Mi az, ami induló kapcsolatainkban a bizalom kiépítését leginkább segíti?

Az intimitás az igazságról szól. Lelki intimitás az, amikor azt észleled, elmondhatod valakinek az igazságodat, levetheted álarcaidat, lebonthatod falaidat, megmutathatod igazi, retusálatlan arcod. Kinyilatkoztatja és érezteti: vele biztonságban vagy. Ez az intimitás.

Intimitás nem létezik bizalom nélkül, bizalom pedig nem létezik őszinteség nélkül. Az őszinteség önfeltárást, önmagam álarcok nélküli megmutatását jelenti. A bizalom az az érzés, amikor tudom, hogy a másik ember megkérdőjelezhetetlenül és megingathatatlanul jó ember, és minden cselekedete a közös boldogulásunkat, jóllétünket építi. Nem csupán a társam, barátom és szerelmem, hanem minden szerettem és jóakaróm egy személyben. Az érzések megosztása, az önfeltárás fontos elmozdulás az intimitás felé. Induló kapcsolatainkban lelki intimitás, a bizalom kiépítéséhez beszélgetni kell. Mélyen, meghitten, önfeltárón, mert kapcsolatainkat továbbiakban az érzelmi kommunikáció, az érzelmek megosztása tartja majd fenn. Induló kapcsolatainkban a bizalom kiépítését az önfeltárás segíti. Érzéseink és élettörténetünk fokozatos, kölcsönös feltárása segít elsőként a kölcsönös bizalom kiépítésében. Az önfeltárásnak kölcsönösnek és viszonosnak kell lennie.

A kapcsolat a lelkekben indul. Gyakran rögtön azt a párkapcsolati érettséget és érzelmi biztonságot keressük, amely csak idővel fejlődhet ki, mert ez az élet normális rendje. Alig ismerjük még egymást, de instant módon, mohón várjuk a feltétlen összetartozás és elköteleződés állapotát, amely talán csak évek múlva, az összecsiszolódás rengeteg elrettentő pillanatával érkezhet meg. Egy kapcsolat megéréséhez, a bizalom kiépítéséhez idő kell. Mégsem engedjük az induló párkapcsolatokat végighaladni a fejlődési szakaszokon, nem hagyjuk, hogy szárba szökkenjenek, majd virágba boruljanak, és végül egyáltalán nem, vagy csak félgőzzel gondozzuk azt. Az őszinteség azt jelenti, hogy kezdettől fogva és mindvégig van bátorságunk vállalni hibáinkat, félelmeinket, sérüléseinket, múltunkat, gyökereinket, kudarcainkat, önmagunkat. Lecsupaszított lélekkel, semmit sem rejtve érkezünk meg egymás elé, ám mégsem leszünk egészen nyitott könyv a másik számára, nem akarjuk egymás történelmét újra és újra kielemezni, nem várunk magyarázkodást, és nem ítélünk meg.

A kezdeti önfeltárásban fontos az arany középút megtalálása. A kapcsolat elején kell egyfajta éberség, érdemes megfigyelni, vajon mennyire hajlandó az a személy az önfeltárásra, vagy éppen a túlzott önfeltárásra. Ha valaki zárkózott már a kapcsolat kezdeti szakaszában, az előrevetítheti, hogy a későbbiekben is gondot okoz majd társának beengedése az ő belső világába, a megnyílás, az önfeltárás. Ez az elszigeteltség, a társas magány érzésével járhat majd együtt. Ha pedig valaki már a kapcsolat legelején túlzottan önfeltáró, túl sok, mély és intim információt oszt meg önmagáról, az gyakran bizonytalanságot, belső szorongást jelez. A párkapcsolat elmélyüléséhez, az érzelmi elköteleződéshez, a kapcsolat sikerességéhez mindkét félnek fokozatosan fel kell tárnia valódi énjét a másik előtt, hibáikkal, kudarcaikkal, gyengeségeikkel együtt.

Kockáztatás nélkül nincsenek igazi találkozások. Egyetlen ölelés, őszinte beszélgetés meghúzza a vészharangokat a fejben. Mit akar tőlem? Mit kezdjek vele? És ő mit kezd majd velem? Ha őszintén kiadom magam, az veszélyes, kockázatos művelet, sérülök, és sérteni fogok, mert sebezhető leszek, és megsebzek. Beengedni valakit, megmutatni igazi, kitakart, retusálatlan arcomat, vállalni, megadni magam, kockáztatni – ez a modern párkapcsolatok kihívása. Őszinteség nélkül lehetetlen jól működő, tartós kapcsolatokat kialakítani és fenntartani. Az őszinteség fokozatos önfeltárást, sebezhetőségem, önmagam álarcok nélküli megmutatását jelenti. A bizalom pedig a türelem és a fokról fokra való párkapcsolati építkezés jutalma.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: Technology photo created by wayhomestudio - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk