Óvakodj az alfanőtől!

„Mi volt ebben a nőben olyan mulatságosan, olyan megvesztegetően és lefegyverzően jelentéktelen, hogy rögtön oda kellett figyelni, az érdekes, szép, hangos és rikító nők között? Valami volt benne, valami szótlan és sugárzó. Az ember reánézett, s egyszerre megértette, hogy eddig didergett, de most már elég odaülni e nő mellé, s akkor majd nem fázik többé. Igaz, nem perzsel majd különösebb forróság sem környezetében; ez a nő nem lángol. De melegít, mint egy régi cserépkályha, mely tél elején egyszer illatos fahasábok lángjától langyosodott át, s aztán csendesen parázslik tavaszig. Ezért melléje ültem, különösebb remények vagy igények nélkül; s melegedtem.” (Márai Sándor)

Minden nőben két én lakozik. Az egyik a kalandvágyó, a mindent megismerni akaró, járt utat járatlanért elhagyó, önmegvalósító, szenvedélyre éhes, talán túl hangos, és rikító, figyelemért kiáltó, túlzottan magabiztos, markáns, arrogáns alfanő. Lehet, hogy szemérmetlen szajha az üzleti életben, és férfias a hanghordozása, okoskodó az arroganciája. A másik a biztonságra vágyó, családi tűzhely melegét őrző finom, kedves női csodalény, aki arroganciáját nem hangoztatja sem nyersen, sem visszafogottan, nincs is szükség erre. Kohéziós erő ő, egy emocionális motor, a család szíve, de egyáltalán nem „yes woman”, nem kalaptartón bólogató cicamica, aki időről időre férfi parancsszavakra reagál. Tudja, hogy a férfi egy korinthoszi oszlopfő, aki nélkül talán nem omolna össze a család temploma, de mégis csak ingatagabb alapokon nyugodna.

Az egyik nő mellett megperzselődsz, megégsz és tartós boldogtalanságra ítéltetsz, végül pedig elveszíted józan ítélőképességed, mert szép lassan, szisztematikusan ellopja tőled férfias személyiségjegyeidet. Ha egy férfi észleli a nemére leselkedő katasztrófát, és ragaszkodik az ősi, több generáción át ismétlődő, kódolt szerepéhez, az csak olaj a tűzre, és nagy veszekedések alattomos forrása lesz. Ebből csak baj származik, a domináns alfanő duzzog, a kanapéról pedig passzív agresszív parancsszavakat osztogat, melyek verbálisan kasztrálják a férfit. Aki közben tökéletesen tisztában lesz azzal a ténnyel, hogy valaki más mellett tökéletes alfahím, férfi lehetne, de ellenállása egyre gyengül, belekényelmesedik a helyzetbe, végül engedi nőjét, hadd „alfáskodjon”, ő jól meglesz a sor végén. Jobb a békesség. Hivatalosan is felveszi a papucs előtagot, és átadja az irányítást, a jogart, meg az almát, és minden előjogot, ami eddig őt illette. Elhessegeti bűnös gondolatait, miszerint a férfiak ki nem állhatják a domináns alfanőket, és egyenesen menekülnek előlük.

Vannak férfiak, akik szégyenérzet, és frusztráció nélkül vallják, hogy náluk a nő hordja a nadrágot. Szándékosan átengedik a hatalmat, kár a veszekedésért, hiszen nőjükben eredendően ott lakozik az alfanő génje, miért ne engednék őt kiteljesedni? Egy domináns, erőszakos, diktátorral azonban nem könnyű az élet, a férfi nem viseli el, ha tartós elnyomásban él, és ha otthon nem több mint nulla tiszteletet kap. A hagyományos, konvencionális gondolkodású férfi semmi pénzért nem passzolná át a férfiszerepet asszonyának. Nem tűrik a passzív agresszív parancsszavakat, nem is reagálnak rájuk, hozzájuk angyalnyelven kell szólni, a nő súgjon, búgjon, és doromboljon, legyen finom, bájos, kedves hangú, bújó teremtés.

Ha a nő teremteni, alkotni, önmegvalósítani akar, akkor tegye. A párkapcsolatban is meg kell élnünk saját autonómiánkat, függetlenségünket, miközben elköteleződésünket a társunk felé nyilvánvalóvá tesszük, nem hagyjuk őt kétségek között. Mindkettőnknek legyen levegője, autonóm birodalma vagy akár szenvedélye. Egy magabiztos, szenvedélyes nő nagyobb kihívást jelent egy férfinak, mint egy olyan, aki folyamatosan „rácuppan”, mint a pozitív pólus a negatívra, ha túl közel kerülnek egymáshoz. A férfiaknak sokkal többet érnek a tettek, mint a szavak, nem szeretik a sok beszédet, a lelkizést, a görcsölést, a túlzott analizálást. Vonzani csak akkor lehet bárkit is, ha az nincs túl messze, de nem is tapad, fonódik rá egészen a másikra. Az, aki önbizalomhiánnyal küszködve kapaszkodik, előbb-utóbb elveszti a szexepiljét. Egy nőnek is legyen saját élettere, örömöt hozó, lelkesítő munkája és privát tevékenységei, melyek során feltöltődik. Járjunk a saját utunkon, és hozzon megelégedettséget a saját autonóm birodalmunk, hiszen milyen vonzó és szexi az a nő, aki számára a párkapcsolat nem oxigénpalack, vagy „lelki köldökzsinór” az élethez. Az ilyen nő nem támaszkodik, és nem válik energiarablóvá, hanem egyenrangú, inspiráló társ marad, akár egy életen át. Ahogyan két ellentétes pólusú mágnes viselkedik, úgy működik a kapcsolat dinamikája.

Mondhat bárki bármit, a párkapcsolat motorja és szíve a nő. És ha az egyik nap langyos, a másik pedig izzik a szenvedélytől, a különbség ő maga. Ha a nő megtalálja a finom egyensúlyt, otthon már nem harcol, és nem akar mindenáron dominálni, akkor a férfi dülledő mellkassal, boldogan végzi a hagyományos férfiszerep feladatait, foglalkozik a számlákkal, elintézi a szerelőt, féktárcsát cserél, vagy összeilleszt egy komplett étkezőgarnitúrát. A férfi utálná, ha a nője este 10 után érne haza, zsibbadt, meetingen lefárasztott aggyal, gémberedett végtagokkal, fájdalomcsillapítóval tompított migrénnel, harapós kedvvel, és otthon is meccsezni akarna, pedig a munkaidő több órája lejárt. Még akkor is, ha nőjének libidója helyett a pénztárcája duzzadna botrányosan.

Egy alfanő sajnos könnyen elsárkányosodik, ezt kár tagadni. A férfit vezetéknevén, vagy teljes nevén kezdi szólítani, pontosan úgy, mint a felsőbbrendűségét hangsúlyozó tanár az iskolában, vagy mint a gyerekre rápirító anyuka, aki meglátja, hogy a gyereke a frissen festett falra rajzol. Vita, veszekedés során, mindig az alfanőé az utolsó szó. Bocsánatot soha nem kér, nem hallgatja meg a társát, idegesen leinti, félbeszakítja, vagy látványosan mást csinál, miközben a másik eszmét próbál vele cserélni. Az ágyban önző ragadozó, és gyakran elutasító, de a férfi álljon mindig rendelkezésre, és tegyen a kedvére, ha ő úgy akarja. Gyakran flörtöl másokkal, nyilvánosan enyeleg, imádja besöpörni a bókokat. Ha azonban partnere körül idegen nő ólálkodik, akkor féltékeny vadmacskává válik, iszonyú patáliát csap, nyomoz, zsebekben turkál, rúzsnyomok után kutat, idegen parfümöt szagolgat.

Társaságban nyilvánosan megalázza a férjét, kiteregeti a párkapcsolati szennyest, intim titkokat fecseg ki, nevetségessé teszi a férfit. Férfiasságát, élethez való hozzáállását, munkamorálját folyamatosan becsméreli, degradálja. Mivel igen ambiciózus és törtető, előfordul, hogy munkájában sikeresebb, ezért ő tesz többet a családi kasszához. Látványosan, hangzatos, negatív megjegyzések közepette fizet az étteremben, a férfi számára ez adja meg a kegyelemdöfést. Önbecsülése komolyan és végzetesen megsérül, alárendeltnek, kiszolgáltatottnak, függőnek érzi magát, és ekként is viselkedik.

Cikkajánló: Mitől sikeres a férfi?

Egy mai világ kihívásainak megfelelő férfi maszkulin jegyeket, és energiákat sugároz. Kevés az olyan férfi, aki férfias, markáns nőt választana élettársául. Egy igazi nő, aki tiszteli a férfit, nem aláz, és nem ver sem szemmel, sem szavakkal, neki ez nem fér bele egy kapcsolatba. A nőnek természeténél fogva fel kell néznie a férfira, mert csak így tartható fenn az érdeklődése hosszú távon. A nő, ha szeret, akkor tiszteli a férfit. Abban a pillanatban, amikor nem képes tisztelni többé, megszűnik szeretni. Egy igazi férfi olyan nő mellett lehet boldog, aki nem ég ezer fokon, aki nem lángol örökösen nyughatatlanul figyelemért, hatalomért, dominanciáért könyörögve, akinek nem kényelmetlen, fullasztó, vagy túlságosan perzselő a társasága. Aki mellett meg lehet melegedni, aki tartósan, odaadóan melegít, és csendesen parázslik, csak ilyen társ hozhat harmóniát.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: artfx via Pixabay.com

geralt via Pixabay.com

Comfreak via Pixabay.com

David Flam via Foter.com / CC BY-NC

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk