Mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk tartós és boldog kapcsolatban élni?

Életünket a kezdetektől fogva átszövik a kötődések. Egészséges lélekkel kötődni valakihez elemi szükséglet, ahogyan a gyökér is kapaszkodik, és ha megerősödött, ha elég szilárdan áll, elkezdődhet a fa és a talaj közös létezése.

A gyökér nem életképes talaj nélkül, egészséges lelkületű ember nem létezik kapcsolatok, kötődések nélkül. A kötődés vágya ott él mindannyiunkban, és akár elrejtjük, akár szembenézünk vele, ez a vágy mégis elemi erejű.

Hosszú távon nem opciók akarunk lenni, hanem az egyetlen lehetséges út valaki számára. Magzati létünkben egy óvó, dédelgető, vigyázó szeretetburokban létezünk, a magzatburokban, amelyben édesanyánk minden egyes simogató mozdulatával, mikor megérinti a hasát, endorfint, örömhormont küld számunkra. Ha van egy társam, akkor hozzá tartozom, és kölcsönösen számíthatunk egymásra. Az ő szeretete, hogy benne bármikor, feltételek nélkül bízhatok, adja azt a biztonságot, amiben kiteljesedhetek, amiben azzá válhatok, akivé szeretnék. Az anya-gyermek kapcsolati szimbiózistól kezdve testi és lelki kötelékek fűznek össze minket egész életünkön át. És bár a kötelék „másik végén” a személyek változhatnak, az alapkötés mintája nem változik, és a kötődés iránti vágyunk elemi erejű marad.

Mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk tartós és boldog kapcsolatban élni?

A legelső, korai anya-gyerek kötődésünk minősége, vagy annak hiányossága lesz a legmeghatározóbb emberi kapcsolatainkban, és ez életünk végéig kitart. Az a kötődési mintázat, amelyet gyermekkorunkban az anyával kapcsolatban alakítottunk ki egész életünkben jellemző lesz ránk, és küzdhetünk a beégett emlékek ellen, mégis az alapvető mintázatok alattomosan ott ragadnak saját párkapcsolatunkban. Tudattalan emlékeinkben az első anyai érintések a jelzésekre, a sírásokra való reagálása mind ott vannak mélyre szorítva, és ezt a sémát akarva-akaratlanul előhívjuk kapcsolatainkban. Meghallotta a sírásaid közötti különbséget és reagált is rájuk? Elérhető és válaszkész volt? Képes volt megnyugtatni, érzelmi biztonságot teremtett? Kielégítette érzelmi, fizikai szükségleteidet? A párkapcsolatban valójában ugyanez játszódik újra: meghalljuk és megértjük egymás szavát, reagálunk, figyelmünket egymásra fókuszáljuk. Ez a korai anya-gyermek kötődés biztonsága vagy bizonytalansága jelenik meg minden ragaszkodáson alapuló emberi kapcsolatban. Ha valaki folyton hiányt szenvedett, vég nélkül sírt, folyton várakoznia kellett a figyelemre, érzelmi és fizikai igényeinek teljesítésére, ez a nyugtalanság, bizalmatlanság és frusztráció időnként majd bekopogtat későbbi párkapcsolata ajtaján is. Minden kötődéstől való félelmünkben ott van az elhagyástól rettegő gyermeki énünk.

A cikk még nem ért véget! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét: BEDŐ IMRE, a Férfiak Klubja alapítója, A megbízható férfi című új sikerkönyv és a Férfienergia bestseller írója március 7-én A férfinak vagy a nőnek nehezebb a családi felelősségvállalás? címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre. A kép után folytatódik a cikk, további jó olvasást!

Ha valakit gyerekként a legfontosabb, érzelmileg legközelebb álló ember elhagyta, elhanyagolta, folyton várakoztatta, esetleg bántalmazta, akkor a gyanakvás, a bizalmatlanság ugyanúgy körülfonja a felnőttkorát is, mert gyermekként azt tanulta meg, hogy még a szeretetkapcsolatainkban sem bízhatunk. A kötődéstől rettegő ember nem ver igazi gyökeret sehol, nem kapaszkodik teljes szívvel a táptalajba, csak olyan félgőzzel, hogy bármikor kiszállhasson. Félig-kapcsolatokban él, és majdnem-szerelmeket tapasztal meg, közben ott cirkulál benne a félelem: félelem az esetleges sérülésektől, a megalázottságtól, az öleléstől, az intimitástól. A párkapcsolatokban rengeteg konfliktus ered abból, hogy nem ismerjük fel egymás kötődési stílusát, és nem tudunk ehhez alkalmazkodni. Az elkerülő és az ambivalensen kötődő társ magán hordozza a korai kötődés zavarait, hiszen az ambivalens kötődő túlságosan szoros intimitásra, párkapcsolati szimbiózisra vágyik, és kapcsolatával gyakran elégedetlen, ha nem kap elég szeretetet, és megfelelő válaszokat erős kötődési igényére. Az elkerülő kötődő pedig megtanulta nem kifejezni az érzéseit, sokszor kellemetlennek, terhesnek találja az intimitást, és nyűgösnek érzi a közelséget, ami pedig a hosszú távú kapcsolatok fejlődését szolgálná. Kapcsolatai így hamar kiüresednek, tiszavirág-életűek. Aki biztonságosan kötődik, az pozitívan ítéli meg önmagát és a társát, meleg, bizalommal teli, érzelemdús, tartós kapcsolatban él.

Aki saját kötődési jellemzőit felismeri, az jó úton halad, mert mindez megkönnyítheti annak a helyzetnek a kezelését, amikor társunk értetlenül áll a viselkedésünkkel szemben. Ahhoz, hogy rossz sémáinkat levetkőzhessük, legyen bátorságunk tudatosítani a veszteségeket, a fájdalmat, és merjünk változni, változtatni, küzdeni a múlt beégett emlékei ellen. Érezni fogjuk, milyen megnyugtató ráébredni a tényre, hogy a szerethetőség nem egyenlő a tökéletességgel. Törekedjünk önismeretre és a helyes énkép kialakítására. Az egészséges önbizalom az egyik legvonzóbb tulajdonság, aktiváljuk az önbecsülést, és erősítsük önmagunkban az alkalmasság érzését, hogy szerethető, vonzó, izgalmas, vágyott emberek vagyunk, akikhez érdemes kötődni.

Cikkajánló: Egymást nem megérteni, hanem szeretni kell

Egy megfelelő önismerettel rendelkező, érett, felnőtt ember nem fél komolyan venni a szerelmet, és van bátorsága kötődni, elköteleződni. Ha óvatosan szeretsz, az nem bensőséges szerelem. Az csak rejtőzködés, önvédelem. De igazán beengedni valakit, megmutatni igazi arcunkat, vállalni, megadni magunkat, kockáztatni, később felelősségteljesen, érett lélekkel szeretni, a szeretet nyelvén beszélni, megtanulni a szeretetalapú kommunikációt, mindez a felnőtt kapcsolatok alapja. Sebezhetőnek és őszintének lenni, határokat húzni, a múlttal szembenézni és felelősséget vállalni érte csak a bátrak képesek, akik tudnak érett lélekkel, odaadóan szeretni.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Crystal Shaw on Unsplash

Ryan Graybill on Unsplash

Tom The Photographer on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk