Nem rágódni sokáig azon, amid nincs, értékelni, amid van – a hálás gondolkodás ereje

Kevésbé látja sötéten a világot az, aki gyakran megéli a hálát. Mert nincs melengetőbb érzés, mint tudni, hogy a másik ember szándékos jótette segíti az életünk menetét…

Kevésbé látja sötéten a világot az, aki gyakran megéli a hálát. Mert nincs melengetőbb érzés, mint tudni, hogy a másik ember szándékos jótette segíti az életünk menetét. A hála a megtapasztalt szeretetre és jóságra adott érzelmi reakció, aminek fontos része a jótett viszonzásának vágya. A hálás gondolkodás képes semmissé tenni a negatív érzéseket, lecsendesíti a szívben az aggodalmat, a magányt, az irigységet, a kapzsiságot, a bosszankodást.

A hálás gondolkodás boldogabbá és egészségesebbé tesz

Miért? Mert magához vonzza a pozitív érzelmeket, a reményt, az örömöt, a megelégedettséget, és összeegyeztethetetlen a keserűséggel, az irigységgel, a bosszúvággyal, vagy a sértődöttséggel. A hálatelt emberek jelenüket teljesebbnek, jövőjüket biztatóbbnak érzik. A nehézségekkel könnyebben birkóznak meg, mert minden helyzetben életük pozitív aspektusait tartják szem előtt. Jobban érzik magukat a bőrükben, mentális és fizikai immunrendszerük is rendben működik, ritkábban éri el őket a depresszió, egészségesebb az önértékelésük. A hála lehetetlenné teszi a boldogtalanságot. A hálatelt emberek megértették, hogy minden emberi kapcsolat, találkozás egy szívlecke, könnyebb, vagy nehezebb, és mindig tanulnivalót, feladatot, megválaszolatlan kérdést hordoz. Fel tudják tenni önmaguknak a kérdést: Miben volt ez a kapcsolat a tanítóm? Miért lehetek hálás? Hogyan lesz előnyömre a változás? Hálát adni azt jelenti, hogy ki tudom mondani: nem rágódom sokáig azon, amim nincs, és értékelem azt, ami megmaradt.

A hála segít jobb társsá válni

Mert minden egyes pillanatban, amikor jót teszel és ebből a jóból Ő is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy értékesebb, szebb, szeretetteljesebb legyen a közös világotok. A kedvesség, a hála tettekkel való kifejezése, egyetlen ölelés, a szívből jövő „köszönöm”, „bocsáss meg” és „elfogadlak” szavak nagyot tudnak lendíteni minden kapcsolaton. Minél inkább látjuk egymás értékeit, annál hálásabbak vagyunk a közös életünkért, és annál nagyobb valószínűséggel maradunk együtt egy harmonikus kötelékben. Azok az emberek, akik hálásak a szeretteikkel együtt töltött időért, és ezt ki is tudják mondani, elmélyültebb, ragaszkodóbb, intimebb viszonyban vannak, elégedettebbek a szerelmi életükkel, és törekednek is arra, hogy folyamatosan táplálják szeretetkapcsolataikat.

Cikkajánló: Beszéljünk, hogy rendbe hozzuk a kapcsolatainkat, nincs erre alkalmasabb idő, mint a most
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A hálaérzés nem rózsaszín szemüveg, ami elfedi, vagy kozmetikázza a valóságot

Nem tünteti el a problémákat, a veszélyeket, de nem enged elmerülni a negatív érzésekben. Elveszíthetjük állásunkat, megbetegedhetünk, egy krízis kihatással lehet párkapcsolatainkra, egzisztenciánkra, önbecsülésünkre. A hálaérzés nem teszi semmissé a szívet tépő, hirtelen érkező tragédiát, a kiszámíthatatlanságot, a bizonytalanságot; a kalapáló szív, a szorongás, a tehetetlenség megmarad. De növeli a pszichés megküzdés esélyeit a nehéz, vészterhes időkben. A hála úgy működik, hogy nagyon is láttatja a valóságot, de nem enged elmerülni a passzivitásban, és a negatív érzésekben. Inkább olyan szemüveg, amin keresztül megláthatjuk a láthatatlan áldásokat, mindazt, ami még megmaradt, ami szép, ami működik, ami öröm, ajándék, fejlődés. Olyan szemüveg, ami megérteti, hogy sokszor rengeteg jelentéktelenség vesztegeti értékes időnket, melyektől nem látunk rá saját magunkra, nem látjuk egymást, nem látjuk a létünk és kapcsolataink valódi értékeit. A hála érzése romboló életeseményeink, hullámvölgyeink, kríziseink idején is egy hatékony megküzdési technika. Hálás gondolkodással feldolgozni egy csapást, nem tagadást, vagy elbagatellizálást jelent, hanem meglátni a romok között az egyetlen felcsillanó, épen maradt dolgot, és annak örülni, abból táplálkozni, épülni, lépcsőfoknak, kötélhágcsónak használni.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Ronny Sison on Unsplash

Diego PH on Unsplash

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk