Szeretettel mondjátok ki egymás nevét! – így lesz sikeres a párkapcsolati kommunikáció

A kapcsolatokat az érzelmek megosztása teremti és tartja fenn, mindaddig, amíg eldöntjük, ameddig működtetjük. A tisztázó beszélgetésnek nem a másik fél megváltoztatása, megalázása, vagy földbe döngölése a célja. Az emberi kapcsolatok természetes velejárója a konfliktus. Ez lehet zsákutcába futó hatalmi harcok és romboló viták forrása. És lehet fontos lehetőség a fejlődésre, amely megerősít abban, hogy képesek vagyunk megoldani kapcsolatunk nehézségeit. Ahol nincsenek tisztázó beszélgetések, ott a párkapcsolat elakad, megreked, és nem tud harmonikus irányba elmozdulni.

Értőn figyelj!

A beszélgetésnek szabályai vannak. Az egyik legfontosabb: egymás meghallgatása kritika, vádaskodás és félbeszakítás nélkül. Ne vágjatok egymás szavába! Amikor egyikünk beszél, a másik értő figyelemmel hallgatja, majd félbeszakítás nélkül neki is joga van válaszolni. Ha minden kérdésünkre, bizonytalanságra, sérelemre választ kaptunk, akkor megtörtént kapcsolatunkban az érzelmi nagytakarítás, érezni fogjuk a megnyugvást, a feloldást, a megkönnyebbülést. Később a szenvedély újbóli fellángolását is meg fogjuk tapasztalni,  hiszen a tisztázó beszélgetések hatására egymás iránti érzéseink is felfrissülnek, felforrósodnak, energiával telitődnek. A párkapcsolatok leggyakoribb betegsége, hogy végig sem hallgatjuk, meg sem halljuk egymást, túlságosan el vagyunk foglalva saját magunkkal, pedig sokkal többet nyerhetünk azokból a pillanatokból, amikor a másikra figyelünk. Mégis sokszor csupán néhány másodpercig vagyunk képesek arra, hogy meghallgassuk egymás szempontjait, aztán hirtelen késztetést érzünk a közbevágásra.

Empatizálj!

Egy empatikus ember ösztönösen, érzékenyen és hitelesen olvas a szívben, képes ráhangolódni társának rezgéseire, megérti a testtartás, hangszín, gesztusnyelv üzenetét, hogy ezek mit árulnak el az ő érzelmi állapotáról. Ez a fajta érzékenység, a helyes ítélkezés felbecsülhetetlen ajándék egy párkapcsolatban. Ahol nincs empátia, ott valójában egyedül vagyunk a kapcsolatban, meg nem értettnek érezzük magunkat, ott lassan távolodunk, majd bezárkózunk egymás előtt. Az empátia értő hallgatást is jelent, ilyenkor pontosan az empátia eszközével belépek a társam világába, arra ösztönzöm, hogy bátran nyíljon meg előttem, mert jelen vagyok és figyelek.

Őszinteség mindig, minden helyzetben

Csak olyan társ mellett élhetjük meg a szeretet, az összetartozás, a biztonság valódiságát, aki nem játssza el a bizalmunkat, aki őszinte, és akinek az ígéreteire számítani lehet. Ahol nincs őszinteség, ott a legfontosabb, legértékesebb emberi kapcsolatok, szeretetkapcsolatok vesznek a semmibe. Aki folyton hazudik, még egy éretlen, időhúzó konfliktuskerülő ember, lélekben pedig egy rémült, büntetéstől rettegő gyermek.

Lesznek problémák, amit nem lehet megoldani, csak kezelni és túllépni rajta

Mindig vannak és lesznek konfliktusok, melyek nem kezelhetők, és ellentétek, melyek kibékíthetetlenek. Lesznek problémák, amiket nem lehet megoldani, csak túllépni rajtuk. Ezeket vagy elengedjük, és megtanulunk velük együtt élni, vagy gyűjtögethetjük a sérelmeinket, amelyeket mindig a kellő pillanatban, személyeskedéssel, a múlt felemlegetésével megtűzdelve húzhatunk elő a sérelemraktárból.

Nem a másik embert bíráljuk, hanem a viselkedését kifogásoljuk

Ha felismerjük és megfelelően fogalmazzuk meg szükségleteinket („nekem fáj”, „én úgy érzem”, „nekem rosszul esik”), akkor indulhatunk el igazán egymás felé, megérthetjük a másik szempontjait, visszajelzést adhatunk és kaphatunk. Csupán a másik cselekedetét helytelenítem, és nem a személyében sértem meg, ez fontos különbség. A sértő szándékú kritika, verbális agresszió, személyeskedés, a másik érzékeny pontjainak állandó feszegetése persze, hogy feszültséghez, sértődéshez, eltávolodáshoz, érzelmi falakhoz vezet. („unalmas vagy”, „igénytelen vagy”, „figyelmetlen vagy”) Így könnyen félresiklik a közlésünk, és csupán védekezést, passzivitást vagy visszatámadást váltunk ki.


Cikkajánló: Tönkretehetik kapcsolatainkat az önértékelési problémák
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Ne legyen csend, falépítés, érzelmi kivonódás

Talán gyerekként tehetetlen voltál, de most már vannak eszközeid, hogy kibírd a vita közbeni feszültséget. Egy felnőtt ember már képes kezelni a dühét, és elsajátítani olyan szeretet által vezérelt kommunikációs módszereket, amelyek hozzásegítenek az önérvényesítéshez. Figyelj az érzéseidre, tudatosítsd, és kezdd el megfelelően kimondani azokat. A kritikát senki nem szereti, mégis ideje leszámolni azzal a nézettel, hogy csak tökéletesen vagy alkalmas, érdemes és szerethető. El kell hinned, fontos vagy! Mindenkinek, főleg a szeretett embereknek könnyebb, ha tudják, te mit gondolsz, neked mire van szükséged.

Mondjátok ki szeretettel egymás nevét!

A tisztelet nem feltétel nélküli hajbókolást, behódolást jelent, hanem a másik ember érzelmi komfortjának, emberi méltóságának megőrzését. Az egymás felé kimutatott tisztelet azt jelenti, hogy mindketten esendő emberek vagyunk, lehetünk gyengék, tévedhetünk, követhetünk el hibákat, de ezt mégis anélkül tesszük, hogy egymás emberi méltóságát valaha is a földbe tipornánk.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: People photo created by freepik - www.freepik.com

House photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Love photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk