Mit jelent az érzelmi válaszkészség és miért olyan fontos a kapcsolatainkban?

Két ember között a kötődést az érzelmi elérhetőség és válaszkészség építi fel. Mit jelent a válaszkészség és miért olyan fontos?

Minél biztonságosabban kötődünk valakihez, annál inkább vagyunk képesek autonómok, önállóak is lenni a kapcsolatban. Egy állandó összepréselődött, vállainkba markoló, lépéseket ránk kényszerítő tánc sem kényelmes, vágyjuk a távolságot, a szabad levegőt, és az érzést, hogy időnként mi léphessünk közelebb, szabad akaratból, vágyból, önálló döntéstől vezérelve. Ha időnként képesek távolodni, és egyedül is izgalmassá, sikeressé,  pozitívvá tudunk válni, ha megélhetjük, hogy hiányzik a másik, mindez fenntartja a kíváncsiságot, az érdeklődést, és így a vágyat is egymás iránt.

Minél biztonságosabban kötődünk egymáshoz, annál inkább vagyunk képesek autonómok lenni

Mindkét félnek szükséges megélnie saját autonómiáját, függetlenségét, miközben elkötelezettségét a társa felé nyilvánvalóvá teszi, nem hagyja őt kétségek között. A kapcsolat fejlődése során természetes a kifelé fordulás, a kívülről érkező megerősítések, sikerek ugyanúgy fontossá válhatnak, de ezek nem hoznak tartós megelégedettséget, ha nem oszthatjuk meg azzal, akit szeretünk, aki a legfontosabb. Az idő múlásával a párok között létrejön egy hallgatólagos megegyezés, ami lehetővé teszi az autonómiával rendelkező Én, valamint a gondoskodást, figyelmet és érzelmi biztonságot adni képes Mi közötti harmonikus egyensúlyt, ami valójában a közelség és távolság egyensúlyán alapul.

A külön töltött időre, távolságra, a Mi tudat mellett az Én tudatra ugyanúgy szükség van, hogy feltöltődve, egymástól függetlenül szerzett élményekkel érkezzünk vissza egymáshoz. Teremtsünk hiányérzetet, és hozzon megelégedettséget privát kis birodalmunk, hogy fenntartsuk a szenvedélyt, megtanuljunk vágyakozni egymás iránt. A közelség és távolság egyensúlya fontos eleme a jól működő párkapcsolatnak. A boldog, harmonikus párkapcsolat egyik feltétele, hogy képesek legyünk egyensúlyban tartani az együtt és a külön töltött időt. A túlságosan sok külön töltött idő eltávolodáshoz, az intimitás meggyengüléséhez vezet. Ezért ugyanúgy fontos a közelség, az együtt töltött minőségi idő, amelyben biztonságot, kapcsolódást, gondoskodást, megnyugtatást, közös örömöket és élményeket keresünk. Lényege a lelassulás, a szemkontaktus, az egymásra fordított osztatlan, szeretetteljes figyelem. Az érzelmi biztonságot pedig legkönnyebben a figyelmen keresztül lehet megadni. Akire figyelnek, az tudja, hogy ő fontos, szerethető, és alkalmas, törődnek vele.

Két ember között a kötődést az érzelmi elérhetőség és válaszkészség építi fel. Mit jelent a válaszkészség és miért olyan fontos?

A válaszkészség a figyelmet, a jelenlétet, az érzelmi bevonódást jelenti, hogy érzékenyen reagálunk egymás érzelmi állapotára, igényeire, hogy hajlandók vagyunk energiát invesztálni abba, hogy meghallgassuk egymást, hogy foglalkozzunk a problémáinkkal, mert fontos számunkra a másik jólléte. Ha ez megvan mindkettőnkben, megteremti a bizalmat, a lehetőségét annak, hogy igazán közel érezzük magunkat a másikhoz, hogy képesek legyünk együtt fejlődni, változni, emelkedni, és hogy átsegítsen minket a kapcsolati kríziseken.

Ha szeretünk valakit, akkor elkerülhetetlen, hogy érzelmileg kiszolgáltatottá váljunk, és talán ijesztő, de ez az élet normális rendje

Ritkán vagyunk olyan sebezhetőek, mint amikor szeretünk, megnyitjuk a szívünket valaki felé, és bízni kezdünk benne. Miért? Mert az elutasítás, a kizárás, a figyelmen kívül hagyás, a semmibevétel, az elhagyás, a hűtlenség, a becsapás, az árulás és más fájdalmas megélések, az alkalmatlanság érzetét okozzák bennünk, hogy nem vagyunk elég jók, figyelemre, szeretetre, kapcsolatra méltók. Ilyenkor tehetetlenséget, szomorúságot, dühöt, szorongást, szomorúságot, magányt élünk át, az elhagyatottság, érzése fizikailag fáj. A szeretetkapcsolatok terepén éppen az ellenkezőjét kellene megtapasztalnunk: megértést, a közelséget, támogatást, biztonságot, vigaszt, menedéket.

Bármilyen krízis esetén, ha nincs válaszkészség, akkor könnyen megtámadva, magányosnak, tehetetlennek érezhetjük magunkat. Nem leszünk képesek változtatni a helyzeten, csak a magunk megszokott önvédelmi reakciójával tudunk reagálni. Beindulhat egy végzetesen negatív örvény, amiből nehéz egyedül, sérülések nélkül kikerülni. Az érzelmek kifejezésre juttatása és a kölcsönös válaszkészség a megoldás, de ehhez biztonságérzet kellene. Ebben az egymást gyilkoló, destruktív veszekedésekkel terhelt időszakban viszont pontosan ez nincs meg, mert egyikünk sem képes túllátni a saját érzelmein, megérezni a másik fájdalmát, arra vigasztalóan, szépen, szeretettel reagálni. Nincs meg ilyenkor a kölcsönös érzelmi elérhetőség, a megközelíthetőség és megnyugtató, biztonságot adó válaszkészség. A válaszkészség tanulható, tudatossággal, érzelmi intelligencia fejlesztésével.

Cikkajánló: Éltető ölelés – most nagyobb szükségünk van rá, mint valaha
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Egy érzelmileg elérhető, válaszkész társ esélyt ad, hogy mellette jobb emberré váljak. Ő az, aki mindig valós, tiszta képet mutat rólam. Tükröt tart, amelyben olyannak látom önmagam, amilyen vagyok, a tükör tisztasága pedig a kölcsönös őszinteségünk és odaadásunk függvénye, mennyire fordulunk valóban egymás felé, van-e igazi, egymás szemébe tekintő, odaforduló kommunikációnk, ami empátia nélkül nem lehetséges.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? és A kapcsolat, amiért megéri című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Crystal Shaw on Unsplash

Priscilla Du Preez on Unsplash

João Silas on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk