Az utazás előnyei – Úgy barangolj, hogy közben látsz is!

Itt nem a turizmus vagy a „digitális nomád” életstílus népszerűsítése következik. A világ megismerése, működésének jobb megértése, és ezzel hazánk értékelésének segítsége a lényeg. Nyitott szemmel járd a világot!

Ismered a „digitális nomád” manapság népszerű fogalmát? Ők azok, akik egy laptoppal járják a világot, utazós blogokra írva keresik a kenyerüket, és az „utazást”, a „világ felfedezését”, mint olyat teszik meg az élet központi céljává. Ismertető jelük a „wanderlust” hashtag, a babzsák és a Starbucks latte. (Mindegy, hogy éppen Peruban vagy külső-Törökországban vannak: valahogy mindig megvan a Starbucks latte). Cikkeik ugyan szórakoztatóak, egy idő után azonban feltárul a recept: vegyél egy jegyet, menj el valahova, kattints el pár a távolba révedő szelfit, gyűjtsd be a lájkokat, és majd „jobb lesz az életed”. „Kiteljesedsz”, „megismered magadat”, több leszel, mint az átlagember, aki a gyerekeit nevelgeti, és a családjáért dolgozik a szürke Budapesten, és nincs ideje a Riviérán posztolni a laktóz- és koffein-mentes cappucio freddóját.

A fentiek egyetlen dolgot felejtenek el (azon túl, hogy a legtöbb magyar ember nem engedheti meg magának az utazgatást, szóval a konstans nyaralást oltárra emelni nagyfokú elitizmus). Nevezetesen azt, hogy utazni eszköz, a fejlődés eszköze, nem pedig cél önmagában. És a fejlődéshez pedig nincs szükség arra a sok fotóra, bejegyzésre és „kiteljesedésre”, amit az utazó-biznisz kínál.

Félreértés ne essék: igenis jó dolog világot látni, és állítom, hogy kell is. Főleg, mikor még fiatal az ember, és a mai világban ennyi lehetőség adódik. Ott vannak az ingyenes szálláskereső oldalak, a repülőjegy-kuponok, de az Erasmussal még ki is fizetik a külföldön tanulást. Nem sok kifogása van az embernek fiatalon, hogy ne próbáljon meg legalább egy-két országba eljutni. De az utazás fetisizálása – mint itt utaltam rá – sznobság, másrészt pedig lemarad a lényeg. Ez pedig, hogy ne csak egyszeri turistaként próbáld meg meglátogatni az egyes országokat. Utazz úgy, hogy az maradandóan hozzájáruljon a fejlődésedhez!

Milyen praktikus tanácsokat is jelent ez? Nyisd ki a szemedet, és kerüld el a „turistás helyeket!” Láss, beszélgess, tanulj, tapasztalj! Próbáld meg minimális szinten megértetni magadat a helyi nyelven, nézz utána a történelemnek, figyeld meg, mi hogyan működik! Mi jobb az országban, és mi rosszabb? Mit lehetne másképp csinálni idehaza, akár a közvetlen környezetben? Ha csak egy egészségesebb étrendet eltanultál, vagy egy jó rutint a hétköznapi életben – például, hogy Leuvenben sokan inkább bringáznak vagy, hogy New Yorkban mosolyognak a metrón –, már tanultál valamit.

Mikor pedig egy új országban jársz, keresd meg a helyi apró szervezeteket! Az ottani emberek által ottani ügyekben dolgozó köröket. Egyházakat, jótékonykodókat, alapítványokat. Tölts el velük pár órát! Kérdezősködj az életükről, a feladataikról, a helyiekről! Hidd el, ilyen egyszerű tapasztalatokkal is már sokkal nagyobb ismereted lesz az országról, mint ha megnézed az első néhány látványosságot, amit a reptéren ajánlanak.

És ha mindezzel megvagy, tanultál és gazdagodtál, tágult a látóköröd, akkor gyere vissza Magyarországra. Nézd meg, mi az, amiben egyes külföldi országok jobbak, és miben rosszabbak. Én példának okáért megtanultam, hogy Magyarországon nagyon is lenne mit fejlődnünk egészséges étkezésben, mozgásban, és a kondíciónkra való odafigyelésben (a legtöbb magyar ember akkor megy csak el orvoshoz, amikor már elhízott, vagy a rengeteg cigaretta ártott a tüdejének, és végképp nagy a baj). Összehasonlítva a belgákkal, ez nagyon nem helyes. Azonban a belgák is tanulhatnának például a magyar tömegközlekedésből. A legendákkal ellentétben rengeteget késnek a vonatjaik, és a brüsszeli éjszakai közlekedés kritikán aluli… Jobban értékelem már az éjjel-nappal járó 4/6-os villamosokat!

Cikkajánlók: Hazahozni a tudást – A New York-i Columbia Egyetem magyar professzora világszínvonalú egyetemet szervezne itthon
303 – Utazás Európán és egymás lelkén át
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Van tehát tanulni való a külföldi utakból, de azt is megérthetjük, hogy máshol sincs kolbászból a kerítés. Utazni fontos – és főleg, ha fiatal vagy, még könnyen lehet. De nem úgy kell csinálni, mint a „digitális nomádok”, hanem mint az érteni és tanulni akaró emberek. Ezekkel a gondolatokkal érdemes tekinteni az utazásra: mint az önfejlesztés egyik kiváló eszközeként.

V. L. B.

Fotók: Oliver Sjöström on Unsplash

bruce mars on Unsplash

Vince Gx on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk