekből való kivonódás, az érzelmi falépítés, de egymás vágyainak, szükségleteinek semmibe vétele, figyelmen kívül hagyása, a szexuális önzés is mind a tisztelet hiányát jelzik. Nem tiszteljük egymást, ha már nem akarunk vágyottnak, vonzónak maradni, mert a másiknak már úgyis mindegy, alapvető higiéniai szabályokat hanyagolunk el, ápolatlan, rendetlen, többnapos, elhanyagolt külsővel próbáljuk a libidót szítani hasztalanul. Soha nem érezhetünk olyan szintű megrekedést és bizonytalanságot, hogy mindezeket elhanyagoljuk.

Tisztelni annyi, mint jól szeretni. Mikor szeretem őt jól? Ha megbecsülve, szeretve érzi magát, ha szabadabb, örömtelibb, boldogabb az élete mellettem, mint nélkülem.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Family photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com

People photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk