Díjtalan kóstolósuli a nappalinkban

„A király utasítására John Cor barát részére aqua vitae készítéséhez VIII hordó maláta (kiadva).” Így szól magyarul az első – 1494-es – skóciai írásos emlék, amely maláta-whisky készítését igazolja. Az elődök arról jutottak eszünkbe, hogy május 16-án mind otthon whiskyzhetünk, ha részt veszünk a Whisky világnapja alkalmából szerveződő első magyar online whisky-fesztiválon!

„A király utasítására John Cor barát részére aqua vitae készítéséhez VIII hordó maláta (kiadva).” Így szól magyarul az első – 1494-es – skóciai írásos emlék, amely maláta-whisky készítését igazolja. „Egy pohár ásványvizet kérek.” „Én is ugyanezt, csak whiskey-vel.” Ez a párbeszéd pedig már majd’ 500 évvel később az amerikai Dallas sorozatban hangzott el. Mindebből látható, hogy a skótok (de például a kanadaiak is) „e” betű nélkül, az amerikaiak és az írek pedig „e” betűvel írják a legendás párlat nevét. Az elődök arról jutottak eszünkbe, hogy május 16-án mind otthon whiskyzhetünk, ha részt veszünk a Whisky világnapja alkalmából szerveződő első magyar online whisky-fesztiválon!

Azt mondják, a whisky – mint folyékony arany – igazán férfias ital. Most többet is megtudhatunk róla, a WhiskyNet és a GoodSpirit Bar ugyanis külföldi szakértők részvételével mutatja be nekünk az ikonikus angolszász nedűt. A YouTube-on a program ezen a szombaton (május 16-án) 14 órától ingyenesen lesz elérhető bárkinek, aki érdeklődik a párlatok világa iránt, kíváncsi a származási helyükre, az előállításuk módjára, az értő kóstolás kulisszatitkaira. A szervezők korábban a budapesti Whisky Show-k alkalmával már bizonyították rátermettségüket, ezúttal hívtak többek között írországi és skóciai kalauzokat is, akikkel a fotelből akár együtt tanulhatunk meg helyesen whiskyt kóstolni. A világban elegánsnak, tradicionálisnak számító italokat ugyanis illik tudnunk kezelni és a protokoll szerint fogyasztani. Remek alkalom az e téren való kiművelődésre a #maradjotthon WhiskyFesztivál!

Cikkajánló: A só kaviárja – Ízesebb, egészségesebb napokat hozhat
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: People photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk